Thumbnail

Νιώθεις κι εσύ ότι κάποιοι μήνες περνάνε γρήγορα ενώ κάποιοι «σέρνονται»; Νιώθεις κι εσύ ότι κάποιοι μήνες περνάνε γρήγορα ενώ κάποιοι «σέρνονται»;

Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους ο εγκέφαλός διαστρεβλώνει τον χρόνο
Γιατί κάποιοι καλοκαιρινοί μήνες περνάνε γρήγορα, ενώ ο Φεβρουάριος μοιάζει πάντα να «σέρνεται» με τον πιο βάναυσα αργό ρυθμό, ακόμη κι αν είναι «κουτσουρεμένος»; Γιατί στις διακοπές ο χρόνος μοιάζει σαν να μετριέται διαφορετικά από τον χρόνο που περνάμε στην καθημερινότητά μας;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 τρόποι να νιώσεις (ακόμη περισσότερο) sexy

 

Ο νευροεπιστήμονας Martin Wiener, PhD, ο οποίος μελετά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός αντιλαμβάνεται τον χρόνο και τον χώρο, εξηγεί ότι ενώ βιώνουμε τον χρόνο ως κάτι γραμμικό, με αρχή, μέση και τέλος, δεν βιώνουμε πάντα τον χρόνο με τον ίδιο ρυθμό. 

Πιο κάτω σού παρουσιάζουμε τα βασικά συμπεράσματα από όσα αναφέρει ο Wiener, όσον αφορά τους πιο θεμελιώδεις τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλός διαστρεβλώνει τον χρόνο: 

Η εστίαση στον χρόνο τον επιβραδύνει

 Αν έχεις κολλήσει ποτέ στην κίνηση, αν είχες καθυστέρηση σε μια πτήση, έχεις βιώσει την αίσθηση ότι ο χρόνος δεν περνά με τίποτα. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο εστιάζουμε στον χρόνο, τόσο πιο αργά φαίνεται να περνάει.

Οι αναμνήσεις παραμορφώνουν τον χρόνο

 «Όταν ανακαλείς μια ανάμνηση όπου συνέβησαν πολλά πράγματα, παρόλο που μπορεί να αισθάνεσαι ότι πέρασε γρήγορα, όταν κοιτάς πίσω, αισθάνεσαι ότι κράτησε περισσότερο απ' ό,τι αρχικά είχες βιώσει", λέει ο Wiener. 

 

TIME

pexels.com/photo/macbook-air-flower-bouquet-and-magazines-on-white-table-839443/

 

Ο χώρος επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο

Η έλλειψη κίνησης στον χώρο (και η εστίαση στον χρόνο) κάνει τον χρόνο στην κίνηση να φαίνεται πως κυλούν πιο αργά. Παρομοίως, ο τρόπος με τον οποίο κινούμε το σώμα μας στον χώρο αλλάζει επίσης την αντίληψή μας για τον χρόνο - ο χρόνος μπορεί να νιώσεις ότι περνά πιο γρήγορα αν χορεύεις ή αν τρέχεις σε σύγκριση με το να κάθεσαι ακίνητος.

Η εξοικείωση «διευρύνει» τον χώρο και «συστέλλει» τον χρόνο

«Την πρώτη φορά που κάνουμε μια διαδρομή, μπορεί να φαίνεται ότι χρειάζεται πολύς χρόνος, αλλά ότι δεν ήταν τόσο μακριά, από άποψη απόστασης», λέει ο Wiener. «Αφού κάνουμε επανειλημμένα αυτή τη διαδρομή και εξοικειωθούμε με αυτήν, τελικά ο χρόνος που χρειάζεται θα φαίνεται να είναι μικρότερος, αλλά η απόσταση για να φτάσουμε εκεί θα φαίνεται μεγαλύτερη».

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο εγκέφαλος σου είναι μεγαλύτερος ή νεότερος από την ηλικία σου;

 

Πηγή 

πηγή κεντρικής φώτο 

Home