Thumbnail

Προβιοτικά: Πώς ωφελούν τον οργανισμό μας Προβιοτικά: Πώς ωφελούν τον οργανισμό μας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας -σε συγκεριμένες ποσότητες- ωφελούν την υγείας μας και προλαβαίνουν διάφορες παθήσεις
To λέει άλλωστε και η ίδια η λέξη. Ετυμολογικά, προέρχεται από τη σύνθεση της πρόθεσης «προ» που σημαίνει «υπέρ» και του «βίου», που θα πει «ζωή». Είναι στοιχεία δηλαδή που προάγουν τη ζωή!

Οτιδήποτε εισάγουμε στον οργανισμό μας είτε με την τροφή είτε με την αναπνοή συνοδεύεται από πολλούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να φανούν βλαβεροί. Τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια βρίσκονται κατά μήκος του γαστρεντερικού συστήματος και ο ρόλος τους είναι να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των δυνητικά βλαβερών βακτηρίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις ή να καταστέλλουν φλεγμονές. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό με τα «καλά» βακτήρια, καθώς μια σειρά από φυσικούς και εξωτερικούς παράγοντες δίνουν βήμα στα «κακά». 

Εκεί ακριβώς είναι που αναλαμβάνουν δράση τα προβιοτικά, αποκαθιστώντας την ισορροπία μεταξύ των «καλών» και των «κακών» βακτηρίων, προάγοντας και ενισχύοντας την υγεία. Με απλά λόγια, τα προβιοτικά επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα και περιορίζουν τους εξωγενείς παθογόνους παράγοντες. 

bacteflora

Διότι κακά τα ψέματα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό πολλές φορές με την κακή διατροφή, τη χρήση αντιβιοτικών, τη διάρροια, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά, το χλώριο στο νερό, τις διάφορες περιβαλλοντικές μολύνσεις, την ψυχική και σωματική καταπόνηση (stress), την πάροδο της ηλικίας, καθώς και άλλους παράγοντες, συντελούν στη διαταραχή της εντερικής χλωρίδας.

Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία περιέχουν προβιοτικά, όπως είναι τα λαχανικά τουρσί, η πάστα φασολιών από ζύμωση, το κεφίρ, το βουτυρόγαλο, το pao cai (είδος τουρσιού σύνηθες στην κινέζικη κουζίνα), το σουκρούτ (είδος λάχανου τουρσί) και η σάλτσα σόγιας. 

 

bacteflora

Οι ποσότητες όμως των βακτηρίων που περιέχονται στα φυσικά τρόφιμα ενδέχεται να μην είναι αρκετές για να αποικίσουν τον εντερικό σωλήνα. Εξ ου και σε συνδυασμό με την ευεργετική δράση των προβιοτικών στην υγεία, δημιουργήθηκε η ανάγκη σχεδιασμού συμπληρωμάτων διατροφής σε μορφή καψουλών, χαπιών, σκόνης και υγρή μορφή. 

Για να προστατέψεις και να αποκαταστήσεις τη χλωρίδα του εντέρου σου δεν έχεις παρά να εντάξεις -σε περίπτωση που χρειάζεται- τα προβιοτικά στη ζωή σου. Τα προβιοτικά BacteFlora πληρούν όλα τα κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας, με σαφή σημεία υπεροχής λόγω της ειδικής φαρμακοτεχνικής μορφής τους και μιας σειράς άλλων καινοτόμων χαρακτηριστικών. Πρόκειται για μια σειρά συνδυασμών προβιοτικών ειδών, με στοχευμένη δράση στα επί μέρους τμήματα του πεπτικού σωλήνα. Περιέχουν τις κατάλληλες αναλογίες με προβιοτικά στελέχη που από τη φύση τους είναι ανθεκτικά στα οξέα του στομάχου,  τα χολικά άλατα και τα παγκρεατικά ένζυμα.

bacteflora

Εύλογα αναρωτιέσαι πότε θα καταλάβεις ότι χρειάζεται να εντάξεις τα συμπληρώματα προβιοτικών στη ζωή σου. Αν αρρωσταίνεις συχνά σημαίνει ότι ο οργανισμός σου είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα προβιοτικά μπορούν να τον θωρακίσουν και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων. Σε περίπτωση που έχεις δυσκοιλιότητα, τα προβιοτικά αυξάνουν τον όγκο του περιεχομένου του εντέρου και την κινητικότητά του. Αν πάλι λαμβάνεις τακτικά αντιβίωση, πρέπει να έχεις υπόψη ότι η συχνή χρήση σκοτώνει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, επιτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Η πρόσληψη προβιοτικών μπορεί να προλάβει ή και να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή. Παράλληλα, έρευνες συνηγορούν ότι τα προβιοτικά ρυθμίζουν αποτελεσματικά τις εναλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου (διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα) που συνήθως χαρακτηρίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργίες και ουρολοιμώξεις. Για όσους πάλι ταξιδεύουν συχνά, η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να αυξήσει τους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερο που ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά Bacteflora περιλαμβάνει μια σειρά συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά και στην Κύπρο εισάγεται και διανέμεται από τον Οργανισμό Κώστα Παπαέλληνα

 

 Κεντρική Φωτό: unsplash  

Home