Thumbnail

Μήπως έχεις…Υπερφαγία; Μήπως έχεις…Υπερφαγία;

Μάθε πως θα την σταματήσεις με αυτούς τους τρόπους
Υπερφαγία είναι από την υπερκατανάλωση τροφής σε γεύμα ή το συνεχές τσιμπολόγημα, έως μια αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή, με συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια.

Η υπερκατανάλωση τροφής είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς διαιτώμενους. Πίσω από την υπερκατανάλωση τροφής κρύβονται διάφοροι παράγοντες.

 

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 τροφές που θα σε βοηθήσουν άμεσα στην απώλεια βάρους

 

Η υπερφαγία μπορεί να είναι η υπερβάλλουσα κατανάλωση φαγητού λόγω βιολογικής πείνας μετά από πολλές ώρες νηστείας (πχ. όταν το άτομο δεν έχει προλάβει να καταναλώσει φαγητό μέσα στη μέρα λόγω υποχρεώσεων), ή λόγω συνεχούς τσιμπολογήματος, που οδηγεί εν τέλει και σε υψηλά επίπεδα πείνας, ή η ασυναίσθητη (υπερ)κατανάλωση τροφής μπροστά σε οθόνες και η κατανάλωση τροφής λόγω συναισθηματικής πείνας (πχ. βαρεμάρα, άγχος, εκνευρισμός, κόπωση, κ.α.).

Κατά το υπερφαγικό επεισόδιο υπάρχει η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου της κατανάλωσης της τροφής, δηλαδή το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει.

Τα επεισόδια σχετίζονται με τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω:

  • Γρηγορότερη κατανάλωση τροφής
  • Κατανάλωση τροφής μέχρι το άτομο να νιώσει άβολα χορτάτο
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, χωρίς να υπάρχει το αίσθημα της βιολογικής πείνας
  • Κατανάλωση φαγητού μόνο το άτομο, λόγω ντροπής από τη μεγάλη ποσότητα τροφής που καταναλώνει
  • Αίσθημα αηδίας, θλίψης, και ενοχών μετά το υπερφαγικό επεισόδιο
  • Υπάρχει αίσθημα δυσφορίας σε σχέση με την υπερφαγία, ενώ τα επεισόδια συμβαίνουν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, για 3 μήνες. 

 

Πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Βρες τι την προκαλεί

Η καταγραφή των γευμάτων/σνακ και των συναισθημάτων πριν και μετά την κατανάλωση τροφής είναι ένα απλό μεν, ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που βοηθάει στο να κατανοήσεις τις αφορμές που οδηγούν στην υπερφαγία.

Σπάσε τον φαύλο κύκλος της 

Ο φαύλος κύκλος της υπερφαγίας αναδεικνύει την επίδραση του αυστηρού περιορισμού λήψης τροφής στην υπερφαγία. Αν και η αυστηρή δίαιτα δεν είναι μοναδική αιτία για την υπερφαγία, είναι κοινή για πολλά άτομα.

Άκουσε το σώμα σου

Η πείνα είναι φυσιολογική και είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα ειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα να του προσφέρουμε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να τρως όταν πεινάς μέτρια έτσι ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις με ηρεμία το φαγητό σου και να νιώσεις τον κορεσμό.

06

pexels.com/photo/layered-dessert-with-cocoa-and-cream-in-jar-11130735/

 

Απόλαυσε το φαγητό

Το φαγητό είναι ανάγκη, αλλά είναι και απόλαυση. Αν δεν απολαύσεις το φαγητό, τότε καταφεύγεις στην κατανάλωση επιπλέον φαγητού ή/και αναζητούμε την απόλαυση σε κάποιο γλύκισμα. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο στην απόλαυση του φαγητού.

Αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου

Όταν δεν νιώθεις καλά ή άνετα, είτε λόγω άγχους ή κόπωσης ή ανίας, το φαγητό μπορεί να φανεί ως μια καλή λύση, καθώς σε κάνει να νιώθεις καλά. Όμως, η αίσθηση που σου δίνει το φαγητό είναι στιγμιαία, και μετά θα πρέπει και πάλι να έρθεις αντιμέτωποι με τα συναισθήματά σου.

Όλοι μας τρώμε λίγο ως πολύ συναισθηματικά, όμως το πρόβλημα εντείνεται όταν καταφεύγουμε στο φαγητό συνεχώς, αντί να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή η διατροφή σε βοηθά να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου

Πηγή

 

κεντρική φώτο: pexels.com/photo/girl-eating-a-doughnut-7329720/

Home