4 τρόποι για να κάνεις πιο ουσιαστικές συζητήσεις
Κάνε τις κατάλληλες ερωτήσεις
Όταν ξεκινάς μία ερώτηση με «Τι», το πιθανότερο είναι ότι θα πάρεις μία απλή απάντηση. Όταν όμως αρχίζεις με «Γιατί», εξερευνείς το βαθύτερο κίνητρο του συνομιλητή σου. Κάθε ερώτηση που απευθύνεις, έχει τη δυναμική να διευρύνει ή να σταματήσει τον διάλογο. Οι ερωτήσεις που ξεκινούν με «Γιατί» δείχνουν ότι ενδιαφέρεσαι για τις εμπειρίες του ατόμου που έχεις απέναντί σου και προωθούν τη συζήτηση.
Μίλα λιγότερο και άκου περισσότερο
Ένας καλός ακροατής, ακούει πραγματικά τι λέει ο συνομιλητής του και επίσης προσέχει τη γλώσσα του σώματος. Δοκίμασε να βρεις ένα θέμα που ενδιαφέρει το άτομο που έχεις απέναντί σου και χρησιμοποίησε τις παρακάτω τρεις μαγικές λέξεις: «Πες μου περισσότερα». Ενθάρρυνε τον διάλογο, προσπαθώντας να μην απαντάς κοφτά.
Για παράδειγμα, αντί να πεις «μένω στο κέντρο», ανάπτυξε την απάντησή σου, όπως «μένω στο κέντρο γιατί είναι βολικό, μου αρέσει να είμαι στην καρδιά της Αθήνας κτλ». Με άλλα λόγια, δώσε στον συνομιλητή σου κάποιες προσωπικές (και ουσιαστικές) πληροφορίες για να επεξεργαστεί και μην διακόψεις αμέσως τη συζήτηση για να τη φέρεις προς το μέρος σου: «Σου αρέσει το σκι; Και μένα. Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι…».
Γίνε πιο «περίεργη»
«Πρέπει να σε ενδιαφέρει. Αν δεν σε ενδιαφέρει, τότε δεν μπορείς να είσαι ενδιαφέρων» έχει πει η Iris Apfel. Αναζήτησε θέματα που θα σε βοηθήσουν να βρείτε κοινά σημεία. Βασίσου σε όσα ακούς από τον συνομιλητή σου. Απόφυγε τις κοινότυπες και προβλέψιμες ερωτήσεις όπως «Από πού είσαι» και «Τι κάνεις». Αυτό ισχύει και για τα παιδιά – αντί να ρωτήσεις για παράδειγμα «Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα», δοκίμασε το «Σου έκανε κάτι εντύπωση σήμερα».
Το σώμα σου μιλάει από μόνο του
Η γλώσσα του σώματος, όπως η οπτική επαφή (και όχι να κοιτάς πάνω από τον ώμο) και το ειλικρινές κούνημα του κεφαλιού, κάνουν την επικοινωνία πιο ενδιαφέρουσα. Χαμογέλα, μην στέκεσαι με τα χέρια σταυρωμένα πάνω σου και δώσε προσοχή στον συνομιλητή σου. Τίποτα δεν είναι χειρότερο σε μια συζήτηση, όσο το να νιώθεις ότι ο άλλος δεν ενδιαφέρεται για όσα λες.