Πώς θα ανταπεξέλθεις από τους πειρασμούς των γιορτών

Της Έλενας Αριστοδήμου 

Γνώριζε τους "σκανδαλισμούς" σου

Προσδιόρισε τα άτομα, τις τοποθεσίες και τα γεγονότα που είναι τα πιο προκλητικά για σένα, για να ασχοληθείς μαζί τους. Με το να αναγνωρίζεις ότι η θεία σου η Μαίρη, πάντα κάνει σχόλια για το βάρος σου, μπορείς στην πραγματικότητα να "σκανδαλιστείς" λιγότερο, όταν κάνει ένα σχόλιο αυτή τη χρονιά. Μπορεί να πει «Είσαι τόσο ωραία! Πόσο βάρος έχεις χάσει;». Ή «Τι  συνέβη; Πρόσθεσες τόσο πολύ βάρος από την τελευταία φορά που σε είδα!» Γνωρίζοντας ότι θα κάνει κάποιου είδους σχόλιο, μπορείς να είσαι προετοιμασμένη και κατά συνέπεια λιγότερο "σκανδαλισμένη". Με τον ίδιο τρόπο, γνωρίζοντας ότι θα πας σε μια οικογενειακή δεξίωση όπου θα συναντήσεις εδέσματα που μπορεί να σε βάλουν σε πειρασμό για διατροφική "αταξία", μπορείς να "διαλύσεις" τη δύναμη του "σκανδαλισμού" απλά με το να τον αντιλαμβάνεσαι. Γνωρίζεις ότι η γιαγιά σου θα φέρει κολοκυθόπιτα κι επίσης γνωρίζεις ότι θα σε πιέσει να πάρεις ένα κομμάτι. Επίσης, γνωρίζεις ότι θα σου ρίξει μια «λυπημένη ματιά» αν αρνηθείς να πάρεις ένα κομμάτι και θα σε πιέσει να πάρεις και δεύτερο, αν συμφωνήσεις να πάρεις ένα.

Διάβασε: Εγκυμοσύνη: Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας και οι διατροφικές διαταραχές που μπορεί να προκύψουν

Να έχεις ένα σχέδιο για να χειριστείς τους "σκανδαλισμούς" σου 
Μετά που θα προσδιορίσεις κάποιους από τους βασικούς "σκανδαλισμούς" σου που μπορεί να συναντήσεις, κατάληξε με συγκεκριμένα βήματα για τον καθένα. Όταν η θεία σου η Μαίρη κάνει σχόλιο για το βάρος σου, μπορείς να ετοιμαστείς να πεις «Ας μην επικεντρωθούμε πάνω στο βάρος μου. Ας μιλήσουμε για την τάξη της τέχνης που παρακολουθώ!» Μπορείς να μετατοπίσεις τη συζήτηση σε ένα θέμα που σε ευχαριστεί να μιλάς γι’ αυτό. Όσο για την κολοκυθόπιτα, μπορείς να πεις «Γιαγιά, ξέρεις ότι λατρεύω την πίτα σου! Όμως φέτος, θα ήθελα μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι και τίποτα άλλο!» Μπορείς να επιλέξεις το όριο που αισθάνεσαι σωστό για σένα.

Δες επίσης: To άγχος στη ζωή μιας γυναίκας

Συνέχισε με φροντίδα του εαυτού σου 
Μετά τη συνάντηση σου με άτομα, τοποθεσίες ή γεγονότα που σε "σκανδάλισαν", είναι καλή ιδέα να απολαύσεις λίγη επιπρόσθετη φροντίδα του εαυτού σου. Κάνε μια λίστα με ιδέες φροντίδας του εαυτού σου και μετά την οικογενειακή εκδήλωση ή πάρτι, κοίταξε τη λίστα σου και διάλεξε κάτι που θα σε βοηθήσει  να νιώσεις «θρεμμένη ενδόμυχα». Για παράδειγμα, η λίστα σου μπορεί να συμπεριλαμβάνει: Να τηλεφωνήσω στη φίλη μου τη Σούζη, να κάνω μια βόλτα με τον σκύλο μου, να κάνω ένα μασάζ, να γράψω στο ημερολόγιο μου, να ακούσω την αγαπημένη μου μουσική, να διαβάσω τη λίστα ευγνωμοσύνης μου, να πάω σε μια ομάδα στήριξης.

Η περίοδος των διακοπών μπορεί να εξάψει τη μνήμη παλιών "τραυμάτων" 

Ίσως είναι οι υπενθυμίσεις αγαπημένων προσώπων που δημιούργησαν το τραύμα, να είσαι γύρω από μη υποστηρικτικό κόσμο ή ίσως ακόμα πως οι τραυματικές εμπειρίες είχαν συμβεί ακριβώς γύρω από τις διακοπές. Έτσι, πώς μπορούμε λοιπόν να "περιτυλίξουμε το τραύμα με ένα όμορφο μικρό φιόγκο"; 
Να είμαστε σε θέση να περιτυλίξουμε ή να συγκρατήσουμε το τραύμα μας από το να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή, είναι ένα δύσκολο έργο. Παραθέτω μερικές ιδέες, πώς να αρχίσεις τη διαδικασία:

Προσγείωση
Εργαλειοθήκη αντιμετώπισης
Αυτοφροντίδα

 

Διάβασε ακόμη: Πώς θα "νικήσεις" το άγχος

Η προσγείωση είναι ένας τρόπος να σε φέρει πίσω στην παρούσα στιγμή. Αυτό το εργαλείο είναι χρήσιμο όταν βιώνεις αναδρομές, όταν αρχίσεις να παρασύρεσαι και να αποσυνδέεσαι, και για να εξυπηρετεί ως υπενθύμιση ότι είσαι ασφαλής αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Για να «προσγειώσεις» τον εαυτό σου, μπορείς να αρχίσεις χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις σου (δηλ.  όραση, αφή, όσφρηση, γεύση, ακοή). Χρησιμοποιώντας αυτές τις αισθήσεις, όχι μόνο είσαι ικανός να επιβραδύνεις τις σκέψεις σου που τρέχουν, αλλά και να επανασυνδεθείς με το σώμα σου. Όταν δεν είσαι προσγειωμένος, το τραυματικό γεγονός/γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις σου, τα συναισθήματα και το σώμα σου. Μεταφέρεσαι ακριβώς πίσω σε εκείνη τη στιγμή της ώρας όπου ένιωθες φοβισμένος, αδύναμος ή προσκολλημένος. Μια άλλη μέθοδος προσγείωσης μπορεί να είναι τόσο απλή όπως να κτυπάς τα δάχτυλα σου πάνω στα γόνατα σου ή τους ώμους σου λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, είμαι ασφαλής».

Μια εργαλειοθήκη αντιμετώπισης μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική για να σε προσγειώσει και για να δημιουργήσει γαλήνη σε μια περίοδο δυσφορίας. Τα εργαλεία σου μπορούν να βοηθήσουν με την αναπνοή, την ελευθέρωση των ψυχολογικών τομέων του τραύματος και να σε βοηθήσουν να αποφύγεις παραδοσιακές θεραπευτικές συνεδρίες. 
Τσιχλόφουσκες: Οι τσίχλες έχουν μικρή ασήμαντη χωρητικότητα και μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα σακίδιο πλάτης ή ένα πορτοφόλι. Οι τσίχλες μάς αναγκάζουν να επιβραδύνουμε την αναπνοή μας για να δημιουργήσουμε μια τσιχλόφουσκα. Μπορείς να τις πάρεις στην τουαλέτα του σπιτιού κάποιου συγγενικού προσώπου ή ακόμα στην τουαλέτα ενός εστιατορίου.  Κανείς δεν θα ξέρει ποτέ ότι έχεις δυσκολία εκείνη τη στιγμή. 
Ένα κουτί με μέντες ή κρακεράκια: Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στο να εμπλακούν και οι πέντε αισθήσεις, Παίρνοντας τον χρόνο να εξερευνήσεις την όραση, την όσφρηση, τη γεύση, την αφή, μέχρι και την ακοή (είτε όταν είναι μέσα στο κουτί τους είτε μέσα στο στόμα σου, ενώ τραγανίζεις την τελευταία σου δαγκωματιά).

Τα εργαλεία σου μπορεί να είναι πολλαπλού σκοπού καθώς εξυπηρετούν για να προσφέρουν αυτό - χαλάρωση, απόσπαση προσοχής ή ίσως και συντροφιά ενόσω "υπερπηδάς" ισχυρά συναισθήματα. Αυτά τα εργαλεία πρέπει να είναι εύκολα προσιτά, αντικείμενα που νιώθεις άνετα να καταφεύγεις για λίγη ανακούφιση.

Η αυτοφροντίδα στο παλίσιο αυτού του κειμένου, είναι να εισηγηθούμε να προσφέρεις στον εαυτό σου συμπόνοια ή εύνοια προς τη διαδικασία ανάρρωσης από το τραύμα. Ο δρόμος προς την ανάρρωση μπορεί να είναι επίπονος, αλλά εσύ είσαι ένα ανθεκτικό ανθρώπινο ον που έχει επιβιώσει από ένα τραύμα. Το να έχεις αυτό το τραύμα, μπορεί να είναι ένα δώρο που έρχεται με ένα όμορφο φιόγκο στην κορυφή, αν έχεις τη διάθεση να το εξερευνήσεις, να το αποδεχτείς (διαφορετικό από το να το εγκρίνεις) και να δουλέψεις μαζί του. Τώρα έχεις τον έλεγχο του τραύματος σου.

Γνώρισε καλύτερα την Έλενα Αριστοδήμου μέσω της συνέντευξής της ΕΔΩ 


 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ