Thumbnail

Έχεις στόχους S.M.A.R.T.; 6 (πραγματικές) συμβουλές καριέρας Έχεις στόχους S.M.A.R.T.; 6 (πραγματικές) συμβουλές καριέρας

Στο δρόμο που χάραξαν οι Steve Jobs, Oprah Winfrey, Meryl Streep…
Δεκάδες βιογραφίες, άρθρα, μελέτες και έρευνες έχουν γραφτεί για να αποκωδικοποιήσουν το φωτεινό άστρο, όλων εκείνων που άλλαξαν το ρου της ιστορίας.

Ποιος μπορεί άλλωστε να αμφισβητήσει την επιτυχία των Steve Jobs, Irvin Yalom,  Oprah Winfrey, ο Warren Buffett και  Meryl Streep; Κανείς! Γι’ αυτό πάρε παράδειγμα από τον δικό τους δρόμο επιτυχίας. 

1. Έχουν τους δικούς του S.M.A.R.T. στόχους

Τι είναι ο S.M.A.R.T. στόχος; Specific (συγκεκριμένος), Measurable (μετρήσιμος), Attainable (Εφικτός), Relevant (σχετικός), and Timely (έγκαιρος). Αναλυτικά:

Specific (Συγκεκριμένος): Ένας γενικός στόχος θα μπορούσε να είναι: “Θέλω να αδυνατίσω”, εν αντιθέσει με έναν συγκεκριμένο στόχο που θα μπορούσε να είναι απλά: “Θέλω να χάσω 3 κιλά μέχρι τα Νοέμβριο, ακολουθώντας συγκεκριμένη διατροφή, και κάνοντας γυμναστική 2 φορές την εβδομάδα”. Ένας συγκεκριμένος και ξεκάθαρος στόχος, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί από ότι οι γενικότητες και τα ευχολόγια.

Measurable (Μετρήσιμος): Πρέπει η πορεία του στόχου σου να μπορεί να μετρηθεί και να αποτιμηθεί. Προσπάθησε όταν θέτεις εργασιακούς ή άλλους στόχους, να μπορείς να απαντήσεις σε ερωτήσεις τύπου, “Πόσο χρόνο θα μου πάρει;”, “Πόσο χρόνο πρέπει να δαπανήσω;” κ.ο.κ. Όταν “μετράς” και αξιολογείς την προοδευτική πορεία του στόχου, ξέρεις ανά πάσα στιγμή πόσο μακριά ή κοντά είσαι από την επίτευξή του.

Attainable (Εφικτός): Το να είναι ένας στόχος εφικτός και ρεαλιστικός είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά. Αν εύχεσαι απλά να αποκτήσεις τον επόμενο μήνα τα λεφτά του Bill Gates, είναι αυταπόδεικτο πως δεν είναι εφικτό. Θέσε βραχυπρόθεσμους, και εφικτούς στόχους ανάλογους των δυνατοτήτων και των δεδομένων που κυριαρχούν τη δεδομένη στιγμή στη ζωή σου.

Relevant (Σχετικός): Πάρα πολλοί άνθρωποι πέφτουν πολύ συχνά στην παγίδα του να θέτουν στόχους, οι οποίοι είναι άσχετοι με το αντικείμενο τους. Αν πχ. ένας προγραμματιστής θέσει στόχο να φτιάξει σήμερα μια ξενοδοχειακή επιχείρηση, μπορεί ο στόχος γενικότερα να είναι μετρήσιμος και αντικειμενικά εφικτός αλλά δεν είναι σχετικός. Μην ξεχνάς να θέτεις στόχους σχετικούς με τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό και σχετικούς με την επαγγελματική σου δυναμική.

Timely (Έγκαιρος): Για να έχει πραγματικά κάποιο νόημα το να θέτεις στόχους, πρέπει να θέτεις εσύ χρονικούς περιορισμούς. Αυτούς του χρονικούς περιορισμούς πρέπει να τους θέσεις ΕΣΥ και όχι κάποιος άλλος, ούτε το αφεντικό σου, ούτε ο συνάδελφός σου. Εσύ και μόνο εσύ. Η αφοσίωση στους χρονικούς περιορισμούς που θέτεις εσύ, σου προσφέρει το κίνητρο που θα σε ενεργοποιήσει όταν θα έρθει η στιγμή που θα χάνεις την υπομονή και τις αντοχές σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικροί κανόνες που φέρνουν μεγάλη ευτυχία 

2. Παίρνουν άμεσες αποφάσεις

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υπέροχες επιχειρηματικές, επαγγελματικές και ανατρεπτικές ιδέες που ποτέ όμως δεν εφαρμόζουν και ποτέ δεν υλοποιούν. Δεν έχει σημασία αν έχεις υψηλό IQ, και PhD στην πυρηνική φυσική. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, για τον περίγυρό σου και κατ’ επέκταση για την ανθρωπότητα χωρίς Δράση.

«Υπάρχει χαοτική διαφορά μεταξύ του να ξέρεις πως να κάνεις κάτι και του να το κάνεις πραγματικά. Πάρε την απόφαση και κάν’ την πραγματικότητα», όπως εξηγεί και ο David Allen στο βιβλίο του, Getting Things Done.

3. Προσπαθούν να είναι παραγωγικοί, όχι απλά πολυάσχολοι

Στο βιβλίο του ο Tim Ferris “The 4-hour Workweek”, εξηγεί πως το να είσαι απλά πολυάσχολος μπορεί να είναι μία μορφή τεμπελιάς του νου, και εξηγεί: “Δούλευε εξυπνότερα, όχι σκληρότερα”. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον εργασιακό χώρο, θέλουν να προωθήσουν την εντύπωση ότι δεν προλαβαίνουν ούτε να αναπνεύσουν, απλά για να νιώσουν σημαντικοί.

Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο, αποπνέουν μια ηρεμία τις περισσότερες ώρες της ημέρας, που προκύπτει από τη σωστή οργάνωση του χρόνου τους, από την επιμέλεια και τη φροντίδα που δείχνουν στο παραμικρό, και από το διαχωρισμό των τομέων στη ζωή τους. Δεν μπερδεύουν δουλειά με προσωπικά. Όταν δουλεύουν, πραγματικά δουλεύουν και όταν χαλαρώνουν και ξεκουράζονται πραγματικά κάνουν αυτό.

career

4. Παίρνουν λογικές αποφάσεις

Παρότι το να ακολουθείς τη διαίσθηση σου και το συναίσθημα σου βοηθάει σε μερικές αποφάσεις, σε ότι αφορά τα επαγγελματικά, πρέπει πάντα να λαμβάνεις υπόψη τον παράγοντα της “λογικής”! Αν κάτι πρέπει να υιοθετήσεις ως τακτική, είναι το να μην επιτρέπεις στο συναίσθημα να σε οδηγεί σε αποφάσεις που σε αυτοσαμποτάρουν.

 

5. Αποφεύγουν την παγίδα της τελειομανίας

Είσαι τελειομανής; Θέτεις τόσο υψηλούς στόχους σχεδόν ανέφικτους να τους πραγματοποιήσεις; Η υπερβολική τελειομανία μπορεί να σε οδηγεί σε αδράνεια ή σε ανισσοροπία. «Στον πραγματικό κόσμο επιβραβεύονται όχι οι τελειομανείς αλλά αυτοί που απλά κάνουν τη δουλειά. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει η δουλειά είναι να κάνεις λάθη, μέσα από τα οποία κάθε φορά θα γίνεσαι ακόμα καλύτερος επαγγελματίας», όπως εξηγεί και ο “Allan Mallinger” στο βιβλίο του, “Too Perfect: When Being in Control Gets Out of Control”.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5+1 συνήθειες που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι  

 

6. Διατηρούν ισορροπία στη ζωή τους

Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν τηρήσει έναν κρυφό κώδικα μεταξύ τους: Ισορροπία στη ζωή. Μπορεί να αφιερώσεις ένα διάστημα από τη ζωή σου που να επενδύσεις πιο πολύ στα επαγγελματικά, ένα άλλο που να αφιερωθείς στην οικογένεια, μην ξεχνάς όμως πως όταν συστηματικά και αέναα επενδύεις μόνο στα επαγγελματικά, είναι δεδομένο πως μπορεί να γίνεις μόνο μερικώς επιτυχημένη.

«Γιατί η πραγματική επιτυχία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, που συμπεριλαμβάνει και την προσωπική ζωή», όπως εξηγεί και ο Chris Prentiss συγγραφέας του“Zen And the Art of Happiness”. Και μην ξεχνάς πως όταν μιλάμε για επαγγελματική επιτυχία, ουσιαστικά εννοούμε μία επιτυχημένη ζωή.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mήπως εχεις πρόβλημα διαχείρισης θυμού;

 

Πηγή

Home