Η διατροφή πρέπει να αλλάζει ανάλογα με την εποχή – Ξέρεις γιατί;
Έχουμε συνηθίσει αρκετά στο γεγονός ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε φράουλες στα μέσα Δεκεμβρίου ή αβοκάντο όλο το χρόνο. Αλλά έχεις κάτσει ποτέ να σκεφτείς πότε και πού καλλιεργούνται πραγματικά τα προϊόντα;
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tα σημεία του σώματος που ξεχνάς να γυμνάζεις, ενώ δεν πρέπει
Η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων που καλλιεργούνται στην καλύτερη για αυτά περίοδο, είναι κάτι που πρέπει να στοχεύεις να κάνεις για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:
Βελτιστοποιούν την υγεία
Όταν τα προϊόντα συλλέγονται στο πιο ώριμο σημείο τους, η πυκνότητα βιταμινών και μετάλλων όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ είναι υψηλότερη. Όσο περισσότερο καιρό τα φρούτα και τα λαχανικά κάθονται στα ράφια ή μεταφέρονται από χώρα σε χώρα, τόσο λιγότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες διατηρούν.
Τα εποχιακά τρόφιμα προσέχουν το περιβάλλον
Με απλά λόγια, τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται τοπικά και στην εποχή τους, δε χρειάζεται να ταξιδέψουν τόσο μακριά για να πουληθούν. Αυτό σημαίνει ότι εκλύονται στο περιβάλλον σημαντικά λιγότερες επιβλαβείς εκπομπές αερίων από φορτηγά και αεροπλάνα.
pexels.com/photo/woman-in-green-tank-top-sitting-beside-table-with-drinking-glass-and-fresh-vegetables-5799688/
Είναι πιο οικονομικά
Η υγιεινή διατροφή δε χρειάζεται να είναι ακριβή. Η προμήθεια τοπικών και εποχιακών προϊόντων κάνει τη διαφορά στο πορτοφόλι μας. Το να καταναλώνεις εποχιακά τρόφιμα είναι μια εξαιρετική στρατηγική για να τρως πιο υγιεινά και να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5+1 κανόνες για να χάσεις βάρος (και να το διατηρήσεις)
κεντρική φώτο: pexels.com/photo/two-women-making-a-healthy-drink-6707696/