Thumbnail

Όσο μένουμε σπίτι, τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται Όσο μένουμε σπίτι, τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται

Τι μας αναφέρει η επιστημονική διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, Άντρη Ανδρονίκου, σχετικά με την έξαρσή της ενδοοικογενειακής βίας αυτήν την περίοδο, λόγω των συνθηκών του COVID-19 και του αναγκαστικού εγκλεισμού
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει πώς αισθάνεται κανείς στο άκουσμά της είδησης ότι σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση, της τάξης του 30%, σε περιστατικά βίας στην οικογένεια, από τη μέρα που άρχισε η συλλογική προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωσή του κορωνοϊού στην Κύπρο. Γιατί όσο εσύ -ενδεχομένως- γκρινιάζεις για τον περιορισμό στις μετακινήσεις σου από την ασφάλεια του σπιτιού σου, κάποιες γυναίκες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εκεί που θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να ήταν το καταφύγιό τους.



Της Γεωργίας Τελεβάντου 

Μεγάλη ανησυχία καταγράφεται για την έξαρσή της ενδοοικογενειακής βίας αυτήν την περίοδο, λόγω των συνθηκών του COVID-19 και του εγκλεισμού στο σπίτι, δηλώνει η επιστημονική διευθύντρια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), κα. Άντρη Ανδρονίκου.

«Είναι η πρώτη αξιολόγηση που έγινε μέσα από τη γραμμή βοήθειας 1440, από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, στις 9 Μαρτίου. Έτσι η πρώτη καταγραφή μας αφορά το πρώτο δεκαήμερο και αναμένω ότι  θα έχουμε κάποια καινούργια στοιχεία ως προς αυτό, τις επόμενες μέρες, για να δούμε το θέμα της αναζήτησης βοήθειας από τις γραμμές».

Εντός των δέκα αυτών ημερών, ο ΣΠΑΒΟ έλαβε 750 κλήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 85 με 86 τηλέφωνα ημερησίως, όπως έχουν καταγραφεί από το σύστημα. 

«Υπάρχουν κλήσεις τις οποίες καταγράφει το σύστημα ως αναπάντητες, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε πραγματικά το περιεχόμενο της κλήσης. Ενδεχομένως, μπορεί να αφορούσαν και περιστατικά βίας, και άλλες μπορεί να αποσκοπούσαν σε αναζήτηση πληροφοριών».

Η κα Ανδρονίκου εξηγεί ότι αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς, ως Κύπρος . Ήδη, στη Βαλένθια της Ισπανίας, πριν 2 μέρες, καταγράφηκε η πρώτη γυναικοκτονία, στο πλαίσιο της καραντίνας.  Πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία δολοφονήθηκε μπροστά στα παιδιά της .

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ξέρεις, είναι ΟΚ να μην είσαι τέλεια

vilonce

 «Αυτές οι αυξανόμενες κλήσεις για βοήθεια μάς προβληματίζουν και μας ανησυχούν, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μας έχει βρει απροετοίμαστους,καθότι και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, των Χριστουγέννων, αλλά και του καλοκαιριού, παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα, γιατί τα άτομα περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι μαζί. Τώρα, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί ταυτόχρονα αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα του περιορισμού στο σπίτι -που πολύ σωστά γίνεται, αφού αφορά ζήτημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας- δίνει τη δυνατότητα στον κακοποιητικό σύζυγο να εντείνει την εξουσία του. Αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή των γυναικών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η σφοδρότητα της βίας».

ΔΙΑΒΑΣΕ: Eυχαριστώ: Η λέξη που δεν λες

Τώρα που οι άνδρες βρίσκονται στο σπίτι, οι γυναίκες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους τρόπους που επικοινωνούσαν προ εγκλεισμού. «Κάναμε ήδη την πρώτη δοκιμή για live chat. Θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα και ελπίζω τις επόμενες μέρες να είμαστε έτοιμοι να βγούμε στον αέρα με αυτή την επιλογή. Η λειτουργία είναι πολύ απλή. Στην ουσία, δίνεται η ευκαιρία επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο με κάποιο άτομο. Ουσιαστικά, θα μπορεί το άτομο αυτό, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα μας, να διαλέξει αυτή την επιλογή και να έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσει. Δουλεύουμε αρκετές μέρες πάνω σε αυτό το εργαλείο, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, διότι πρέπει να προφυλαχθούν κάποια δεδομένα. Για παράδειγμα, με το τέλος της επικοινωνίας, όλο το ιστορικό θα διαγραφεί από το αρχείο της. Επίσης, αν η ίδια μας ενημερώσει εκείνη την στιγμή ότι έρχεται ο δράστης και βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε όλη τη διαδικασία. Η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων ήταν πολύ σημαντική στην όλη διαδικασία, γιατί χωρίς αυτήν, θα μπορούσε να αποτρέψει το άτομο από την επικοινωνία. Επομένως, χρειαζόμασταν κάποιο εύλογο διάστημα για να δουλέψουμε αυτές τις μεταβλητές», αναφέρει η κα. Ανδρονίκου.

Τα στοιχεία που έχει ενώπιον του ο ΣΠΑΒΟ είναι πολύ ανησυχητικά, με τη Δρ. Ανδρονίκου να λέει ότι στο πρώτο δεκαήμερο υπήρξαν πέντε νέα αιτήματα για εισδοχή σε χώρους φιλοξενίας, οι οποίοι βρίσκονται σε Πάφο, Λεμεσό και Λευκωσία, με τον τελευταίο να είναι και ο μόνος διαθέσιμος. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Τι είναι η έμφυλη βία και πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψή της

«Οι χώροι φιλοξενίας από την αρχή, πριν καν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στην Κύπρο, είχαν ξεκινήσει να λαμβάνουν μέτρα, να δημιουργούν πρωτόκολλο διαχείρισης, με στόχο την ετοιμότητα τους, σε περίπτωση που ο ιός εξαπλωνόταν. Είχαμε εξοπλίσει άμεσα με είδη πρώτης ανάγκης και προσαρμόσαμε τους τρεις χώρους φιλοξενίας, βάσει των νέων δεδομένων».

Επίσης, σημειώνει, πως υπήρχαν αναφορές για γυναίκες που παρουσίασαν στο σπίτι κάποια συμπτωματολογία του COVID-19 και εμποδίστηκαν να αναζητήσουν βοήθεια. «Πέρα από το γεγονός ότι αυξάνεται η συχνότητα κακοποίησης, εμφανίζονται και καινούργιες τακτικές που χρησιμοποιούν οι δράστες. Αυτό που κάνουν, είναι ότι χρησιμοποιούν τον ίδιο τον ιό ως εργαλείο κακοποίησης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο άνδρας δεν την αφήνει να έχει πρόσβαση στα είδη πρώτης ανάγκης, χρησιμοποιεί ο ίδιος το γεγονός αυτό, για να μην την αφήσει να έρθει σε επαφή με τα παιδιά της, ειδικά στις περιπτώσεις που μπορεί το ζευγάρι να είναι σε διάσταση ή να υπάρχει διαζύγιο στη μέση. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις καταπίεσης των γυναικών για απρόσκοπτη χρήση αντισηπτικών, με αποτέλεσμα κάποιες να φέρουν πληγές στα χέρια τους».

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο περιορισμός λόγω COVID-19 δημιουργεί πρόσφορο εδαφος για επιδείνωσή της ενδοοικογενειακής βίας

Η κα. Ανδρονίκου, καλεί κόσμο εάν ακούσει κάτι ή πέσει στην αντίληψη του κάποιο περιστατικό βίας, να καλέσει την αστυνομία στο 112 ή να καλέσει στη γραμμή βοήθειας 1440.

«Επειδή η βία είναι επικίνδυνη και επειδή κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει σε πιο βαθμό είναι η επικινδυνότητα, αυτό που λέμε είναι ότι, ποτέ δεν παρεμβαίνουμε σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, και επικοινωνούμε άμεσα με τις αρμόδιες Αρχές».

*Η Γεωργία Τελεβάντου είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick. Kάνει την πρακτική της άσκηση στη Digital Tree.  

 

Home