Thumbnail

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Τι γιορτάζουμε και τι ελπίζουμε για το μέλλον Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Τι γιορτάζουμε και τι ελπίζουμε για το μέλλον

Μία ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό, τον σεβασμό και την εκτίμηση προς το γυναικείο φύλο
Μπορεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει όλη την ιστορία, την άνοδο, τις αδικίες και τα στερεότυπα που περιτριγυρίζουν και απασχολούν τις γυναίκες εδώ και αιώνες. Είναι όμως μία σημαντική υπενθύμιση προς όλον τον κόσμο ώστε να δείξουν αγάπη, στοργή και συμπαράσταση, με οποιοδήποτε τρόπο, στις γυναίκες της ζωής τους. 

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ως υπενθύμιση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη την ίδια ημέρα το 1857, όπου εργάτριες κλωστουφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους ως εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες στον χώρο εργασίας τους και τη χαμηλή μισθοδοσία τους. Αν και η προσπάθεια τους αντιμετωπίστηκε με βία και επιθέσεις από την αστυνομία, η θαρραλέα κίνηση των γυναικών έδωσε τεράστια ώθηση στο φεμινιστικό κίνημα και τον αγώνα για ισότητα ενάντια στην καταπιεσμένη φύση της γυναίκας. 

Η πρωτοβουλία, η αγανάκτηση και το θάρρος των γυναικών να κάνουν τη δικιά τους επανάσταση τον τότε καιρό είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς έτσι έθεσαν γερά θεμέλια για την εξέλιξη και την πρόοδο της γυναίκας, αλλά και το πώς αντιλαμβάνεται το ευρύτερο κοινό τις δυσκολίες του δυναμικού φύλου, σε παγκόσμιο κοινωνικό επίπεδο. 

Παρόλες τις επιβλητικές εκθέσεις, μαρτυρίες και διαδηλώσεις που ακολούθησαν ανά τον κόσμο, και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, σχετικά με τη δυσανάλογη επιβάρυνση του γυναικείου φύλου, σε προσωπικό και επαγγελματικό βαθμό, δυστυχώς πολλά προβλήματα παραμένουν βαθιά ριζωμένα στις κοινωνικές μας αντιλήψεις και την ιστορία μας. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε να ακούμε άπειρες ιστορίες για σεξουαλική κακοποίηση, μισθολογική ανισότητα, σωματική και ψυχολογική βία, και πολλά άλλα, με τη καρδιά στο στόμα και δάκρυα στα μάτια. Πότε θα σταματήσει αυτό; Πότε θα δουμε την πρόοδο που τόσα χρόνια αναζητούμε; Πότε θα πάψει η γυναίκα να πρέπει να ζητά, ασταμάτητα, όσα δικαιούται; 

Το ποτήρι της αισιοδοξίας, όμως, πρέπει να παραμείνει μισογεμάτο, και όχι μισοάδειο. Το "μπαούλο" γεμάτο μυστικά, ταμπού και στερεότυπα που κρατά σφιχτά κλεισμένο η κάθε γυναίκα, πρέπει να ανοίξει για να συνεχίσουμε μία ανοιχτή, ειλικρινής συνομιλία για όλα όσα μας εμποδίζουν από το να πετάξουμε ψηλά, χωρίς όρια και άδικους περιορισμούς. Σύγχρονα κινήματα όπως το #MeToo και οι παγκόσμιες οργανωμένες διαδηλώσεις, με ενδυναμωτικές ομιλίες, μαρτυρίες στα social media και την ανοιχτή συμπαράσταση του ανδρικού πληθυσμού για τα γυναικεία βιώματα, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικές στιγμές που ανατριχιάζουν και εμψυχώνουν την κάθε γυναίκα να βρει τη φωνή της και να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ζωής της. 

Μία από τις τελευταίες διαφημιστικές εκθέσεις που βάζει στο επίκεντρο τη γυναίκα και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση, έρχεται από την κορυφαία εταιρεία υγιεινής και υγείας Libresse, με την καμπάνια «Periodsomnia». Ρίχνοντας φως στο τι συμβαίνει στο σκοτάδι, σχετικά με την αϋπνία και τους λόγους αυτής κατά τη διάρκεια της γυναικείας περιόδου, στοχεύει να ενδυναμώσει, να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει μια ανοιχτή συζήτηση για την πραγματικότητα της γυναίκας, όποια και αν είναι αυτή. 

Γι’ αυτό και εμείς με τη σειρά μας, θέλουμε να ευχηθούμε "Χρόνια Πολλά" σε όλες τις γυναίκες του κόσμου. Ο αγώνας δεν σταματά εδώ, αλλά χαιρόμαστε που θα συνεχίζουμε να παλεύουμε παρέα με όλες τις δυναμικές, αποφασιστικές και ευσυνείδητες γυναίκες του σήμερα. 

Kεντρική Φωτό: Womanizer Toys 

 

Home