Στρώμα με ελατήρια ή χωρίς; – Πώς να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει
Στα καταστήματα Stroma οι πελάτες έχουν διεξοδική ανάλυση των χαρακτηριστικών των στρωμάτων, έτσι ώστε να γίνει η καλύτερη επιλογή. Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις είναι “Ποια η διαφορά των στρωμάτων με ελατήρια σε σύγκριση με τα στρώματα που δεν έχουν;”
Τα στρώματα με ελατήρια είναι τα παραδοσιακά στρώματα που κυκλοφορούν για πάνω από 50 χρόνια τώρα, ενώ ακόμη και σήμερα, στην πιο εξελιγμένη τους μορφή, τα στρώματα με ελατήρια έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη στη σπονδυλική στήλη. Μάλιστα, συνδυασμένα με τα κατάλληλα υλικά, αγκαλιάζουν το σώμα ώστε η πίεση που ασκείται στα διάφορα σημεία να είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν δύο υποκατηγορίες στρωμάτων με ελατήρια, οι οποίες μπορούν να χωριστούν με βάση το είδος των ελατηρίων που χρησιμοποιούνται σε αυτά: Ανοικτού τύπου (Bonnell) και Pocketed.
Στρώματα με ελατήρια ανοικτού τύπου (Bonnell)
Είναι στρώματα με σκληρά ελατήρια συνήθως, τα οποία είναι τοποθετημένα σε σειρές, ενωμένα με ένα ελικοειδές σύρμα πάνω και κάτω, έχοντας επίσης μια επιπρόσθετη ατσάλινη ράβδο στην περίμετρο και τις δύο πλευρές που ενισχύει τις άκριες, δίνοντας σταθερότητα και βοηθά το στρώμα να κρατάει το σχήμα του.
+ Χαμηλό κόστος, στήριξη στη σπονδυλική στήλη ακόμη και σε εξαιρετικά υπέρβαρα άτομα, λιγότερο εύκαμπτα και έτσι διευκολύνεται η περιστροφή του στρώματος
— Εάν χρησιμοποιούνται από δύο άτομα με μεγάλη διαφορά βάρους, είναι πιθανόν το ένα άτομο να επηρεάζει το άλλο καθώς γυρίζει. Δεν συστήνονται σε άτομα που κοιμούνται μπρούμυτα προς αποφυγή πιέσεων σε πνεύμονες και καρδία.
Στρώμα με ελατήρια pocketed
Τα ελατήρια pocketed, σε αντίθεση με τα Bonnell, δεν είναι ενωμένα μεταξύ τους, αλλά σε σειρές, μέσα σε υφασμάτινες «τσέπες» (γι’ αυτό άλλωστε ονομάστηκαν έτσι). Είναι πιο μικρά και πιο μαλακά, ενώ σ’ ένα στρώμα μπορεί να υπάρχουν από 750 έως και 3.000, αναλόγως μεγέθους και είδη ελατηρίων. Όσο πιο πολλά τα ελατήρια, τόσο καλύτερα το στρώμα ανταποκρίνεται στο σώμα και τις κινήσεις σου. Πάνω και κάτω τοποθετούνται μονωτικές και βαμβακερές βάτες, καθώς και άλλα υψηλής ποιότητας αφρώδη υλικά (όπως φύλλα latex, memory και foam), τα οποία επίσης βοηθούν το στρώμα να αγκαλιάζει το σώμα σου.
+ Τα Pocketed ελατήρια είναι πιο εύπλαστα και ανταποκρίνονται ευκολότερα στις κινήσεις του σώματός σου. Η πίεση που δέχεται η πλάτη σου διαφέρει από σημείο σε σημείο και είναι ανάλογη με τη δύναμη της πίεσης του σώματός σου προς το στρώμα, προσφέροντας περισσότερη άνεση στον ύπνο.
— Άτομα που προτιμούν δυνατή στήριξη στη σπονδυλική στήλη, ίσως να βρουν τα στρώματα με Pocketed springs μαλακά. Λόγω της ποιότητας και ποσότητας των υλικών είναι συνήθως πιο βαριά και πιο δύσκολο να τα γυρίσεις.
Στρώματα χωρίς ελατήρια
Τα στρώματα χωρίς ελατήρια χωρίζονται, επίσης, σε υποκατηγορίες: Στρώματα memory foam, με latex και με σφουγγάρι. Θα τα βρείς και αυτά σε διάφορους τύπους ανάλογα με την πυκνότητα του υλικού, το ύψος και τους συνδυασμούς στις διάφορες στρώσεις. Συνήθως τα στρώματα με σφουγγάρι χρησιμοποιούνται ως απλή και φθηνή λύση, με memory foam ως μια πιο τεχνολογική λύση και ως πιο ΥΓΙΕΙΝΗ με latex. Δεν είναι πολύ εύκολη η αναγνώριση της ποιότητας του υλικού, γι’ αυτό όπως και στα άλλα στρώματα, θα ήταν καλό να ζητάς να ενημερωθείς, ή και να δεις το περιεχόμενο σε τομή.