Έτσι θα ξυπνάς κάθε μέρα με χαμόγελο!
Όταν το 1997 ο David Dinges με τους συνεργάτες του υπέβαλαν συμμετέχοντες σε μελέτη σε στέρηση ύπνου, εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερες από 8 ώρες παρουσίασαν αδύνατη μνήμη, μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων και έντονη κάμψη της συγκέντρωσής τους. Ο πολύ λίγος ύπνος έχει, επίσης, σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα, κακή απόδοση στη δουλειά και προβλήματα με τις σχέσεις και τη διάθεση.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισορροπία εργασία και προσωπική ζωή; Γίνεται, με 3 απλούς τρόπους
Σε άλλη έρευνα του 2005 συμπεραίνεται πως η αϋπνία συχνά πηγαίνει χέρι χέρι με την κατάθλιψη και το άγχος και αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης. Όμως, παίζει ρόλο και η ποιότητα του ύπνου. Το 2010 επιστήμονες βρήκαν πως ο καλής ποιότητας οδηγεί σε πιο θετικά συναισθήματα και σκέψεις.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε η ευτυχία σού κάνει κακό
Η αποστολή σου
Σκέψου θετικά: Σε μελέτη του 2013 από το Πανεπιστήμιο Cornell διαπιστώθηκε πως η θετική αντιμετώπιση στη ζωή σχετίζεται με τη βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.
Κοιμήσου σε σκοτεινό δωμάτιο: Όταν κοιμόμαστε με φως, είτε από φωτάκι νυχτός, είτε από αναμμένη οθόνη τηλεόρασης, είτε από υπολογιστή, μειώνονται τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.
unsplash.com/photos/mE5oHZrWN-Q
Απόφυγε τον εκνευρισμό και την αναστάτωση πριν από τον ύπνο: Άνθρωποι που τους έδειξαν σκληρές εικόνες την ώρα του ύπνου είχαν έντονες αντιδράσεις τόσο πριν όσο και μετά τον ύπνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience το 2012.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με αυτές τις δύο λέξεις θα νικήσεις το άγχος