Ο όρος προέρχεται από τη ταινία του 1944, «Gaslight», στην οποία ένας σύζυγος προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι είναι τρελή. Μια μέθοδος που χρησιμοποιεί είναι η εξασθένιση του φωτός στο σπίτι, χαμηλώνοντας τις λάμπες αερίου και επιμένοντας ότι είναι ακόμα το ίδιο φωτεινά με πριν.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3 Είδη συναδέλφων και πώς να τα αντιμετωπίσεις
Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο, Dr Julie Smith, δεν αποκλείεται να κάνουμε οι ίδιοι gaslighting στον εαυτό μας αν έχουμε αναπτύξει μια κακοποιητική σχέση μαζί του, χωρίς να το καταλάβουμε.
Ποια σημάδια μαρτυρούν ότι μπορεί να το κάνεις κι εσύ στον εαυτό σου;
Τα σημάδια σύμφωνα με την ψυχολόγο, είναι ότι δικαιολογείς τα λάθη των άλλων αλλά όχι τα δικά σου γιατί πιστεύεις ότι ένα λάθος μπορεί να πει πολλά για το ποια πραγματικά είσαι.
Tο επόμενο σημάδι είναι ότι δεν εμπιστεύεσαι ποτέ την κρίση σου. Αντίθετα, η γνώμη των άλλων είναι πολύτιμη και την ακολουθείς σχεδόν τυφλά.
Το τρίτο και κυριότερο σημάδι είναι ότι αγνοούμε τα συναισθήματά σου. Η Dr Smith υποστηρίζει ότι ίσως το κάνεις αυτό όταν κατακλύζεσαι από αυτά που νιώθεις με αποτέλεσμα μερικά να τα προσπερνάς χωρίς να τους δίνεις τον χώρο που τους αξίζει.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναισθηματική νοημοσύνη: 4 απλές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να την βελτιώσουν