Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα

Πρόκειται για μια φλεγμονή του κόλπου, η οποία μπορεί να προκαλέσει δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις. 

Ο όρος “κολπικές εκκρίσεις” χρησιμοποιείται από τους γυναικολόγους για να περιγράψει τα υγρά που εξέρχονται από τον κόλπο μιας γυναίκας. Φυσιολογικά, οι γυναίκες παράγουν μια μικρή ποσότητα κολπικών εκκρίσεων καθημερινά. Ωστόσο, υπό τη μόλυνση μίας βακτηριακής κολπίτιδας, μπορεί να έχουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις ή αυτές να είναι δύσοσμες.

Πολλές γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα δεν έχουν κανένα σύμπτωμα

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, συνήθως οι γυναίκες παραπονιούνται για δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, τις οποίες παρατηρούν περισσότερο μετά από τη σεξουαλική επαφή. Οι εκκρίσεις είναι υδαρείς και υπόλευκες ή γκρι. Μπορεί να υπάρχει επίσης ένα αίσθημα θερμότητας - καψίματος στον κόλπο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, οι συνυπάρχουσες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, το κάπνισμα και οι κολπικές πλύσεις (douching) θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για πρόκληση βακτηριακής κολπίτιδας.

Η βακτηριακή κολπίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά

Υπάρχουν θεραπείες από το στόμα, αλλά και τοπικά με τζελ ή κρέμα από τον κόλπο. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν λιγότερες παρενέργειες με την τοπική θεραπεία. Η τελική απόφαση, για το ποια θεραπεία είναι καλύτερη για την κάθε μία, θα ληφθεί σε συνεργασία με γιατρό.

Υπάρχουν λανθασμένες πρακτικές που οι γυναίκες χρησιμοποιούν καθημερινά και επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως είναι ο λανθασμένος καθαρισμός. Ο κόλπος έχει δικό του σύστημα φυσικού αυτοκαθαρισμού και πέρα από τη διαταραχή της μικροβιακής ισορροπίας, τα μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν στο ανώτερο γεννητικό σύστημα.

Το κάπνισμα επίσης μπορεί να θεωρηθεί λάθος πρακτική. Τέλος, λάθος είναι και η μη πλήρης συμμόρφωση στην αγωγή που προτείνει ο γιατρός. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα πάθεις αν το πρωί δεν πιεις καφέ 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος για τα σχεδόν ανύπαρκτα οικονομικά σου 

Σημείωσε πως η βακτηριακή κολπίτιδα δεν μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή με άντρες. Οι γυναίκες όμως που πάσχουν από βακτηριακή κολπίτιδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να τους μεταδοθεί κάποια άλλη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές με γυναίκες μπορεί να μεταδώσουν τη λοίμωξη στις συντρόφους τους. Συνεπώς καλό είναι να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, να χρησιμοποιείται πάντοτε προφυλακτικό.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο savoir ville σε συνεργασία με τον Ελλαδίτη μαιευτήρα-γυναικολόγο, Χρήστο Μάντζιο 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ