5 δραστικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης για να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου
#1 Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους
Είσαι πολύτιμος ακριβώς όπως είσαι. Σίγουρα, όλοι θέλουμε να εξελισσόμαστε και να ξεπερνάμε κάθε φορά τα όριά μας, δημιουργώντας καινούργια, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αισθανόμαστε μειονεκτικά δίπλα στους άλλους. Η οποιαδήποτε σύγκριση είναι ανώφελη και ανούσια.
#2 Μην πιστεύεις ότι όλοι θέλουν το κακό σου
Ο τρόπος που επιλέγουμε να σκεφτούμε για ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα μας. Οι αρνητικές σκέψεις εμποδίζουν την εξέλιξη και την ανάπτυξή μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργούν σαν ένα είδος φρένου σε μια διαδρομή που έχει μόνο ευθείες και κανένα εμπόδιο. Οι αρνητικές πεποιθήσεις μπορούν να δημιουργήσουν σενάρια γεμάτα φόβο, ανασφάλεια και αγωνία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε στη ζωή μας.
#3 Μην αφήνεις την αρνητική κριτική να σε καταβάλει
Εντάξει, η αρνητική κριτική επηρεάζει τους πάντες ή τουλάχιστον όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη άποψη. Είναι λογικό να στενοχωρηθείς ακούγοντας αρνητικά σχόλια, ωστόσο δεν πρέπει να επιτρέψεις να εισχωρήσουν μέσα σου και να δημιουργήσουν πληγές. Λάβε υπόψη σου όσα ακούς, βελτίωσε ό,τι μπορείς και προχώρα παρακάτω χωρίς να σκεφτείς ξανά όσα άκουσες.
#4 Μην σχηματίζεις άποψη πριν δεις/γνωρίσεις κάτι/κάποιον
Οι άνθρωποι πολύ συχνά μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία, που με μια πιο ορθολογική ματιά θα καταλάβεις ότι είναι λάθος. Όσο σίγουροι κι αν είμαστε για κάτι, πάντα πρέπει να αφήνουμε ένα παράθυρο ανοιχτό και να επιτρέπουμε στους άλλους να μας αλλάξουν γνώμη πριν τους καταδικάσουμε.
#5 Μην λες ψέματα
Το ψέμα προκύπτει πολλές φορές από την ανάγκη να δείξουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε, από ανασφάλεια, φόβο ή από άρνηση. Κι αν και κανείς δεν θα σχολιάσει ένα αθώο ψέμα, γενικότερα καλό θα ήταν να τα αποφεύγεις και να προτιμάς πάντα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή. Η ευγένεια και η ειλικρίνεια είναι δύο αρετές που εκτιμώνται ιδιαίτερα απ’ όλους.