Thumbnail

Σπάσε τα ταμπού! 5 γυναικεία θέματα που ακόμα δεν συζητάμε ελεύθερα  Σπάσε τα ταμπού! 5 γυναικεία θέματα που ακόμα δεν συζητάμε ελεύθερα 

Εμείς, μαζέψαμε τις 5 γυναικείες αλήθειες που πρέπει να ξεκινήσουμε να συζητάμε ανοιχτά έτσι ώστε να πάψουν να θεωρούνται ταμπού! 
Ακόμη και σήμερα, τα περισσότερα θέματα που απασχολούν την κάθε γυναίκα, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, δεν συζητιούνται με τόση ειλικρίνεια και ελευθερία όση θα έπρεπε. Έχει δοθεί ένας τίτλος «ταμπού» σε πολλές από τις γυναικείες πραγματικότητες, που εδώ και δεκαετίες μας εμποδίζουν από το να τολμάμε να μιλάμε ανοιχτά για τις εμπειρίες μας, αλλά και από το να επιλέγουμε υποσυνείδητα να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, είτε από διακριτικότητα είτε από σεμνοτυφία. 

Ίσως να έχει να κάνει με την ευαισθησία του περιεχομένου ή με το ότι ο κόσμος δεν νιώθει άνετα να ακούει αλήθειες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντικές προοδευτικές εξελίξεις σχετικά με τέτοιες συζητήσεις. Γι’ αυτό και πλέον, σκοπός πολλών παγκόσμιων κινημάτων είναι να "σπάσουν" αυτά τα κοινωνικά ταμπού, φέρνοντας στο προσκήνιο την ευαισθητοποίηση και τη σωστή ενημέρωση για την πραγματικότητα μιας γυναίκας. 

Όλα ξεκινούν με τον έμμηνο κύκλο μιας γυναίκας. Μία φυσιολογική πραγματικότητα, για την οποία ακόμη πολύς κόσμος δεν είναι σωστά ενημερωμένος, με πολλούς μύθους και λανθασμένες απόψεις να περιτριγυρίζουν το θέμα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με ντροπή και αμηχανία. 

Η ψυχική υγεία και τα συναισθήματα μιας γυναίκας είναι ένα στερεότυπο που πολλές φορές εύκολα κρίνουμε. Είναι, όμως, σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να αντιληφθούμε τις ορμονικές διαταραχές που περνά το σώμα κάθε γυναίκας πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά και να καταλάβουμε πώς πρέπει να προσφέρουμε κατανόηση και συμπαράσταση. 

Παράλληλα, οι σωματικές αλλαγές και ο πόνος που έχει να διαχειριστεί μία γυναίκα κάθε μήνα έχουν εξίσου μεγάλη σημασία. Το φούσκωμα της κοιλιάς, η ευαισθησία στο στήθος, οι πονοκέφαλοι, τα γαστρεντερικά συμπτώματα και πολλά άλλα, είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του γυναικείου οργανισμού, που όχι μόνο δεν ελέγχονται, αλλά είναι δύσκολο και να αντιμετωπιστούν. 

Η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι ένα αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό γεγονός. Ως ακόμη ένα θέμα ταμπού, δεν θα ήταν ποτέ αποδεκτό να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση για αυτή τη διάκριση. Μετά από πολλές παγκόσμιες διαδηλώσεις και μαρτυρίες που έχουν βγει στη φόρα, αυτό το μεγάλο χάσμα ισχύος είναι μία νέα πρόκληση για την κοινωνία μας, που πρέπει να συνεχίσουμε να θίγουμε και να λαμβάνουμε υπόψη, έτσι ώστε να πάψει πλέον να θεωρείται ένα θέμα ταμπού.

Η εγκυμοσύνη και παράλληλα η μητρότητα, αν και ένα πραγματικό θαύμα που μπορεί να φέρει απίστευτη χαρά σε μία οικογένεια, κρύβει πολλές δυσκολίες που παραμένουν ταμπού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος και χρόνος για αυτές στο δημόσιο διάλογο. Δυσκολίες στο να μείνει μία γυναίκα έγκυος, η απογοήτευση και το ψυχικό στρες που ακολουθούν, καθώς και η συνειδητή επιθυμία μιας γυναίκας να μη γίνει μητέρα, είναι θέματα τα οποία, δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες τα περνάνε μόνες και χωρίς να θέλουν να τα επικοινωνήσουν σε κανένα από το περιβάλλον τους, νιώθοντας μοναξιά και ένα συναισθηματικό φόρτο που δεν μπορούν να διαχειριστούν, καθώς νιώθουν πως αν μιλήσουν ανοιχτά στον κόσμο για αυτό θα κατακριθούν. 

Η αισιοδοξία, παρόλα αυτά, για μία πιο ενημερωμένη και διαφανής παγκόσμια κοινωνική αντίληψη για αυτά και πολλά άλλα γυναικεία θέματα, παραμένει υψηλή. Στη νεότερη της διαφημιστική καμπάνια «Periodsomnia», η κορυφαία εταιρεία υγιεινής και υγείας Libresse, στρέφει το φως σε ένα ακόμη θέμα-ταμπού που έχει να κάνει συγκεκριμένα με την αϋπνία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ένα θέμα άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο, το οποίο όμως παραμένει μια πραγματική αλήθεια για όλες τις γυναίκες που το βιώνουν. Η Libresse, μέσω της ενημερωμένης ιστοσελίδας της και τη δημοσίευση από βιντεάκια στα social media με τολμηρή προσέγγιση, ρίχνει λίγο φως για το τι συμβαίνει στο σκοτάδι σχετικά με τους πόνους, τις ανησυχίες και τις σωματικές αλλαγές που επηρεάζουν τον ύπνο μιας γυναίκας. 

Η ενθάρρυνση και ενδυνάμωση που προωθούν τέτοιες προβολές των γυναικείων θεμάτων, είναι ένας σημαντικός πυλώνας για να σπάσουν τα ταμπού. Μέσα από ειλικρινείς και ενημερωμένες εκθέσεις της καθημερινότητας μιας γυναίκας, ίσως καταφέρουμε σύντομα να τα συζητάμε ανοιχτά, με ειλικρίνεια και χωρίς ντροπή. 

Kεντρική Φωτό: https://unsplash.com/photos/0aMMMUjiiEQ

Home