Πώς να φτιάξεις αφράτες τραγανές κροκέτες κοτόπουλου και σάλτσα χιλίων νησιών
Ακολουθώντας τη συνταγή του Chef de Cuisine Γιώργου Ερωτοκρίτου
Υλικά
Για το κοτόπουλο
- 3 στήθη κοτόπουλο
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 1 φλιτζάνι ζαμπόν
- 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα
- αλάτι & πιπέρι
- αλεύρι, αυγά και φρυγανιά για το πανάρισμα
Για την μπεσαμέλ
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 1 κουταλιά αλεύρι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 αυγό
Για τη σάλτσα
- 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
- 3 κουταλιές κέτσαπ
- 1 κουταλιά γούστερ σος
- 1 κουταλιά Τσίλι σος
- 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
- 1 κουταλάκι κάπαρη
Eκτέλεση
Για τις κροκέτες
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζεις το κοτόπουλο.
- Αφού κρυώσει, το κόβεις σε πολύ μικρά κομματάκια και τα ρίχνεις σε ένα μπολ.
- Ψιλοκόβεις το ζαμπόν και τρίβεις την κεφαλογραβιέρα. Τα ρίχνεις επίσης μέσα στο μπολ.
- Μετά, προσθέτεις τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύεις καλά.
Για την μπεσαμέλ
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζεις τον βούτυρο να λιώσει και προσθέτεις το αλεύρι.
- Ανακατεύεις καλά με ένα σύρμα και προσθέτεις το γάλα . Όταν δέσει, κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις το αυγό. Ανακατεύεις.
- Ρίχνεις την μπεσαμέλ στο μπολ με το μείγμα από το κοτόπουλο και ανακατεύεις πολύ καλά.
- Με τα χέρια σου πλάθεις μπαλάκια και τα βουτάς στο αλεύρι, μετά στο αυγό και ακολούθως στη φρυγανιά.
- Ψήνεις τις κροκέτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Για τη σάλτσα
- Βάζεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάς μέχρι να ενωθούν.
- Τέλος, σερβίρεις τις κροκέτες ζεστές, πασπαλισμένες με λίγο αλατοπίπερο και τον μαϊντανό. Συνοδεύεις με τη σάλτσα .
Tip : Η φημισμένη σάλτσα Χιλίων Νησιών γνωστή ως Thousand Island είναι το τέλειο “ταίρι” για τις ψητές γαρίδες και τα θαλασσινά.
Περισσότερες συνταγές του σεφ Γιώργου Ερωτοκρίτου ΕΔΩ