Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνήθως λείπουν από τη διατροφή σου

Ελληνικές μελέτες όμως έχουν αναδείξει ότι η πλειοψηφία των ενηλίκων έχει ανεπαρκείς προσλήψεις μικροθρεπτικών συστατικών από τη διατροφή.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ :Τελικά, να κάνεις άσκηση στην περίοδο σου;


Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαρία Μαντζώρου, εξηγεί πιο κάτω ποια θρεπτικά συστατικά δεν λαμβάνουμε συνήθως στη διατροφή μας αλλά και πώς να τα εντάξουμε για να μην έχουμε ελλείψεις. 


Σίδηρος
Το μικροθρεπτικό συστατικό με τη μεγαλύτερη έλλειψη παγκοσμίως. Πηγές αποτελούν τα μύδια, το συκώτι, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, το ψάρι, τα όσπρια, το αυγό και λαχανικά όπως το σπανάκι, το τόφου, το μπρόκολο, τα αποξηραμένα φρούτα, και οι ξηροί καρποί, καθώς τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ βρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων και κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο) αλλά και στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα όσπρια (όπως τα μαυρομάτικα φασόλια, τα κόκκινα φασόλια) και σε άλλα φρούτα και λαχανικά όπως στο αβοκάντο, στο χυμό ντομάτας, στο πεπόνι, και τη μπανάνα.

 

unsplash.com/photos/usfIE5Yc7PY

 

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε φυτικά έλαια (όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο) σε ξηρούς καρπούς και σπόρους (όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φυστίκια), αλλά και σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το ακτινίδιο και το μάνγκο.

Βιταμίνη C
Άλλη μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που βρίσκουμε στα φυτικά τρόφιμα είναι η βιταμίνη C. Έλλειψη της βιταμίνης σπάνια συναντάται πλέον, αν και χαμηλές προσλήψεις έχουν παρατηρηθεί!
Τη βρίσκουμε στις πιπεριές, στις φράουλες, στα εσπεριδοειδή και στους χυμούς τους, στα ακτινίδια, στη ντομάτα, το πεπόνι, στο μπρόκολο και το κουνουπίδι, στο σπανάκι, στο λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μεταξύ άλλων.

Βιταμίνη D
Πέρα από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο, τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D είναι το μουρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια (πχ. σολομός), ο κρόκος του αυγού, το συκώτι, τα μανιτάρια (που τα έχουμε αφήσει στον ήλιο) και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Ασβέστιο
Πηγές Ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα (πχ. σαρδέλες), τα υποκατάστατα γάλακτος (ροφήματα αμυγδάλου, σόγιας, κ.α.) που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Lupita Nyong’o σού προτείνει την πιο fun άσκηση κοιλιακών

 

Πηγή

 

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/n4ymhyyFY7A

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ