«Μόλις έχασα τη δουλειά μου, τι να κάνω;»
Γράφει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήπως τα κατάλοιπα του lockdown τώρα τα βλέπουμε;
Αποδέξου την πραγματικότητα και δώσε στον εαυτό σου χρόνο:
Κράτα ότι μπορείς από την συγκεκριμένη επαγγελματική εμπειρία και ανάλαβε την ευθύνη όπου χρειάζεται. Σκέψου με τρόπο βοηθητικό. Τη δουλειά σου έχασες. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Μήπως υπάρχουν και χειρότερα; Έχεις ακόμη τον εαυτό σου, την ζωή σου, την υγεία σου, τους φίλους και την οικογένεια σου; Μήπως μπορείς να επενδύσεις χρόνο σε άλλες ασχολίες ή να ξεκουραστείς μέχρι να βρεις μια νέα εργασία; Ίσως τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσεις νέα πράγματα ή να αναθερμάνεις σχέσεις, φιλίες ή ακόμη και τη σχέση σου με τον εαυτό σου. Ό,τι κι αν αποφασίσεις δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται.
Φρόντισε τον εαυτό σου και αν μπορείς …γέλα:
Ασχολήσου με τις αγαπημένες σου δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σου. Κράτα τον εαυτό σου απασχολημένο με τρόπο ευχάριστο. Μπορείς να διαβάσεις βιβλία, να δεις τις ταινίες εκείνες που έχεις εδώ και καιρό στη λίστα, ή να απολαύσεις κωμικές σειρές, μην ξεχνάς ότι το γέλιο είναι θεραπευτικό. Βεβαιώσου ότι τρως θρεπτικά γεύματα και ότι κοιμάσαι ικανοποιητικά. Συνέχισε να ασκείσαι σωματικά ή αν δεν γυμναζόσουν προηγουμένως ίσως τώρα που έχεις περισσότερο χρόνο είναι η ευκαιρία που περίμενες για να το επιχειρήσεις. Η σωματική άσκηση και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες βοηθάνε εξίσου στην μείωση του στρες.
Ζήτησε στήριξη:
Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι συναισθηματικά αμέσως μετά από μια απροσδόκητη απώλεια εργασίας. Η αναζήτηση βοήθειας και στήριξης ιδιαίτερα για συναισθήματα απώλειας, θλίψης και ανησυχίας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αβεβαιότητας μπορεί να αποβεί προληπτική και να αποτρέψει τα πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στο μέλλον. Εξίσου σημαντική είναι η παροχή ενθάρρυνσης, βοήθειας και υποστήριξης από τους αγαπημένους ανθρώπους της ζωής μας, τους στενούς φίλους και τους συγγενείς μας, ειδικά από όσους έχουν κάποια στιγμή βρεθεί σε παρόμοια θέση ή δυσκολία και κατάφεραν να το ξεπεράσουν. Μην διστάσεις επίσης να ζητήσεις βοήθεια από κάποιο ειδικό εάν τα συμπτώματα θλίψης και άγχους είναι επίμονα.
Instagram: @gia_tin_ithaki_psychotherapy
@anthia_christodoulou_theofilou
κεντρική φώτο: pexels.com/photo/woman-sitting-in-front-of-macbook-313690/