8 τρόποι να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου
1.Σταμάτησε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους
Συγκρίνεις την εμφάνιση σου με άλλους ανθρώπους; Η σύγκριση δεν σε βοηθάει να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου. Μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρώτα, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι δεν είναι χρήσιμο. Ο καθένας έχει τον δικό του αγώνα και η ζωή δεν είναι ανταγωνισμός.
Εστίασε στα δυνατά σου σημεία και τις επιτυχίες σου. Κράτησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να θυμάσαι καλύτερα τους τομείς της ζωής που είσαι καλά. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις στη δική σου ζωή έναντι της εστίασης στις ζωές των άλλων.
2. Να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους
Αφιέρωσε λίγο χρόνο και σκεφτείς πώς σε κάνουν να νιώθεις οι φίλοι σου. Σε κρίνουν συνεχώς ή σε αποδέχονται όπως είσαι; Τα άτομα με τα οποία περνάς χρόνο μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις στάσεις σου για σένα, ίσως περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Επομένως, δώσε προσοχή στο πώς σε κάνουν να νιώθεις.
Αντίθετα, πέρασε χρόνο με ανθρώπους που σε αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για εσένα. Αναζήτησε ανθρώπους που είναι θετικοί και μπορούν να σε βοηθήσουν να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου. Η αυτοπεποίθηση και η θετική στάση πάνε χέρι-χέρι.
3. Φρόντισε το σώμα σου
Όταν φροντίζεις τον εαυτό σου, ξέρεις ότι κάνεις κάτι θετικό για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σου – και φυσικά θα αισθάνεστε πιο σίγουρος, ως αποτέλεσμα.
α. Διατροφή:. Όταν θρέφεις το σώμα σου με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αισθάνεσαι πιο υγιής, πιο δυνατός και γεμάτος ενέργεια. Άρα αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου.
β. Άσκηση: Η σωματική άσκηση ενισχύει την σωματική και ψυχική σου υγεία.
γ. Διαλογισμός: Πρώτον, σε βοηθά να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Ο διαλογισμός σε διδάσκει να σταματήσεις την αρνητική αυτοκριτική.
δ. Ύπνος: Ο ύπνος καλής ποιότητας έχει συνδεθεί με θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αισιοδοξίας και της αυτοεκτίμησης
4. Να είσαι καλοσυνάτος με τον εαυτό σου
Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει το να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη ακόμη και όταν κάνεις ένα λάθος, αποτυγχάνεις ή βιώνεις κάτι άσχημο. Σου επιτρέπει να γίνεις πιο ευέλικτος συναισθηματικά και να διαχειριστείς καλύτερα στα δύσκολα συναισθήματα, ενισχύοντας τη σχέση σου με τον εαυτό σου και τους άλλους.
5. Μίλα θετικά στον εαυτό σου
Όταν μιλάς αρνητικά σε σένα μπορεί να περιορίσεις τις ικανότητες σου και να πειστείς ότι «δεν μπορείς να χειριστείς» κάτι ή ότι είναι «πολύ δύσκολο» και ότι «δεν αξίζει καν να προσπαθήσεις». Αν καλλιεργήσεις τη αυτοσυμπόνια αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την αμφιβολία για τον εαυτό σου και να αντιμετωπίσεις νέες προκλήσεις.
Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι οι σκέψεις μας δεν είναι πάντα ακριβείς. Έπειτα βρες έναν τρόπο να μετατρέψεις αυτές τις σκέψεις σε πιο θετικές.
6. Αντιμετώπισε τους φόβους σου
Σταμάτησε να αναβάλλεις πράγματα μέχρι να νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου σε αυτές τις καταστάσεις είναι να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου.
Εάν φοβάσαι ότι θα φέρεις σε δύσκολη θέση τον εαυτό σου δοκίμασε ούτως ή άλλως. Λίγη αμφιβολία για τον εαυτό σου μπορεί και να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης. Πες ότι είναι απλώς ένα πείραμα και δες τι θα συμβεί. Ίσως μάθεις ότι το να κάνεις μερικά λάθη δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζεις. Κάθε φορά που προχωράς, αποκτάς περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.
7. Κάνε πράγματα στα οποία είσαι καλός
Τι συμβαίνει όταν κάνεις πράγματα στα οποία είσαι καλός; Αυξάνεται η πίστη σου στον εαυτό σου. Πετυχαίνεις επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα: μπορεί να αυξήσεις το πόσο ικανοποιημένος είσαι με τη ζωή σου.
Πχ. Εάν είσαι καλός σε μια συγκεκριμένη εργασία στη δουλειά, προσπάθησε να την κάνεις πιο συχνά. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων σου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου.
8. Μάθε πότε να λες όχι
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πτώση της αυτοπεποίθησης σου. Αν ανακαλύψεις ότι κάθε φορά που συμμετέχεις σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αισθάνεσαι χειρότερα για σένα σταμάτησε την.
Σίγουρα, δεν θέλεις να αποφύγεις να κάνεις οτιδήποτε σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, επειδή η δυσφορία είναι συχνά μέρος της διαδικασίας προσωπικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να γνωρίζεις τα όρια σου και να τα τηρείς. Η αυτοπεποίθηση είναι, εν μέρει, το να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου. Τα όρια βοηθούν στην καθιέρωση αυτού του αισθήματος ελέγχου. Μπορείς να μάθεις να βάζεις υγιή όρια ώστε να προστατεύσεις εσένα και όσους αγαπάς.