Thumbnail

Όλα όσα θες να ξέρεις για τη γλουτένη Όλα όσα θες να ξέρεις για τη γλουτένη

Σε ποιές τροφές τη συναντάμε και τι κάνεις εάν πάσχεις από κοιλιοκάκη
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που συναντάμε κυρίως στα δημητριακά, υπεύθυνη για την ελαστικότητα και το φούσκωμα της ζύμης του ψωμιού. Τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί πολλά, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ακόμη ότι πρέπει να την αποκλείσουμε εντελώς από τη διατροφή μας. Τι ισχύει όμως; Να την εξορίσουμε διά παντός ή να της δώσουμε μια ευκαιρία;


Η γλουτένη βρίσκεται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και σε μικρότερες ποσότητες στη βρώμη. Όπως είναι λογικό βρίσκεται και σε όλα τα προϊόντα αυτών των δημητριακών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, τα κουλούρια, τα κέικ, τα μπισκότα. Συναντάται όμως και σε πολλά μη αμυλώδη προϊόντα ή σκευάσματα όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, οι κονσέρβες κρέατος, κάποια γάλατα, κάποια τυριά και κάποιες σάλτσες. Υπάρχει περίπτωση επίσης να βρεθεί σε τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και φάρμακα. Επιπλέον, τη συναντάμε σε διάφορα ποτά. Υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στην μπύρα και σε άλλα ποτά που χρησιμοποιούν βύνη, σε κάποια είδη ουίσκι, καθώς και σε μερικούς χυμούς φρούτων.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Γιατί δεν πρέπει να αποκλείσεις τη γλουτένη από τη διατροφή σου

Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη, παρά την κοινή πεποίθηση, δεν χρειάζεται να τη βγάλουν τελείως από τη διατροφή τους. Ο πλήρης αποκλεισμός της γλουτένης αδρανοποιεί το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της και σε περίπτωση επιστροφής στην κατανάλωση της, το ένζυμο δε θα λειτουργεί όπως πρέπει. Αυτό θα οδηγήσει σε  γαστρεντερικά συμπτώματα. Γι΄αυτό και συστήνεται η ισορροπημένη κατανάλωσης τροφών που περιέχουν γλουτένη. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Τα ωφελήματα της διατροφής χωρίς γλουτένη

Thumbnail

Οι αμυλούχες τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα τροφίμων που περιέχουν γλουτένη είναι  το ρύζι, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, το καλαμπόκι, το ρυζάλευρο, τα noodles. Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αλεύρι από ξηρούς καρπούς ή από καρύδα για τις αρτοπαρασκευές. Ακόμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μακαρόνια με noodles ρυζιού ή ρύζι. Αντίστοιχα μπορούμε να χρησιμοποιούμε παξιμάδι χαρουπιού αντί για ψωμί και φρυγανιές. Το φαγόπυρο και η κινόα είναι επίσης προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές παρασκευές.

Πηγή 

Home