Thumbnail

Εδώ θα φας τους πιο ωραίους λουκουμάδες αύριο Εδώ θα φας τους πιο ωραίους λουκουμάδες αύριο

Γιατί "επιβάλλεται" να τηρήσουμε το έθιμο
Έφτασε -επιτέλους!- εκείνη η μέρα του χρόνου που το αγαπημένο γλυκό έδεσμα της Κύπρου θα έχει την τιμητική του. Όχι τίποτα άλλο για να φύγουν και οι Καλικάντζαροι.

Τα Θεοφάνεια ή Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού και μία ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Δεν υπάρχει Κύπριος/α που ανήμερα τα Φώτα δεν θα καταναλώσει το αγαπημένο έδεσμα της ημέρα, που δεν είναι άλλο από τους λουκουμάδες. Αν δεν είσαι από τους τυχερούς που θα φας σπιτικούς λουκουμάδες από τα χεράκια της γιαγιάς ή της μητέρας σου, σου προτείνουμε δέκα φημισμένα μαγαζιά και καραβάνια της Κύπρου που ξέρουν πολύ καλά να φτιάχνουν το συγκεκριμένο έδεσμα. 

Μερικά από αυτά τα στέκια ίσως αποτελέσουν και μία πολύ καλή αφορμή για μία μίνι εξόρμηση για να γευτείς τους συγκλονιστικούς λουκουμάδες. Μην σκας όμως διότι όπου και να πας ανήμερα τα Φώτα στην Κύπρο θα βρεις σίγουρα λουκουμάδες ακόμα και από κάποιο καραβάνι στον δρόμο σου. 

9

 

Café Κυριακίδης-Οι ιστορικοί λουκουμάδες της Πατρούς στον Μουτουλλά 

Μία εξόρμηση στην Μαραθάσα αυτή την περίοδο είναι ότι πρέπει. Ξεκίνα από νωρίς το πρωί φτάσε μέχρι Καλοπαναγιώτη, Μουτουλλά και Πεδουλά. Τα τρία πανέμορφα χωριουδάκια της περιοχής. Εκεί στην είσοδο της κοινοτητας του Μουτουλλά θα βρεις το καφενεδάκι του Κυριακίδη που φτιάχνει, ίσως, τους πιο νόστιμους λουκουμάδες της Κύπρου με μία συνταγή που έμαθε από την γιαγιά Πατρού. Ένας χώρος υπέροχος με μεγάλη βεράντα και θέα το χωριό. Οι ξακουστοί του λουκουμάδες μετρούν μία ιστορία ενενήντα ετών, ενώ η συνταγή τους παραμένει μυστική μέχρι και σήμερα. Ελευθερίας 43, Μουτουλλάς. Τηλ: 97689728. 

 

Οι θρυλικοί λουκουμάδες του Κυριλλή 

Όταν μιλάμε για λουκουμάδες στην Λευκωσία, ένα όνομα έρχεται αμέσως στο μυαλό μας: Κυριλλής. Ένα από τα πιο γνωστά στέκια για λουκουμάδες στην πρωτεύουσα το οποίο για δεκαετίες ήταν ταυτισμένο με το κέντρο της πόλης και το ΓΣΠ αφού διατηρούσε εκεί το μικρό του μαγαζάκι όπου εξυπηρετούσε καθημερινά πλήθος κόσμου. Εδώ και μερικά χρόνια το κατάστημα Κυριλλής γύρισε σελίδα και βρίσκεται πλέον στην Λακατάμια συνεχίζοντας να φτιάχνει λαχταριστούς λουκουμάδες και σιάμισιη. 

Μακαρίου 10Β, Λακατάμια, Λευκωσία. Τηλ: 22674942. 

 

Οι οικογενειακοί Λουκουμάδες Αντρονίκης

Από τα πιο φημισμένα καραβάνια για λουκουμάδες στην Λευκωσία που θα έχει την τιμητική της αυτές τις ημέρες. Εκεί θα φας τους παραδοσιακούς λουκουμάδες με σιρόπι και μέλι αλλά και πιο μοντέρνες εκδοχές με σοκολάτα και άλλα toppings. Με ανακοίνωσή της η Αντρονίκη μας ενημερώνει που θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες. 

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 11:30-20:30 / Παρασκευή (Φώτα) 6 Ιανουαρίου 9:00-21:00 / Σάββατο 7 Ιανουαρίου 15:30-20:30 / Κυριακή 8 Ιανουαρίου 11:30-20:30 Λεωφ. Τσερίου 235, 2047 Στρόβολος, Λευκωσία.

Λουκουμάδες "Οι Δαλίτες"

Ίσως, από τα καλύτερα στέκια για λουκουμάδες λίγο έξω από τη Λευκωσία στη Νήσου. Οι γνωστοί μας Δαλίτες την ημέρα των Φώτων θα μας φτιάχνουν πεντανόστιμους λουκουμάδες στο νέο τους σημείο στη Νήσου και συγκεκριμένα απέναντι από τον σταθμό βενζίνης της Πετρολίνα. Θα τους βρεις εκεί από το πρωί στις 8:00 μέχρι τις 22:00. Λουκουμάδες οι Δαλίτες θα φτιάχνουν και το Σάββατο 7 Ιανουαρίου από τις 15:00 μέχρι τις 21:00. 

Τηλ: 99993437. 

9

 

Καφέ Αντώνης στις Πάνω Πλάτρες

Ακόμη ένα ξακουστό μαγαζί που σερβίρει πολύ καλούς λουκουμάδες και μία πολύ καλή αφορμή για εξόρμηση στις Πλάτρες. Το μαγαζί του Αντώνη στην καρδιά των Πλατρών γεμίζει ασφυκτικά με κόσμο τις Κυριακές αλλά ακόμη περισσότερο τα Φώτα για να γευτούν τους υπέροχους λουκουμάδες του με παγωγό ή χωρίς. Φανερωμένης 110, Πάνω Πλάτρες. Τηλ: 25421435. 

 

Λουκουμάδες και κούπες Αργύρη

Δεν γίνεται να μιλάμε για λουκουμάδες στη Λεμεσό και να μην αναφερθούμε στους καλύτερους. Ο κύριος Αργύρης φτιάχνει ναι μεν τις πιο φημισμένες κούπες της πόλης αλλά ξέρει πολύ καλά και την τέχνη του λουκουμά που τα Φώτα θα έχει την τιμητική του. Το καραβάνι του θα το βρεις στην Αγίας Φυλάξεως όπου έχει φτιάξει επίσης και ένα μικρό μαγαζάκι. 

Αγ. Φυλάξεως 48Α. Τηλ: 25364620, 99669460. 

 

Γλυκοπωλείο

Ένα χαριτωμένο μαγαζάκι που φτιάχνει νόστιμες λιχουδιές και έχει καθιερωθεί στη Λεμεσό τα τελευταία χρόνια. Εδώ θα φας νόστιμους σιροπιαστούς λουκουμάδες σε πολλές εκδοχές. 

Νικοδήμου Μυλωνά 1, Λεμεσός. Τηλ: 25250011. 

Διάβασε όλο το άρθρο ΕΔΩ 

Κεντρική φωτό: https://www.facebook.com/loukoumades.panikkos/photos 

Home