Thumbnail

Σταμάτα να αγγίζεις το πρόσωπό σου Σταμάτα να αγγίζεις το πρόσωπό σου

Αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια, είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι νομίζεις
Όλοι μας είμαστε "ένοχοι". Ασυναίσθητα, αγγίζουμε άπειρες φορές μες τη μέρα τη μύτη ή τρίβουμε τα μάτια μας. Αν μάλιστα είσαι γένους θηλυκού και φοράς make up, τότε τα πράγματα είναι πιο σκούρα για σένα και δε μπορείς σχεδόν με τίποτα να αντισταθείς στον πειρασμό. Θα πρέπει όμως, γιατί έτσι μειώνεις τις πιθανότητες εξάπλωσης οποιουδήποτε ιού, όπως είναι για παράδειγμα ο κορωνοϊός.



Είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση να θες αγγίξεις τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σου, κάθε μέρα, όλη μέρα. Αν κάτσεις να μετρήσεις πόσες φορές έχεις αυτή τη συνήθεια, στοίχημα, θα χάσεις το μέτρημα. 

Οπότε, αν θες να παραμείνεις υγιής, μια είναι η λύση: Σταμάτα να αγγίζεις το πρόσωπό σου. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Οι ιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας μάς λύνουν όλες τις απορίες μας για τον κορωνοϊό

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη δημόσια υγεία για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι να "εκπαιδευτεί" ο κόσμος να πλένει τακτικά και σχολαστικά τα χέρια του, καθώς και να μην αγγίζει καθοριστικά σημεία του προσώπου του, όπως η μύτη, τα μάτια και το στόμα. 

"Όλοι αγγίζουν το πρόσωπό τους και είναι μια δύσκολη συνήθεια να κοπεί", επισημαίνει η Δρ. Nancy C. Elder του Πανεπιστημίου του Portland, που μελέτησε το άγγιγμα του προσώπου και την προσωπική υγιεινή ως μέτρο πρόληψης. 

facetouching

Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, οι αξιωματούχοι υγείας προτάσσουν την υγιεινή των χεριών ως βασικό μέτρο πρόληψης. 

Για να αντιληφθούμε γιατί είναι ζωτικής σημασίας η υγιεινή των χεριών και το μη άγγιγμα του προσώπου σε περίπτωση πανδημίας, όπως αυτή που ενδεχομένως θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να αναλογιστούμε πώς μεταδίδεται ένας ιός. Σκέψου αν ένα άρρωστο άτομο χρησιμοποιήσει τον ίδιο ανελκυστήρα με εμάς και προηγουμένως είχε αγγίξει τα κουμπιά τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, την ώρα που πιθανότατα φταρνιζόταν. Αγγίζοντας τα κουμπιά, αυτομάτως τα μολυσμένα σταγονίδια πάνε στα δικά μας χέρια. Αν δεν πλύνουμε τα χέρια μας και αν δεν χρησιμοποιήσουμε αντισηπτικό, και στη συνέχεια αγγίξουμε το πρόσωπό μας, τη μύτη μας, τα μάτια μας, ή το στόμα μας, αυτό σημαίνει πως ασυναίσθητα μεταφέρουμε το μικρόβιο σε εμάς. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς γράφεται επιτέλους αυτός ο ιός; Κορονοϊός ή κοροναϊός;

Τα μάτια, η μύτη και το στόμα, είναι ουσιαστικά η είσοδος για τον Covid-19 ή τον οποιοδήποτε ιό να "εισβάλλει" στο σώμα μας. 

Αν είσαι δύσπιστη για το πόσο σημαντικό είναι να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου, σταμάτα για μια στιγμή να διαβάζεις αυτό το άρθρο και κοίτα γύρω σου. Με έκπληξη θα διαπιστώσεις πόσες φορές οι άνθρωποι από τον περίγυρό σου έχουν αγγίξει το πρόσωπό τους. Επόμενο, "πείραμα". Μέτρα πόσες φορές εσύ αγγίζεις το πρόσωπό σου μέσα σε μια μέρα. Εγώ πάντως μέχρι να γράψω αυτό το άρθρο, έχασα τον λογαριασμό. Με τη διαφορά όμως, ότι πλέον φροντίζω να κάνω χρήση αντισηπτικού, να καθαρίζω το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και την επιφάνεια εργασίας μου. Κάνε το ίδιο και δε θα το μετανιώσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: 11+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον κορωνοϊό

Μην ξεχνάς πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! 

Πηγή 

 

Home