Thumbnail

Το ΠΛ φιλοξενεί την έκθεση “Γυναίκες στις μαθηματικές επιστήμες από όλον τον κόσμο” Το ΠΛ φιλοξενεί την έκθεση “Γυναίκες στις μαθηματικές επιστήμες από όλον τον κόσμο”

Η έκθεση στοχεύει στην προβολή της συνεισφοράς των γυναικών στις μαθηματικές επιστήμες και έχει ταξιδέψει σε περισσότερους από 130 προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί την έκθεση με θέμα “Women in Mathematics from around the world.

A galley of portraits” (womeninmath.net) (“Γυναίκες στις μαθηματικές επιστήμες από όλον τον κόσμο: Πορτρέτα”). Την έκθεση φέρνει στην Κύπρο το δίκτυο «Γυναίκες στις Μαθηματικές Επιστήμες στην Κύπρο» (Women in Mathematical Sciences in Cyprus (WMSC), στο πλαίσιο της τρέχουσας κοινωνικής του δράσης. Το δίκτυο WMSC δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Κύπρο με σκοπό την στήριξη και αναγνώριση των γυναικών που εργάζονται σε τομείς όπως Μαθηματικά, Στατιστική, Επιστήμη Δεδομένων, Πληροφορική, Μηχανική κλπ., σε ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κύπρο. 

Η περιοδεύουσα αυτή έκθεση στοχεύει στην προβολή της συνεισφοράς των γυναικών στις μαθηματικές επιστήμες και έχει ταξιδέψει σε περισσότερους από 130 προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκθεση εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 2016 όπου παρουσιάστηκαν γυναίκες μαθηματικοί στην Ευρώπη. Έκτοτε επεκτάθηκε παρουσιάζοντας πορτρέτα γυναικών από όλο τον κόσμο. Δίνει μια ματιά στον κόσμο των μαθηματικών επιστημών μέσω φωτογραφιών και συνεντεύξεων με 23 γυναίκες μαθηματικούς, με αναφορά στην έρευνα που διεξάγει η καθεμιά σε διαφορετικά πεδία των μαθηματικών. Οι γυναίκες αυτές μοιράζονται τις εμπειρίες τους και μπορούν να γίνουν πρότυπα για τη νέα γενιά γυναικών επιστημόνων, ενθαρρύνοντας την εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις. 

 

1

 

Η Καθ. Χαριτίνη Τσαγκάρη (Καθηγήτρια Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέλος του Δ.Σ. του WMSC), ανέφερε ότι με μεγάλη χαρά έφερε την έκθεση αυτή για να παρουσιαστεί και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, γιατί οι στόχοι της έκθεσης ταυτίζονται με το κοινωνικό προφίλ και τους βιώσιμους στόχους του Πανεπιστημίου. Η Καθ. Τσαγκάρη ανέφερε, επίσης, ότι την έκθεση στηρίζει το νεοσύστατο, διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο Centre of Equality, Diversity, and Inclusion (CEDI) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο ανάμεσα στους κύριους σκοπούς του έχει την προώθηση μιας κουλτούρας συμπερίληψης, ισότητας και πλουραλισμού, ενώ παράλληλα προωθεί την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) και σέβεται τη διαφορετικότητα. 

Η έκθεση “Women in Mathematics from around the world. A galley of portraits” θα παραμείνει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (κτήριο Europa), από τις 29 Μαΐου μέχρι  τις 13 Ιουνίου 2023. Είναι ανοικτή για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αλλά και για το ευρύτερο κοινό. 

 

Home