Πώς να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις πανικού εν μέσω πανδημίας

Στα σωματικά συμπτώματα της κρίσης πανικού συμπεριλαμβάνονται ενδείξεις όπως πόνος στο στήθος ή έντονοι καρδιακοί παλμοί, εντύπωση ότι το άτομο παθαίνει καρδιακή προσβολή, αίσθημα τρόμου, άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος ή αντίθετα έντονες κρυάδες, μούδιασμα των άκρων, κόμπος ή ανακάτεμα στο στομάχι, αίσθημα επικείμενης λιποθυμίας.

Αισθήματα που δικαιολογημένα που προκαλούν δυσφορία και φόβο. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; 

Απόκτησε ενσυνειδητότητα.

Μια πρακτική που βοηθά σώμα και μυαλό να βρεθούν στην «παρούσα στιγμή» ώστε να διοχετεύσουν το στρες. Όταν βρισκόμαστε σε συνθήκη έντονης επιφυλακής, το αυτόνομο νευρικό σύστημα ενεργοποιεί το λεγόμενο μηχανισμό «πάλης ή φυγής». Εφαρμόζοντας μια απλή άσκηση ενσυνειδητότητας, όπως για παράδειγμα να μείνουμε προσηλωμένοι στην αναπνοή μας για 15 λεπτά, η αναπνοή επιβραδύνεται, στέλνοντας περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό μας και παραμένοντας σε επαφή με αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα στο σώμα μας. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορονωϊόςː Μετά το τέλος της πανδημίας, η ανθρωπότητα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια

ΔΙΑΒΑΣΕ: Mην ξεχνάς μέσα στον πανικό του κορωνοϊού πάνω από όλα να είσαι άνθρωπος

Ενθάρρυνε τους ελεύθερους συνειρμούς

Δώσε ροή στο συναίσθημα και τη σκέψη σου, χωρίς να τα κρίνεις. Πάρε μολύβι και χαρτί. Γράψε τα συναισθήματα σου. Τόλμησε να γράψεις «νιώθω πανικό, τρόμο, ανησυχία, φόβο, θλίψη». Ξεκίνησε με όποια λέξη σού έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό. Ακόμα καλύτερα μίλησε σε κάποιον πρόθυμο να σε ακούσει προσεκτικά, τον σύντροφο, έναν φίλο, έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Oποιονδήποτε θεωρείς ότι θα σε ακούσει.    

Βρες μια δημιουργική εκτόνωση

Η έκφραση σε οποιαδήποτε μορφή αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στο στρες. Άκουσε την αγαπημένη σου  μουσική, ζωγράφισε, φτιάξε ένα κολλάζ με τα παιδιά σου, πειραματίστου με μια συνταγή μαγειρικής, χόρεψε, κάνε μια βόλτα γ΄θρω από το σπίτι σου και γενικότερα εκτονώσου. Άφησε τις ορμόνες της χαράς και της δημιουργίας να σας κατακλύσουν.

Φτιάξε μια λίστα με τους τρόπους που αντιμετώπισες δυσκολίες στο παρελθόν.

Σκέψου όλα τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα από τα οποία έχεις επιβιώσει. Όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι κάποια στιγμή στη ζωή μας με δυσάρεστες καταστάσεις. Μπορεί να μη μοιάζουν με αυτήν που περνάμε τώρα, όμως ο τρόπος που αμυνθήκαμε απέναντι σε οποιαδήποτε στρεσσογόνα κατάσταση κατά το παρελθόν, μπορεί να μας ενισχύσει ώστε να φέρουμε και πάλι στην επιφάνεια τις δυνάμεις που χρησιμοποιήσαμε τότε για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Aυτές τις μέρες, η σκέψη μας είναι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων

Πηγή 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ