Άννα Κοσμά: «Το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας είναι αυθεντικό και διατηρεί την ταυτότητά του»
Ως επικεφαλής του Συλλόγου συνέβαλε τα μέγιστα στην ανοδική του πορεία παρουσιάζοντας σήμερα ένα σπουδαίο έργο με πολλά επιτεύγματα το οποίο μας ανεφέρει μαζί με όλα όσα θα ζήσουμε φέτος την 1η Οκτωβρίου στην Αναφωτία.
Φέτος ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας διοργανώνει για 18η φορά το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας. Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό τις θα λέγατε για την συγκεκριμένη διοργάνωση;
Μετά από 18 χρόνια νιώθουμε μεγάλη περηφάνια και ικανοποίηση γιατί μια τέτοια διοργάνωση άντεξε στο χρόνο, αγαπήθηκε, απέκτησε χιλιάδες ακόλουθους και κατάφερε να υλοποιήσει έναν από τους στόχους του Συλλόγου μας, την αναγνωρισιμότητα των τοπικών μας προϊόντων. Πέραν αυτού προσπαθήσαμε να περάσουμε στους Κύπριους ότι Φεστιβάλ δεν είναι χοροεσπερίδα και μπορώ να πω ότι σε αρκετό βαθμό το καταφέραμε. Το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιθανόν το μοναδικό που προσπαθεί να διατηρεί την ταυτότητα του.
Την 1η Οκτωβρίου πάμε Αναφωτία για το Φεστιβάλ. Τι ετοιμάζετε εκεί, τι θα απολαύσει ο κόσμος και τι καινούργιο έχετε φέρει φέτος στη διοργάνωση;
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το φεστιβάλ μας κάθε χρόνο γίνεται σε άλλη κοινότητα και με διαφορετική θεματική. Φέτος είναι αφιερωμένο στο αμπέλι και τα παράγωγα του μιας και η Αναφωτία έχει αρκετή παραγωγή σταφυλιών. Το θέμα μας είναι «Αμπέλου γεύσεις» και στο Φεστιβάλ θα δούμε πάρα πολλές δραστηριότητες γύρω από το αμπέλι. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια γυναικών που γίνεται στην Αναφωτία. Αναφέρομαι στην Κίνηση Γυναικών Αναφωτίας Ελένη Παπαγεωργίου που προσπαθεί με τις δράσεις της να κρατά τις παραδόσεις και τα έθιμα μας. Στο Φεστιβάλ μας θα στηρίξουν την κοινότητα με διάφορα εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων. Θα έχουμε μεταξύ άλλων πάτημα σταφυλιών, βούττημα σουτζιούκκου, απόσταξη ζιβανίας όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, θα γίνονται πολλά εργαστήρια όπως μακαρονιών του σκλινιτζιού/ σμίλας, ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιών και κουλουριών, τραχανά, γλυκό αμυγδάλου και σηκόπιττων. Να μην ξεχνάμε τις γαστρονομικές δημιουργίες από το σεφ Χρίστο Χριστοδούλου και την τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου καθώς και την αγαπημένη μας βίγκαν μαγείρισσα Αναστασία Μηνά που θα ετοιμάσει για μας βίγκαν αφέλια.
Τι πρέπει να ξέρουμε για την Αναφωτία που ίσως δεν γνωρίζει μεγάλη μερίδα του κόσμου;
Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι η Αναφωτία είναι αμπελοχώρι και το μόνο στην ύπαιθρο της Λάρνακας με τόση παραγωγή.
Γιατί πιστεύετε έχει αγκαλιάσει ο κόσμος της Κύπρου τόσο πολύ αυτό το Φεστιβάλ;
Ο κόσμος πιστεύω ότι αγάπησε το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας γιατί προσφέρει αυθεντικά τοπικά προϊόντα, γιατί κάθε χρόνο γίνεται σε διαφορετική κοινότητα και αυτό δίνει άλλο αέρα στο Φεστιβάλ. Προσπάθεια μας κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο, να εμπλουτίζεται με νέες δραστηριότητες και να ανεβάζουμε τον πήχη στην ποιότητα και την παρουσίαση.
Ποια από όλες τις διοργανώσεις θυμάστε και γιατί;
Η αλήθεια θα έλεγα όλες γιατί η κάθε μια είχε κάτι διαφορετικό, όμως, ξεχωρίζουν κάποιες που σημάδεψαν τη μνήμη μας. Θα τις απαριθμήσω με σειρά υλοποίησης. Η πρώτη διοργάνωση είναι το πρώτο και καθοριστικό φεστιβάλ μας που έγινε το 2004 στον Ψεματισμένο. Η δεύτερη είναι το 2016 στην Ορά γιατί ήταν η πρώτη φορά που νιώσαμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μας εμπιστεύθηκε και μας στήριξε μιας και είχαμε για πρώτη φορά και για 4 συνεχή χρόνια ετήσιο χορηγό την εταιρεία Παραδεισιώτη. Ταυτόχρονα ήταν η πρώτη φορά που οι επισκέπτες μας ένιωσαν τόση φιλοξενία μιας και όλοι οι χωριανοί είχαν ανοίξει τα σπίτια του, τις αυλές τους και φιλοξένησαν τον κόσμο. Το καλύτερο από πλευράς εικόνας, εντυπώσεων και πιο συγκινητικό φεστιβάλ ήταν το 2019. Το 2019 έγινε στη μικρή Λάγια με μόνο 18 κατοίκους αλλά καταφέραμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Σαν πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας πως θα κρίνατε την παρουσία και το έργο του;
Η παρουσία του Συλλόγου μας ήταν και είναι καθοριστική σε πολλούς τομείς. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες αλλά θα επικεντρωθώ σε μερικά από τα επιτεύγματα μας. Καταφέραμε να οργανώσουμε τις γυναίκες από 22 χωριά, δώσαμε την ευκαιρία στις γυναίκες να ενημερώνονται, να εκπαιδεύονται και να υποστηρίζονται σε κάθε τους επιχειρηματικό βήμα, πετύχαμε την εγγραφή των μακαρονιών και ελπίζουμε σύντομα και των τερτζιελλουθκιών σαν προϊόντα ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξη), μέσα από τη δράση μας καταφέραμε να αναδειχθεί η Ορεινή Λάρνακας ως Προορισμός Αριστείας.
Αυτό θα είναι το τελευταίο φεστιβάλ για εσάς ως πρόεδρος του Συλλόγου. Πώς νιώθετε για αυτό, πως πήρατε αυτή την απόφαση και πώς θα θυμάστε τα χρόνια της θητείας σας;
Όντως είναι το τελευταίο φεστιβάλ που ενεργώ ως πρόεδρος του Συλλόγου μας και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση αλλά έπρεπε να παρθεί και τώρα ήταν η ώρα. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια ήρθε η ώρα της αλλαγής παρόλο που ο Σύλλογος μας βρίσκεται σε μια ανοδική και απαιτητική πορεία με πολύ σημαντικές δράσεις να τρέχουν, με ευρωπαϊκά προγράμματα και πολλές δραστηριότητες. Ουδείς αναντικατάστατος και ευτυχώς υπάρχουν ικανά άτομα και μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις του Συλλόγου μας. Θα θυμάμαι με πάρα πολύ αγάπη τα χρόνια της θητείας μου γιατί γνώρισα κόσμο, δικτυώθηκα με φορείς και οργανισμούς. Η ικανοποίηση που νοιώθω κάθε φορά που βλέπω ένα μέλος μας να προοδεύει και να εξελίσσεται δεν περιγράφεται. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι της παρούσης και είμαι στη διάθεση σου κάποια άλλη στιγμή να τα πούμε με λεπτομέρεια.
Θα συνεχίσετε ως μέλος του Συλλόγου να στηρίζετε τις προσπάθειες του;
Εννοείται πως θα παραμείνω δίπλα στον Σύλλογό μας όπου και όπως μπορώ και σίγουρα θα στηρίξω το νέο συμβούλιο που θα εκλεγεί τέλος Οκτωβρίου. Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και σας περιμένω στο 18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας την 1η Οκτωβρίου στην Αναφωτία.