Thumbnail

Τελικά, τα social media μάς κάνουν καλό; Τελικά, τα social media μάς κάνουν καλό;

Ίσως και να τα έχουμε παρεξηγήσει
Μέχρι τώρα, εστιάζαμε στην αρνητική επίδραση των social media στη ζωή μας. Ίσως όμως να μην αντιμετωπίζαμε σφαιρικά το ζήτημα. Άλλωστε, δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα σε αυτή τη ζωή.

Η Δρ. Lee Smith αναρωτήθηκε εάν ο τρόπος που χειριζόμαστε εμείς τα social media μπορεί να έχει συνέπειες στην ψυχική και τη σωματική μας υγεία

Η πανδημία έκανε το doomscrolling ιδιαίτερα δημοφιλές, μιας και οι περισσότεροι καθόμαστε πίσω από τις οθόνες του κινητού μας για ώρες. Αυτές μάλιστα τις ώρες περνούν μπροστά από τα μάτια μας ατελείωτες δυσάρεστες ειδήσεις και εικόνες τις οποίες εμείς απλά "καταναλώνουμε".Αυτή είναι η παθητική στάση απέναντι στα social media. Οι άνθρωποι που δεν αλληλεπιδρούν, αλλά γίνονται απλοί δέκτες των όσων συμβαίνουν εκεί έξω, παρατηρούν αργότερα μία κακή διάθεση στην ψυχολογία τους.

Αντίθετα, σύμφωνα με το πείραμα της Δρ. Smith, οι άνθρωποι που είναι λίγο πιο "ενεργοί" στα social media, φαίνεται να έχουν καλύτερη διάθεση. Αντί, λοιπόν, απλά να σκρολάρουν στο feed τους, οι άνθρωποι αυτοί μοιράζονται φωτογραφίες, ανταλλάσσουν σχόλια και έχουν ενεργό engagement με την πλατφόρμα στην οποία βρίσκονται. Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκε να έχουν και πολύ καλύτερο vibe μετά από αυτή τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 συμβουλές από ψυχολόγο για να γίνεις καλύτερη φίλη!

Άρα, αντί να δαιμονοποιείς τα social media, το θέμα είναι πώς εσύ τα "αξιοποιείς" και σε ποιο βαθμό τα αφήνεις να επηρεάζουν τη ζωή σου. Οπότε, αντί να σου κάνουν κακό, ίσως και να σε βοηθούν στο τέλος της ημέρας να έχεις μια άλφα επικοινωνία με κόσμο που εσύ θες, με τον τρόπο που εσύ επιζητείς. Όλα στην τελική είναι θέμα αντίληψης και οπτικής. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί δε σε βοηθά να έχεις προσδοκίες; 

Πηγή 

Φωτό: https://unsplash.com/@camstejim

 

 

 

Home