Φτιάξε κριτσίνια με γλυκάνισο και σουσάμι

Υλικά

  • 1 ⅔ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ⅔ φλιτζάνι αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κουτάλια ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό (περίπου)
  • ½ φλιτζάνι σουσάμι (βρασμένο)
  • ½ κουταλάκι μαχλέπι (κοφτό)
  • 1 κουταλάκι γλυκάνισο
  • λίγο χοντρό αλάτι

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine σερβίρει μους τριπλής σοκολάτας 

Eκτέλεση

 

  • Σε ένα μπολ διαλύεις το αλάτι στο νερό.
  • Κοσκινίζεις τα δυο αλεύρια σε ένα μπολ και προσθέτεις τη μαγιά, το μαχλέπι. Ανακατεύεις.
  • Κάνεις λακκούβα στη μέση, προσθέτεις το ελαιόλαδο και το νερό. Ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, ζυμώνεις σε αλευρωμένο πάγκο για 5-10 λεπτά, να γίνει λεία και απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Βάζεις τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.
  • Αφού φουσκώσει, τη βγάζεις στον πάγκο και παίρνεις κομμάτια ζύμης. Τα πλάθεις σε κριτσίνια, πάχους 5 εκ. περίπου κι όσο μακριά θέλεις.
  • Τα λαδώνεις ελαφρώς με ένα πινέλο και τα ακουμπάς σε λαδωμένη λαμαρίνα, με κενό ανάμεσά τους.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζεις το σουσάμι μαζί με το γλυκάνισο και τα ανακατεύεις.
  • Πασπαλίζεις τα κριτσίνια με το σουσάμι, το γλυκάνισο και λίγο χοντρό αλάτι.
  • Στη συνέχεια, τα σκεπάζεις με καθαρή πετσέτα και τα αφήνεις για 35 λεπτά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
  • Τέλος, τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα καφέ ωραίο χρώμα.
  • Τα αφήνεις να κρυώσουν . Τα σερβίρεις μόνα τους ή με σαλάτες, μαρμελάδες και τυριά.

Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine στη σελίδα 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ