Thumbnail

Μήπως να ξεκινήσεις….Yoga γέλιου; Μήπως να ξεκινήσεις….Yoga γέλιου;

Ναι, θα έχει θεραπευτικές ιδιότητες για την ψυχολογία σου
Η yoga γέλιου περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων κίνησης και αναπνοής που μας κάνουν να γελάμε. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο για σωματικές, ψυχολογικές και πνευματικές παθήσεις, καθώς οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι το σκόπιμο (προσομοιωμένο) γέλιο μπορεί να προσφέρει οφέλη ίσα με αυτά του αυθόρμητου γέλιου (π.χ. γέλιο από ένα αστείο).

Αν και η θεραπεία γέλιου χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, η yoga γέλιου ανακαλύφθηκε από τον Δρ Madan Kataria, οικογενειακό γιατρό στη Βομβάη της Ινδίας, το 1995. Ο Δρ. Kataria ισχυρίζεται ότι η yoga γέλιου «θα σας βοηθήσει να φτιάξετε μόνοι σας τη διάθεσή σας, να μειώσετε το άγχος, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας, να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και να διαχειριστείτε καλύτερα τις δυσκολίες». Πιστεύει επίσης ότι «η εκμάθηση του να γελάς με το σύνθημα μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις προωθώντας την αισιοδοξία και τη θετικότητα». Δεδομένου ότι δεν μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε σε εξωτερικές επιρροές που θα μας κάνουν να γελάσουμε, το να το κάνουμε από μόνοι μας μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 μυστικά των personal trainers για το καλύτερο σώμα ever

 

Μαζί με αυτό, η yoga γέλιου πιστεύεται ότι μας βοηθάει να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος μέσω της ελεγχόμενης αναπνοής. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου, το οποίο ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το φυσικό σύστημα χαλάρωσης του σώματός μας. Καθώς οι ενήλικες απασχολούνται διαρκώς με πράγματα που θα τους φέρει μια καλή ζωή, δραστηριότητες που προάγουν το γέλιο παραμερίζονται. Ως αποτέλεσμα, η yoga γέλιου σχεδιάστηκε για να διδάξει στους ανθρώπους πώς να γελούν από μόνοι τους αντί να βασίζονται σε ανθρώπους ή πράγματα για να τους φέρουν χαρά.

Η yoga γέλιου είναι προσβάσιμη σε περισσότερες από 110 χώρες και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο διαδίκτυο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tο 10λεπτο workout που θα σου φέρει το αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι (Βίντεο)

 

Πώς γίνεται
H yoga γέλιου συνήθως ασκείται σε ομαδικό περιβάλλον από έναν εκπαιδευτή o οποίος με τη σειρά του καθοδηγεί τους συμμετέχοντες μέσω διαφόρων ασκήσεων για την προώθηση της απόλαυσης του γέλιου. Οι περισσότερες συνεδρίες ξεκινούν με απλές τεχνικές αναπνοής, χειροκρότημα και ψαλμωδία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε το μάθημα με χειροκροτήματα ρυθμικά 1-2, 1-2-3 ενώ ψάλλοντας «χο-χο, χα-χα-χα». Αν και μπορεί να φαίνεται ανόητο στην αρχή, ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να αφαιρέσει οποιαδήποτε εσωτερική κρίση μπορεί να έχουμε και να αφήσουμε το εγώ μας στην άκρη. Η συνεδρία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, αναφέροντας θετικές κινήσεις, απαλό τέντωμα, αναπνοές yoga και διαλογισμό. Συλλογικά, αυτές οι πρακτικές προορίζονται στο να βοηθήσουν να γελάσουμε, να χαλαρώσουμε και να πάρουμε τον εαυτό μας λιγότερο σοβαρά.

 

laught

 

Λειτουργεί τελικά;

Πιθανώς έχεις παρατηρήσει ότι το γέλιο μπορεί να προσφέρει άμεσα οφέλη, όπως βελτιωμένη διάθεση. Ωστόσο, δίνεται περισσότερη προσοχή στα μακροπρόθεσμα οφέλη του τακτικού, καθημερινού γέλιου. Πρώτον, το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες και «χαρούμενες» ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Επιπλέον, καταστέλλει τις ορμόνες του στρες όπως την κορτιζόλη. Αυτές οι επιδράσεις συνδέονται με καλύτερη διάθεση, με μειωμένο πόνο, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και χαμηλότερα επίπεδα στρες και ποσοστά κατάθλιψης. Επιπλέον, το γέλιο με άλλους ανθρώπους μπορεί να αυξήσει την κοινωνική μας σύνδεση καθώς και να ενισχύσει τις σχέσεις μας. Συνδέεται επίσης με συναισθήματα ασφάλειας επιτρέποντας σε ένα άτομο να αισθάνεται πιο χαλαρό.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το σώμα δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ ψεύτικου (προσομοιωμένου) ή πραγματικού (αυθόρμητου) γέλιου, που σημαίνει ότι μπορούμε να επωφεληθούμε απλώς αναγκάζοντας τον εαυτό μας να γελάσει. Μια έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι το προσομοιωμένο γέλιο μείωσε τα ποσοστά κατάθλιψης και αύξησε την καλή διάθεση. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η yoga γέλιου μπορεί να βοηθήσει προσωρινά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και του άγχος, να βελτιώσει τη διάθεση και τα επίπεδα καλής ενέργειας και να μας κάνει να υιοθετήσουμε μια πιο θετική νοοτροπία.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 celebrities σού δείχνουν ασκήσεις για δυνατά πόδια

 

Πηγή

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/nA_8HbJajT4

Home