Βάζοντας τον ύπνο προτεραιότητα
Μπορεί να μη φαντάζει και μεγάλο ζήτημα το να αμελείς τον ύπνο σου. Εξάλλου υπάρχουν μόνο 24 ώρες σε μια μέρα και υπάρχουν τόσα πολλά να ολοκληρωθούν. Επιπρόσθετα, είναι και η πανταχού παρούσα τεχνολογία, που αρπάζει την προσοχή μας με κάθε βόμβο, τερέτισμα ή κουδούνισμα. Όμως, η απώλεια του ύπνου πράγματι κάνει ένα μεγάλο κουδούνισμα στο σώμα μας και στο μυαλό μας.
Όταν είμαστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι, μπορεί να βιώσουμε:
- Λήθαργο και έλλειψη υποκίνησης
- Κατήφεια και εκνευρισμό. Αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης
- Μειωμένη όρεξη για σεξ. Προβλήματα σχέσεων
- Κατεστραμμένη δραστηριότητα εγκεφάλου. Προβλήματα μάθησης, συγκέντρωσης και μνήμης
- Μειωμένη δημιουργικότητα ή ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Δυσκολία στην λήψη αποφάσεων
- Ανικανότητα να χειριστούμε το στρες, δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων μας
- Πρόωρη γήρανση του δέρματος
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Συχνά κρυολογήματα και λοιμώξεις.
- Αύξηση βάρους. - Προβληματικές κινητικές ικανότητες και αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων. - Ψευδαισθήσεις και παραληρήματα- Αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων, της πάθησης Άλτσχαϊμερ και μερικών τύπων καρκίνου.
Υπάρχουν πολλά βοηθήματα ύπνου διαθέσιμα και αν αυτό είναι κάτι που επιθυμείς να επιδιώξεις, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσεις με τον γιατρό σου για το τι θα είναι καλύτερο για σένα και να συζητήσετε όλες τις πιθανές παρενέργειες.
Υπάρχουν επίσης αλλαγές στη ζωή σου που μπορείς να εφαρμόσεις για να εξουδετερώσεις την αϋπνία σου, ώστε να μπορέσεις να έχεις μια καλή βραδινή ξεκούραση, κάθε νύχτα.
unsplash.com/photos/rrPCCChPY8U
Η κρεβατοκάμαρα σου πρέπει να είναι το ιερό σου:
- Όχι τηλεοράσεις, όχι τεχνολογία! Αν χρησιμοποιείς το τηλέφωνο σου σαν ξυπνητήρι, ενεργοποίησε για ένα χρονικό διάστημα την ρύθμιση «Μην Ενοχλείτε», κλείσε όλο τον φωτισμό στο τηλέφωνο σου και μην το χρησιμοποιήσεις για να ψάξεις οτιδήποτε πριν πας στο κρεβάτι, γιατί ο χρόνος μπροστά στην οθόνη θα σου σκοτώσει την ικανότητα να κοιμηθείς καλά.
- Ρύθμισε τον θερμοστάτη σου σε μια δροσερή θερμοκρασία, τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να μην κρυώνεις πολύ ή να ζεσταίνεσαι πολύ, ώστε το καλοκαίρι μια καλή ελαφριά βαμβακερή κουβέρτα και τον χειμώνα μια βελούδινη κουβέρτα, να είναι τέλειες επιλογές. - Κουρτίνες συσκότισης και καθόλου πηγές φωτός. Το όφελος της καθόλου τεχνολογίας στο δωμάτιο σου, σημαίνει καθόλου μικρές κηλίδες φωτός από συσκευές που φορτίζονται. Το φως θα εμποδίσει την ευχέρεια σου να πέσεις σε ένα βαθύ τονωτικό ύπνο. - Τα υπνοδωμάτια είναι για ύπνο και σεξ και βασικά το δωμάτιο της απόλαυσης σου. Ειλικρινά, πρέπει να σκέφτεσαι το υπνοδωμάτιο σου, σαν ένα χώρο που αναμένεις καλά πράγματα να συμβούν και όχι το δωμάτιο όπου υπάρχει δουλειά και στρες. Διακόσμησε το υπνοδωμάτιο σου με απλά χαλαρωτικά χρώματα, πρόσθεσε τέχνη που χαλαρώνει, μην το παρακάνεις, σκέψου χαλαρά. - Μην βασανίζεις τον εαυτό σου. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, δοκίμασε να βάλεις τα πόδια σου κάτω από κρύο νερό, πιες λίγο τσάι με βότανα όπως το νυχτερινό τσάι, διάβασε ή κάνε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. - Ασκήσου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την άσκηση, για να σε βοηθήσει να εξαντληθείς. Αυτό μπορεί να είναι ένας περίπατος, τρέξιμο, τζόκινγκ, μια τάξη, το γιόγκα, το πιλάτες, η ποδηλασία… οι επιλογές είναι ατέλειωτες αλλά όταν μπεις σε ένα καλό ρυθμό, ο ύπνος σου θα βελτιωθεί. - Αν ξυπνάς στις 5πμ., χρειάζεται να πας για ύπνο στις 9μμ., ή στις 10μμ., το αργότερο. Δεν μπορείς να συμπληρώσεις τον ύπνο σου τα Σαββατοκύριακα. Ναι, να κοιμάσαι όποτε μπορείς, σε βοηθάει να ξοφλήσεις το χρέος σου σε ύπνο, αλλά όχι ολοκληρωτικά.
Εξαρτάται από σένα να βάζεις τον ύπνο σε προτεραιότητα και να κάνεις πραγματικότητα το να κοιμάσαι νωρίς. Πες «όχι» σε προσκλήσεις αργά τη νύχτα και προστάτεψε τον ύπνο σου με κάθε κόστος. Αν ο κόσμος διαμαρτύρεται για τη συνήθεια σου να κοιμάσαι νωρίς, να τους λες ότι το κάνεις για την υγεία σου!
Η Έλενα Αριστοδήμου με την ομάδα της, Κλινικοί και Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι που στεγάζονται στο Altius Mind Institute, έχουν θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Όχι μόνο υιοθετούν απόλυτα τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, αλλά έχουν ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαλλαγμένης από κάθε μορφή διάκρισης, βίας και κακοποίησης. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για εμάς μην διστάσεις να μας βρεις στα Social Media:
@altiusmindinstitute & @aristodemou.elena και το Website μας www.altiusmindinstitute.com.
Elena Aristodemou
Altius Mind Institute