Thumbnail

Μην χάσεις τη διάλεξη της Τετάρτης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη Μην χάσεις τη διάλεξη της Τετάρτης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Ο Περικλής Πανταζής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και βελγικής τέχνης του τέλους του 19ου αιώνα
Στο πλαίσιο της μηνιαίας διάλεξης της Τετάρτης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη φιλοξενεί τον Κωνσταντίνο Οικονομίδη, διακεκριμένο ιστορικό τέχνης και επικεφαλή επιμελητή της προσωρινής έκθεσης της Λεβεντείου Πινακοθήκης ‘Metamorphosis – Βελγική Τέχνη 1860-1930’.

Ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης θα παρουσιάσει την καλλιτεχνική πορεία του Περικλή Πανταζή, του μοναδικού Έλληνα που ανήκε στον κλειστό κύκλο των Βέλγων Ιμπρεσιονιστών.

Ο Περικλής Πανταζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1849. Στο τέλος των σπουδών του στο σχολείο των Τεχνών της Αθήνας, έφυγε (όπως οι περισσότεροι νεαροί Έλληνες καλλιτέχνες της εποχής) για το Μόναχο, με σκοπό να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του. Όμως ο συντηρητισμός της καλλιτεχνικής ατμόσφαιρας στη βαυαρική πρωτεύουσα δεν ικανοποίησε το ανήσυχο πνεύμα του, οπότε ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου και διέμεινε λίγους μήνες, ανακαλύπτοντας τα έργα των Ιμπρεσιονιστών, πριν καταλήξει στις Βρυξέλλες όπου και εγκαταστάθηκε το 1872. Γνώρισε και συνδέθηκε με πολλούς καλλιτέχνες και ενσωματώθηκε στην καλλιτεχνική ζωή και στα πρωτοποριακά κινήματα του Βελγίου.

ΔΙΑΒΑΣΕ: «Ο πολιτισμός δουλεύει σαν ντόμινο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας»

Επηρεασμένος από τον Jean-Baptiste-Camille Corot, τον Gustave Courbet, τον Édouard Manet, ο Πανταζής δημιούργησε τον προσωπικό ζωγραφικό του κόσμο μέσα από τις εκφραστικές ρεαλιστικές προσωπογραφίες του, τις γεμάτες ευφάνταστες φωτοσκιάσεις νεκρές φύσεις του και τα ατμοσφαιρικά τοπία του. Ο ρόλος που διαδραμάτισε στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής τέχνης εκτιμήθηκε ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, κατατάσσοντάς τον μεταξύ των πρωτοπόρων του Ιμπρεσιονισμού στο Βέλγιο.

Για κρατήσεις μέχρι τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο τηλέφωνο 22668838 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Οι πόρτες θα κλείσουν στις 19:40. Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα.

Η είσοδος είναι δωρεάν 

 

Home