Thumbnail

Αλλεργίες: Πώς θα «θωρακίσεις» τον οργανισμό σου; Αλλεργίες: Πώς θα «θωρακίσεις» τον οργανισμό σου;

Η καλύτερη αντιμετώπιση της αλλεργίας είναι η πρόληψη. Πώς η διατροφική μπορεί να γίνει σύμμαχος σου; Σου λύνουμε όλες τις απορίες
Τώρα που επέστρεψες στην καθημερινότητά σου, χρειάζεται να προσέχεις, να τηρείς τους κανόνες, για το καλό σου. Αν ανήκεις στα κορίτσια που διάφορες αλλεργίες σε ταλαιπωρούν (φτέρνισμα, μπούκωμα, συνάχι και άλλα συμπτώματα) τότε, ειδικά φέτος, χρειάζεται να είσαι περισσότερο προετοιμασμένη. 

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, είτε διότι οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν, είτε διότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα πλέον δεν βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάστασή του.

Διάβασε ακόμη: Ποιές τροφές αποδιοργανώνουν και φθείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα (βίντεο)

das

Τι λοιπόν προκαλεί τις αλλεργίες της άνοιξης;

Το πιο συχνό αίτιο που πυροδοτεί τις εποχικές αλλεργίες είναι η γύρη, μικροσκοπικοί κόκκοι της οποίας απελευθερώνονται στον αέρα από τα δέντρα, τα λουλούδια και το γρασίδι. Η είσοδος της γύρης στην ρινική οδό κάποιου ο οποίος είναι αλλεργικός προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα βλέπει τη γύρη σαν ξένο εισβολέα, για αυτό και απελευθερώνει αντισώματα (τις ουσίες που φυσιολογικά αναγνωρίζουν και επιτίθενται σε βακτήρια και ιούς). Τα αντισώματα επιτίθενται στα αλλεργιογόνα τα οποία απελευθερώνουν στο αίμα χημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται ισταµίνες. Οι ισταµίνες προκαλούν ρινική καταρροή και φαγούρα στα µάτια.

Όπως αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγο -διατροφολόγο, PhD, Δημήτρης Γρηγοράκης, αν αναλύσει κανείς την ετυμολογία των λέξεων αλλεργία – αλλεργικό, προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις ἄλλος και ἔργον. Αυτές ακριβώς προσδιορίζουν και τη φυσιολογία των διαφόρων αλλεργιών: Το άλλος (=διαφορετικός από το φυσιολογικό) και έργον (=δράση του οργανισμού). Δηλαδή αλλεργία (άλλη + εργία) σημαίνει «λάθος ή άλλη δράση» του ανοσοποιητικού από εκείνη που είναι προγραμματισμένο να επιτελέσει.

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε τον απόλυτο ρόλο και τη σπουδαιότητα της βιταμίνης D στη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού. Είναι γνωστό ότι η βασική της ιδιότητα αποτελεί η εκλεκτική ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

das

Με αυτό το δεδομένο και λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας είναι περίπου αναμενόμενη η κομβική εμπλοκή της βιταμίνης D στις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Εποχικά επίπεδα βιταμίνη D και ανοιξιάτικες αλλεργίες

H βιταμίνη D σχετίζεται ως ανοσορρυθμιστικός παράγοντας με την προστασία (και) από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη, μία περιοχή με υψηλή ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου, τα άτομα παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τα σχετικά συμπτώματα.

Διάβασε ακόμη: 8 γευστικά smoothies που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σου

dfsg

Διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη των ανοιξιάτικων αλλεργιών:

  • Η Μεσογειακή διατροφή ασκεί προστατευτικές επιδράσεις εναντίον των αναπνευστικών αλλεργιών. Τα φρούτα και λαχανικά, ελαττώνουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος. Ειδικότερα, το κρεμμύδι, οι πιπεριές και ο μαϊντανός περιέχουν κερκετίνη, που μειώνει τις αντιδράσεις της υπεύθυνης ουσίας για τις αλλεργίας της ισταμίνης. Επιπλέον, τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. ακτινίδιο), μειώνουν το πρήξιμο στους αναπνευστικούς αγωγούς, ενώ ο ανανάς έχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελαΐνη, το οποίο μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό σε αλλεργικές ασθένειες όπως το άσθμα.
  • Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D (σολομός, σκουμπρί, μανιτάρια, κρόκος αυγού, συκώτι, μαλακές μαργαρίνες, γάλα, γιαούρτι, τυρί, μουρουνέλαιο).
  • Γάλα και κεφίρ: Ίσως να μη γνωρίζεις ότι το πεπτικό σύστημα έχει πολύ να κάνει με τη ρινική κοιλότητα. Αν και οι απόψεις διίστανται, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η ύπαρξη «καλών» βακτηρίων ή προβιοτικών στο έντερο μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα αλλεργίας όπως την καταρροή και την συμφόρηση. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι καλές φυσικές πηγές προβιοτικών.
  • Ψάρι: Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκουμε στον σολομό, τον τόνο, το σκουμπρί, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών εξ αρχής καθώς και ελαττώνουν τη φλεγμονή. Μια μελέτη από την Ιαπωνία έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αλλεργικής ρινίτιδας.

Διάβασε ακόμη: Πώς να διαβάζεις σωστά τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων

Πηγή

Home