Thumbnail

3 υγιεινές συνταγές για να φας τις πατάτες σου 3 υγιεινές συνταγές για να φας τις πατάτες σου

Αφού σου αρέσουν γιατί να τις στερηθείς;
Μία πολύ κακή φήμη ακολουθεί τις πατάτες και αυτό είναι άδικο. Το αμυλούχο αυτό λαχανικό δεν είναι ανθυγιεινό από μόνο του.

Αν προσθέσεις βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τυρί ή τις φτιάξεις τηγανιτές, τότε ναι αυξάνουν τις θερμίδες και τα κάνουν λιγότερο φιλικά προς τη διατροφή μας.

Πιο κάτω σου παρουσιάζουμε 3 υγιεινές και πάνω από όλα νόστιμες συνταγές που αποδεικνύουν την αξία της αγαπημένης μικρών και μεγάλων πατάτας.

Air Fryer Crispy Potatoes

Υλικά:

  • 500 γρ. baby πατάτες, κομμένες στη μέση
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ιταλικά καρυκεύματα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καρύκευμα Cajun (προαιρετικό)
  • Αλάτι kosher
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Λεμόνι, για το σερβίρισμα
  • Φρεσκοκομμένος μαϊντανός, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  •  Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξε τις πατάτες και το λάδι, τη σκόνη σκόρδου, τα ιταλικά καρυκεύματα και το Cajun και αλατοπιπέρωσε.
  • Τοποθέτησε τις πατάτες στο καλάθι του air fryer και ψήσε τες στους 200° για 10 λεπτά. Ανακίνησε το καλάθι, ανακάτεψε τις πατάτες και μαγείρεψε τες μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τρυφερές, 8 με 10 λεπτά ακόμη.
  • Στύψε το χυμό λεμονιού πάνω από τις μαγειρεμένες πατάτες και γαρνίρισε με μαϊντανό πριν τις σερβίρεις.
  •  

Garlic Smashed Potatoes

Υλικά: 

  • 500 γρ. baby πατάτες
  • Αλάτι kosher
  • 4 κουταλές της σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκα φύλλα θυμαριού
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζανιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, κάλυψε τις πατάτες με νερό και πρόσθεσε μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι. Βράσε το νερό και σιγόβρασε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 15 λεπτά. Στράγγισε τες και άφησε τες να καθίσουν μέχρι να κρυώσουν αρκετά για να συνεχίσεις τη διαδικασία.
  • Σε ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος, ρίξε τις πατάτες με το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο και το θυμάρι. Χρησιμοποιώντας τον πάτο ενός μικρού ποτηριού ή βάζου, πίεσε τις πατάτες για να τις  σπάσεις και να γίνουν επίπεδες.
  • Αλατοπιπέρωσε και μετά πασπάλισε με παρμεζάνα.
  • Ψήσε μέχρι να αρχίσουν να γίνονται τραγανοί οι πάτοι της πατάτας και να ροδίσει η παρμεζάνα, περίπου 25 λεπτά.

pataes

pexels.com/photo/bread-food-wood-dinner-7936647/

 

Γερμανική πατατοσαλάτα

Υλικά:

  • 1 κιλό baby πατάτες, κομμένες στη μέση
  • 6 φέτες μπέικον
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 6 κουταλάκια της σούπας μηλόξυδο
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
  • Αλάτι 
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σκέπασε τις πατάτες με νερό και αλατοπιπέρωσε γενναιόδωρα. Βράσε το νερό και μαγείρεψε μέχρι να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα οι πατάτες με ένα μαχαίρι, για περίπου 15 έως 20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μαγείρεψε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό, περίπου 8 λεπτά. Κράτησε περίπου 2 κουταλιές της σούπας λίπος στο τηγάνι και μετέφερε το μπέικον σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει.
  • Πρόσθεσε το κόκκινο κρεμμύδι και μαγείερεψε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 3 λεπτά. Ανακάτεψε με το μηλόξυδο, το νερό, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα Dijon και τη ζάχαρη. Άφησε το μείγμα να σιγοβράσει, σβήσε τη φωτιά και αλατοπιπέρωσε.
  • Ρίξε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίξε σταδιακά το μείγμα πάνω από τις πατάτες.
  • Ανακάτεψε για να ενωθούν όλα τα υλικά και σέρβιρε την πατατοσαλάτα ζεστή.

 

Πηγή

 

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/H2RzlOijhlQ

Home