Τι ισχύει στην Κύπρο για τις παραλίες λόγω κορωνοΐού
Είναι δικαιολογημένος ο φόβος μας λόγω κορωνοϊού, όταν θα ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε στις παραλίες, όταν θα έρθουμε σε επαφή με την άμμο, όταν χρησιμοποιούμε την ξαπλώστρα κι όταν κολυμπάμε.
Σε αυτά τα βασικά μας ερωτήματα, και κατά πόσο επιβιώνει ο ιός στην άμμο αλλά κι αν μεταδίδεται από το κολύμπι στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας, κλήθηκε να απαντήσει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου και παθολόγος με εξειδίκευση στον έλεγχο λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης. Όπως τόνισε λοιπόν, ο ιός είναι αρκετά ευαίσθητος σε περιβαλλοντικές συνθήκες και σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν επιβιώνει για περισσότερο από λίγα λεπτά.
Η θάλασσα και οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες λόγω νερού. Η στενή επαφή είναι που ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και όχι οι παραλίες.
Διάβασε ακόμη: Κορωνοϊός: Πώς η ζέστη και η υγρασία επηρεάζουν την εξάπλωσή του
Ποιά είναι η επικινδυνότητα στη θάλασσα και στις πισίνες;
Η θάλασσα και οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες σε ό,τι αφορά το νερό. Η επικινδυνότητα έγκειται στο συνωστισμό, που προκαλείται σε τέτοιους χώρους και στη στενή επαφή που πιθανόν να έχουμε με άλλους λουόμενους. Σε μελέτες που έχουν γίνει, οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει κατά πόσο επιβιώνουν σταγονίδια του ιού σε τέτοιες συνθήκες και έχει διαφανεί ότι δεν επιβιώνουν παρά μόνο λίγα λεπτά. Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ενέχεται, όπως σε όλους τους ανοικτούς χώρους, έτσι και στις παραλίες, από τη στενή επαφή των ανθρώπων. Άρα, είναι ξεκάθαρο, ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις στενές επαφές εντός και εκτός θάλασσας και να κρατάμε τις ενδεδειγμένες αποστάσεις.
Διάβασε ακόμη: "Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις..." Kαι οι Λευκωσιάτες μπορούν να πάνε θάλασσα
Στις οργανωμένες παραλίες πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των ομπρελών και χρειάζεται προσοχή και στα αντικείμενα που θα μοιραζόμαστε με τους άλλους λουόμενους. Όσοι νοσούν με συμπτώματα αναπνευστικού, δεν πρέπει να πηγαίνουν θάλασσα, ούτε να κυκλοφορούν. Αυτό που επιβάλλεται λοιπόν, είναι να μην πηγαίνουμε όλοι μαζί στις παραλίες. Μπορείς δηλαδή να πας με την οικογένειά σου θάλασσα, αλλά να μην έχεις επαφή με άλλα άτομα, και προσοχή στα αντικείμενα που θα πάρεις μαζί σου. Και φυσικά, είναι απαραίτητο, εκείνα που δε θες πλέον, να μην τα αφήνεις δεξιά κι αριστερά, αλλά να τα πετάς οποσδήποτε σε καλάθους κι όχι στην παραλία.
Όσο αφορά τις ξαπλώστρες, αν αυτές είναι επικίνδυνες κι αν πρέπει να τις αποφεύγεις, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου συστήνει να προτιμάς τις δικές σου! Και εννοείται ότι οι παροχείς υπηρεσιών στις παραλίες θα πρέπει να φροντίζουν να απολυμαίνουν τακτικά τις δικές τους, πριν μας τις ενοικιάσουν. Οι ξαπλώστρες πρέπει να καθαρίζονται από άτομο σε άτομο, το ίδιο και οι ομπρέλες και τα τραπεζάκια.
Διάβασε ακόμη: Αντίστροφη Μέτρηση: Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα beauty salons και η αισθητικός, Ειρήνη Χριστοφίδου, μάς λύνει τις απορίες
Είναι επικίνδυνες οι πισίνες; Το χλώριο εξουδετερώνει τον ιό;
Οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες από το νερό, αλλά από το συνωστισμό! Ο ιός είναι πολύ ευαίσθητος στο χλώριο γι’ αυτό και λέμε ότι και τα κοινά απολυμαντικά που έχουμε στο σπίτι, βασίζονται στη χλωρίνη και σκοτώνουν τον ιό.
Ποιές είναι οι βασικές αρχές για ατομική προστασία;
Αυτό που χρειάζεται να γίνεται, είναι να αποφεύγεται ο συνωστισμός! Να μην έχεις στενές επαφές και να μη δανίζεις τα αντικείμενά σου στους άλλους. Και φυσικά, να γίνεται τακτικός καθαρισμός των κοινών επιφανειών.
Διάβασε ακόμη: Αλλεργίες: Πώς θα «θωρακίσεις» τον οργανισμό σου;
Διάβασε ακόμη: Ετοιμαστείτε για ξαπλώστρες με πλέξιγκλας