5 συχνές ερωτήσεις σε μια επαγγελματική συνέντευξη
Ηρέμησε και απλά συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 μικρές χαρές που αξίζει να βάλεις στη ζωή σου
Πιο κάτω σου έχουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν σε μια συνέντευξη για να προετοιμαστείς σωστά.
1. «Μίλησέ μου για εσένα»
Αυτή είναι η ερώτηση με την οποία ξεκινούν οι περισσότερες επαγγελματικές συνεντεύξεις, καθώς χρησιμεύει για να ξεκινήσει οικεία η συζήτηση και παρέχει στον εργοδότη ορισμένες πληροφορίες για το ποιος/ποια είσαι και τι μπορείς να προσφέρεις στην επιχείρηση.
Για να απαντήσεις σωστά σε αυτήν την ερώτηση, καλό είναι να αναφέρεις μερικές πληροφορίες σχετικά με την προσωπική σου ζωή που δε σχετίζονται με τη θέση εργασίας, όπως για παράδειγμα τι χόμπι έχεις. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της απάντησής σου θα πρέπει να σχετίζεται με τη δουλειά και την εταιρεία. Ανάφερε πού βρίσκεσαι επαγγελματικά αυτή τη στιγμή, πώς έφτασες εκεί και ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι.
2. «Γιατί θες αυτή τη θέση;»
Όπως είναι λογικό, ο εκάστοτε εργοδότης θέλει να μάθει γιατί ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη δουλειά. Εάν φανείς αποστασιοποιημένος/η, όταν απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, οι πιθανότητες να προσληφθείς μειώνονται κατά πολύ. Γι' αυτό, απάντησε με λεπτομέρειες και με απόλυτα σαφή τρόπο ως προς το γιατί η θέση αυτή σου κεντρίζει το ενδιαφέρον και σύνδεσέ την με τη μέχρι τώρα εμπειρία σου. Αυτή η ερώτηση σού παρέχει την ευκαιρία να επισημάνεις τι γνωρίζεις για την εταιρεία και τη θέση, επομένως φρόντισε να κάνεις έρευνα για την εταιρεία εκ των προτέρων.
3. «Γιατί πιστεύεις ότι είσαι το πιο κατάλληλο άτομο για αυτή τη δουλειά;»
Ο άνθρωπος που σου παίρνει συνέντευξη θέλει να είναι σίγουρος ότι διαθέτεις όλα τα προσόντα για να αναλάβεις τη συγκεκριμένη θέση. Η απάντησή σου πρέπει να είναι σαφής, εστιασμένη, να δείχνει σιγουριά και να εξηγεί όλα όσα μπορείς να προσφέρεις στην επιχείρηση. Για να προετοιμαστείς για αυτήν την ερώτηση, έλεγξε τη θέση εργασίας, σημείωσε τις απαιτήσεις και τα προσόντα εργασίας που απαιτούνται και προετοίμασε μια απάντηση που να ευθυγραμμίζεται με αυτές.
pexels.com/photo/woman-holding-clipboard-3205566/
4. «Τα δυνατά σου σημεία;»
Τα δυνατά σου σημεία αποκαλύπτουν και τα προσόντα σου για αυτή τη δουλειά. Όταν αναπτύσσεις τη λίστα με τα σημαντικότερα δυνατά σημεία σου, φρόντισε να δημιουργήσεις απαντήσεις με παραδείγματα για να «δείξεις» τη δύναμη έναντι του «απλά την λέω». Θα πρέπει, φυσικά, τα δυνατά σου σημεία να σχετίζονται με την εκάστοτε θέση εργασίας.
5. «Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;»
Αυτή είναι μια από τις πιο απαιτητικές ερωτήσεις για να απαντήσουν οι υποψήφιοι. Πρόσεξε να μην αναφέρεις μια αδυναμία που αφορά σε ένα χαρακτηριστικό που απαιτείται για τη δουλειά αυτή και δώσε σε αυτά που δεν είσαι τόσο καλή/ος, ένα θετικό πρόσιμο, όπως για παράδειγμα ότι αν προσπαθήσεις πολύ, μπορείς να καταφέρεις να το κάνεις και αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εσύ τι βλέπεις πρώτα σε αυτή την εικόνα;
κεντρική φώτο: pexels.com/photo/smiling-woman-seated-beside-wooden-table-7516284/