Thumbnail

Πώς το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα... θα απογειώσει το πασχαλινό σου τραπέζι Πώς το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα... θα απογειώσει το πασχαλινό σου τραπέζι

Eύλογα θα αναρωτιέσαι, ποιος είναι ο κυρ Γιάννης. Mόλις μάθεις, θα καταλάβεις γιατί τα γιορτινά εδέσματα θα γίνουν ακόμη πιο απολαυστικά
Μετά από δύο δύσκολες χρονιές που γιορτάζαμε το Πάσχα συγκρατημένα ένεκα της πανδημίας, φέτος, θα μαζευτούμε επιτέλους γύρω από το στρωμένο τραπέζι με περισσότερα μέλη της οικογένειας μας από εκείνα που διαμένουν στην ίδια οικία. Ευκαιρία να τιμήσουμε την Ανάσταση όπως της αρμόζει, παρέα με αγαπημένα πρόσωπα και τον...κυρ Γιάννη από τη Νάουσα φυσικά!

Γέλια και χαρές που τόσο μας είχαν λείψει. Μπορεί να μην έχουμε αποχαιρετίσει εντελώς τα μέτρα αυτοπροστασίας λόγω κορωνοϊού, αλλά αν μην τι άλλο θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα πιο ελεύθερα σε σχέση τουλάχιστον με τις δυο προηγούμενες χρονιές. 

kirgiannis

Είτε το φετινό Πάσχα μάς βρει στην πόλη είτε στο χωριό, ένα είναι δεδομένο: θα φάμε και θα πιούμε, έχοντας δίπλα μας άτομα που νοιαζόμαστε! Το φαγοπότι αρχίζει συγκρατημένα μεν, απολαυστικά δε, το Μεγάλο Σάββατο, με την παραδοσιακή αυγολέμονη. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν σχεδόν ευλαβικά τη συνταγή και παράλληλα βράζουν κλασικά κοτόπουλο, το οποίο θα σερβίρουν με μπόλικο αλάτι, λεμόνι και πιπέρι, ενώ από την προηγούμενη φροντίζουν να βάψουν τα αυγά με περισσή επιμέλεια. Σε κάθε τραπέζι δεσπόζουν εννοείται οι φλαούνες, με καθεμία να υπερηφανεύεται πως οι δικές της είναι οι καλύτερες, καθώς αδημονεί να φτάσει το βράδυ της Ανάστασης για να τις μοιράσει σε γενναιόδωρες μερίδες για να δει εάν πέτυχαν. Πλέον, σε αρκετά κυπριακά τραπέζια, την τιμητική της έχει και η ελληνική μαγειρίτσα. Ένα απαιτητικό πιάτο, που χρειάζεται αρκετά μυρωδικά, αλλά αξίζει κάθε λεπτό που θα αφιερώσεις για να το φτιάξεις. Για να ευχηθείς όμως «Χριστός και Αληθώς Ανέστη» χρειάζεσαι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί της ετικέτας «Κτήμα του Κυρ Γιάννη». Ένα βαθύ κόκκινο στην όψη, με μπλε ανταύγειες. Στο ποτήρι ξεδιπλώνονται αρώματα κόκκινων μικρών φρούτων και φραγκοστάφυλου. Η ισορροπημένη αρμονία των τριών ποικιλιών, το καθιστά ένα διαχρονικό αρωματικό κρασί, που ταιριάζει ιδανικά με μαγειρευτά της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας, καθώς και με κρεατικά στη σχάρα. 

kirgiannis

Διάβασε ακόμη: Οργάνωσε το καλύτερο κέρασμα για κρασί με την παρέα σου 

kirgiannis

Η Κυριακή του Πάσχα θα μας βρει στο σπίτι με συγγενείς και φίλους, όπου θα μαζευτούμε από νωρίς. Καθώς τα πιτσιρίκια τσουγκρίζουν αυγά και γελάνε με την ψυχή τους, το γιορτινό τραπέζι ετοιμάζεται σταδιακά μ' ένα σωρό καλούδια. Για να μπεις στο κλίμα, θα κάνεις αρχή με ένα ποτήρι κρασί  «Σαμαρόπετρα». Ένα λαμπερό λευκό με πράσινες ανταύγειες, που πίνεται ευχάριστα ως απεριτίφ. Τα σύνθετα αρώματά του δομούν μια αίσθηση φρεσκάδας. Το στόμα είναι πλούσιο σε διάρκεια και αρωματική επιστροφή στην επίγευση, ενώ δίνει μια τραγανή λεμονάτη οξύτητα.

samatopetra

Η συνέχεια δίνεται στην αυλή ή τη βεράντα. Εκεί όπου κάθε οικοδεσπότης αμφότερος είναι πανέτοιμος να...ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο ψήσιμο της σούβλας, που οφείλει να είναι «μερακλίδικο». Αρνίσια, χοιρινή ή κοτόπουλο -αναλόγως γούστου- καθώς και άλλες «γκουμερδιές», μεταξύ αυτών λουκάνικα, πατσουρμάς, ακόμη και ελληνικό κοκορέτσι, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη θέση στο κυπριακό πασχαλινό τραπέζι. Πέρα από τα κρεατικά, δε λείπουν τα κουπέπια, οι κεφτέδες και τα περιβόητα «μακαρόνια του φούρνου» της μαμάς, οι σαλάτες, οι πατάτες και το ζυμωτό ψωμί, που οι πλείστες οικοδέσποινες φροντίζουν να φτιάχνουν μαζί με τις φλαούνες. Για να γίνει όμως η πρόποση και η ανταλλαγή για τα «χρόνια πολλά», χρειάζεται απαραιτήτως κρασί. Μην το ψάχνεις...Το ιδανικό είναι οι  «Δύο Ελιές». Ένα βαθύ κόκκινο κρασί στην όψη, με έναν πληθωρικό αρωματικό «χαρακτήρα», συνδυασμό από νότες καπνού, βανίλιας και καραμέλας, που ξεχωρίζουν επάνω σε ένα φόντο από ώριμα κόκκινα φρούτα και σοκολάτα. Το γεμάτο στόμα διαθέτει όγκο, πλούσια δομή, αλλά και μια νόστιμη οξύτητα, που καταλήγει σε μια παρατεταμένη πικάντικη επίγευση. Το τέλειο συνοδευτικό για κρεατικά και γενικώς πιάτα έντονα σε γεύση και πλούσια σε υφή. Το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και τη Δευτέρα του Πάσχα. Στο τραπέζι, οι πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι το σπίτι και ενδεχομένως οι συνδαιτυμόνες. 

Διάβασε επίσης: Γυναίκες που προτιμούν το λευκό κρασί Vs Γυναίκες που προτιμούν το κόκκινο 

dioelies

Βέβαια, το βράδυ της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα, οι περισσότεροι επιθυμούν μια μικρή «ανάπαυλα», γι΄ αυτό περιορίζονται σε βραδιές με φίλους, με πιατέλες με νόστιμα αλλαντικά και τυριά. Mαζί σερβίρεται και μια διαλεκτή ετικέτα, όπως είναι οι «Ακακίες Ροζέ». Ένα λαμπερό ροζ τριανταφυλλί με μπλε ανταύγειες. Στη μύτη αναδύονται πολύπλοκα αρώματα, με κυρίαρχα τα φρούτα του δάσους, φράουλα και ντομάτα. Το στόμα ακολουθεί τη μύτη, πλούσιο, αρωματικό, ζωηρό, σε μια σωστή ισορροπία αλκοόλ και οξύτητας, δείγμα μια σπουδαίας χρονιάς. Συνοδεύει εξαιρετικά μεζέδες της μεσογειακής κουζίνας, ενώ η υπόνοια τανινών το κάνουν να ταιριάζει εξαιρετικά και με πιάτα κρεατικών. Τώρα εάν εσύ θες να το συνδυάσεις και μ' ένα λαχταριστό κομμάτι τσουρέκι, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σου όρεξη.

akakies

Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι και αν επιλέξεις, θα επιβεβαιώσεις το σοφό γνωμικό: «οίνος ευφραίνει καρδίαν»! Εκτός από αυτό, φέρνει και τους ανθρώπους πιο κοντά. 

Tο Κτήμα Κυρ-Γιάννη αντιπροσωπεύει και διανέμει στην Κύπρο η εταιρεία Α.Σ.Ξιναρής & Υιοί Λτδ.

Home