Thumbnail

Όλα όσα θέλουμε να ρωτήσουμε μια κλινική ψυχολόγο Όλα όσα θέλουμε να ρωτήσουμε μια κλινική ψυχολόγο

Μετά από χρόνια στο εξωτερικό, η Έλενα Αριστοδήμου επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για να ασκήσει το λειτούργημά της
Οι "αποσκευές" της είναι γεμάτες εμπειρία και γνώση. Έχοντας αυτά τα εφόδια, η Έλενα Αριστοδήμου προσπαθεί καθημερινά να ασκήσει το λειτούργημά της ως θεραπεύτρια, σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι ολοένα αυξανόμενες για όλους εμάς.

Της Κωνσταντίνας Γεωργίου 

 Πώς πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στην Κύπρο μετά από χρόνια στο εξωτερικό; 

Μετά από 14 χρόνια αφοσίωσης σε σπουδές και εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επέστρεψα στην Κύπρο για προσωπικούς λόγους. 

Υποθέτω πως δεν είναι εύκολο να πρέπει να στήσεις από το μηδέν την επαγγελματική σου στέγη και να σε εμπιστευτεί ο κόσμος, δεδομένου και του ανταγωνισμού που υπάρχει στον κλάδο σας. Σε αγχώνει η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι στην παρούσα φάση; 

Καθόλου. Ανταγωνισμός στο επάγγελμά μας δε θα έπρεπε να υπάρχει. Εγώ προσωπικά έμαθα στο εξωτερικό να δουλεύω πάντα σε ομάδες με άλλους επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κλινικούς διατροφολόγους, παθολόγους). Η εμπιστοσύνη κερδίζεται μέσα από τα αποτελέσματα της δουλειάς και της συνεργασίας που έχεις με τους ασθενείς. 

Δες επίσης: Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τη σελίδα Kitasweather;

elenaaristidou

Θεωρείς ότι έπαψε να αποτελεί ταμπού και ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι καταφεύγουν σ' έναν ψυχολόγο ή έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας;

Για τους περισσότερους, η επίσκεψη σ' έναν οδοντίατρο όταν ένα δόντι πονάει, ή σ' έναν καρδιολόγο όταν υποψιάζονται προβλήματα στην καρδιά, είναι αυτονόητη. Η άρνηση επίσκεψης σ' έναν ψυχολόγο όμως, όταν αισθάνονται κάποιες ψυχο-συναισθηματικές δυσκολίες, είναι αυτό που ονομάζουμε ταμπού. Το ταμπού γύρω από την ψυχοθεραπεία, είναι οι αρνητικοί λόγοι για τους οποίους συχνά ευθύνονται οι ίδιοι οι ασθενείς. 

Από την εμπειρία σου, ποιο είναι το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία; Προσωπικά θεωρώ πως έχει να κάνει με την πίεση που δεχόμαστε σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση. Ισχύει;

O κάθε άνθρωπος, βιολογικά, περνά από διάφορες φάσεις στη ζωή του. Μερικά από τα θέματα που συνήθως απασχολούν τους ασθενείς που καταφεύγουν σε θεραπεία, είναι τα εξής: Η επίμονη αίσθηση του ανικανοποίητου, συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, αποτυχίας, έντασης και άγχους. Δυσκολίες επικοινωνίας στις συζυγικές, οικογενειακές, εργασιακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Δυσκολία στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση στόχων. Προβλήματα που συνδέονται με τη συμπεριφορά του παιδιού, ή/και την επίδοση του στο σχολείο. Ένταση και άγχος στην οικογένεια εξαιτίας της δυσκολίας των μελών της να αντιμετωπίσουν την ύπαρξη χρόνιων ασθενειών (AIDS/ HIV, καρδιοπάθειες, στειρότητα, διαβήτης, καρκίνος, κατά πλάκας σκλήρυνση, κ.α.). Δυσκολίες στον έλεγχο του θυμού (βία και επιθετικότητα). Προβλήματα λόγω κακοποίησης (σωματικής, συναισθηματικής, και/ή σεξουαλικής). Συχνές οικονομικές δυσκολίες. Προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο, στον χώρο εργασίας (δυσκολίες με συνεργάτες, μειωμένη απόδοση, κ.λ.π.) και γενικότερα σε κάθε είδους αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή.

Διάβασε πιο κάτω 

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι: Υδραυλικός-φιλόζωος φτιάχνει καρότσια για ανάπηρα σκυλάκια  (φώτος) 

Συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου «Πνάσε. Ούλλα εννά παν καλά»

elenaaristidou

Αντιλαμβάνομαι ότι ένας ψυχολόγος πάνω από όλα είναι επαγγελματίας και ξέρει να διαχωρίζει το προσωπικό από το επαγγελματικό κομμάτι, αλλά στην πράξη είναι εφικτό; Δεν υπάρχουν περίοδοι που επηρεάζεσαι από όσα ακούς να βιώνουν οι πελάτες σου; 

Οι όποιες δυσκολίες του θεραπευτή να διατηρήσει ανέπαφα τα όρια μεταξύ προσωπικής ζωής και θεραπείας, αποτελούν σοβαρότατους λόγους για να διακόψει άμεσα τη θεραπεία μαζί του. Ο κάθε επαγγελματίας ψυχολόγος καλείται να έχει τουλάχιστον μια ώρα επίβλεψης, μια φορά την εβδομάδα, γι' αυτά κυρίως τα ζητήματα. 

Ανέκαθεν ήθελες να ασχοληθείς με την ψυχολογία ή προέκυψε στην πορεία; 

Επίλεξα το συγκεκριμένο επάγγελμα από μικρή ηλικία μετά από μια ταινία που με ενέμπνευσε. Δε θα μπορούσα να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Είμαι ταγμένη να υπηρετώ την ψυχολογία και να βοηθώ ανθρώπους μέσω αυτής. 

elenapsixologos

 Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι ένας ψυχολόγος έχει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν έναν ασθενή. Αυτό βέβαια δεν ισχύει. Ποια είναι όμως γνωρίσματα οφείλει να διαθέτει ένας ψυχολόγος; 

Ένας καλός θεραπευτής θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αντέχει κάθε δύσκολο συναίσθημα του θεραπευομένου, τις όποιες ανώριμες ή «παιδικές» πλευρές του, και ταυτόχρονα να του εμφυσεί την  ελπίδα και την αισιοδοξία για τη συνέχεια της προσπάθειας. Θα πρέπει να επιλέγουμε κάποιον που δείχνει πως νιώθει καλά στην παρουσία μας, μας μιλά με τρόπο κατανοητό και ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο της προσοχής του. Ένα επιπλέον σημαντικό χαρακτηριστικό ενός καλού θεραπευτή είναι να έχει το θάρρος να αναγνωρίζει τα τυχόν λάθη του, καθώς και να δείχνει πως πιστεύει ότι και ο ίδιος μπορεί και θέλει να μάθει κάτι από εμάς.

Έτυχε προτού ένας ασθενής αποφασίσει να σε εμπιστευτεί, να σε υποβάλλει σε μια σειρά ερωτήσεων προκειμένου να διαπιστώσει αν κάνεις για το άτομό του. Θεωρείς ότι αυτή είναι και η ενδεδειγμένη πρακτική προκειμένου κάποιος να επιλέξει τον ψυχοθεραπευτή του; 

Η κατοχή ενός πτυχίου και κατόπιν η απόκτηση ειδικότητας, σημαίνει πως ο γιατρός, ο ψυχολόγος στον οποίο απευθυνόμαστε, διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα που απαιτούνται ώστε να μπορεί  να ασκεί το επάγγελμά του, δίνοντας ταυτόχρονα στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο την αναγκαία ασφάλεια που θέλει να νιώθει.Για να μοιραστούμε τα πιο προσωπικά μας προβλήματα, τα βιώματα, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τους φόβους και τις σκέψεις, χρειάζεται να νιώσουμε εμπιστοσύνη, ασφάλεια και όλα τα υπόλοιπα που φέρνουν δύο ανθρώπους πολύ κοντά ώστε να αισθανθούν ότι μπορούν να ανοίξουν την ψυχή τους στον άλλον. Για να γίνει όμως αυτό, ο άλλος θα πρέπει να μας εμπνεύσει ως άνθρωπος.  

Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης

Διάβασε ακόμη

 Συνέντευξη με τη συγγραφέα του παιδικού παραμυθιού «Η απουσία της μαμάς» 

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή με αφορμή την έκδοση του παιδικού βιβλίου «Μια οικογένεια σε περιμένει»

Home