Πώς να προστατεύσεις τα παιδιά σου ώστε να μην πέσουν θύματα απαγωγής
«Κίνδυνοι υπάρχουν πάντα γύρω μας, γι’ αυτό και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα εμείς και παιδιά μας, ώστε να τους αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Είναι πολύ σημαντικά τα λόγια που θα πεις και συγκεκριμένα οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις, γιατί ο σκοπός είναι να προστατεύσεις τα παιδιά αλλά να μην τους δημιουργήσεις τραύμα, φοβίες, έντονη ανησυχία και εφιάλτες. Θα πρέπει να αποφεύγεις λέξεις όπως «κάποιος να σε αρπάξει ή να σε κλέψει», ή να τους δημιουργήσεις άσχημες εικόνες», σημειώνει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Άνθια Χριστοδούλου – Θεοφίλου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣΗ: Τα 5 στάδια στα συναισθήματα που έχει το μωρό σου έως 2 ετών
Τι πρέπει να προσέξεις λοιπόν
1. Να αποφεύγεις να λες στα παιδιά τη λέξη «ξένοι»
Οι ειδικοί δεν συνιστούν την χρήση της λέξης «άγνωστος» ή «ξένος», γιατί αρκετές φορές μπορεί η ζημιά (απαγωγή, κακοποίηση, παρενόχληση) να γίνει από μέλος της οικογένειας ή κάποιο οικείο τους πρόσωπο. Ο όρος που θα χρησιμοποιήσεις είναι πολύ σημαντικός γιατί τα παιδιά έχουν τη τάση να εμπιστεύονται τους ενήλικες που φαίνονται ευγενικοί και καλόκαρδοι. Η ψυχολόγος προτείνει λέξεις όπως «ύποπτος», «περίεργος».
2. Μην αποθαρρύνεις τα παιδιά σου από το να εμπιστεύονται τα ένστικτά τους
«Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να ακούνε τα ένστικτα και τη διαίσθηση τους. Μπορείς να πεις στο παιδί σου να απομακρυνθεί από οποιοδήποτε άνθρωπο τον κάνει να νιώθει ανησυχία και παρατηρεί ένα σφίξιμο στο στομάχι, ταχυκαρδία κ.λ.π». Όπως τονίζει η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια «τα παιδιά έχουν ένστικτο και θα πρέπει να τους το καλλιεργήσουμε, ώστε να μάθουν να το εμπιστεύονται».
3. Ξεκάθαροι κανόνες
Είναι σημαντικό να μπαίνουν από νωρίς στην οικογένεια και τη ζωή του παιδιού, όταν το παιδί αρχίζει να κατανοεί αφηρημένες έννοιες. Ξεκάθαροι κανόνες «δεν έχουμε μυστικά από τους γονείς μας και κυρίως με μεγαλύτερα παιδιά ή άλλους ενήλικες. Σίγουρα θα έχουν κάποια αθώα μυστικά με τους φίλους τους, αλλά όταν κάποιος τους πει «αυτό θα είναι το μυστικό μας», θα πρέπει να το αντιληφθούν ως ένα ύποπτο σημάδι και να έρθουν να σου το αναφέρουν. Συνήθως όταν κάποιος θέλει να εκμεταλλευτεί σεξουαλικά το παιδί χρησιμοποιεί αυτή τη φράση».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμβουλές ζωής…από μάνα σε κόρη
4. Παιχνίδι, σκυλάκι ή σοκολάτα
Αυτά είναι συνήθως τρία από τα επικρατέστερα σενάρια, φιλικοί και γοητευτικοί ενήλικες, πλησιάζουν τα παιδιά και κρατάνε κάτι από τα πιο πάνω. Είναι πολύ σημαντικό τονίζει «να κάνεις στα παιδιά σωστή ψυχοεκπαίδευση και να τα ενημερώσεις για διάφορα σενάρια που μπορεί να συμβούν, χωρίς να τους προκαλέσεις φόβο. Για παράδειγμα, κάποιος με κακό σκοπό μπορεί να τα πλησιάσει και να τους πει «έχασα το σκυλάκι μου θες να με βοηθήσεις;» ή όπως έγινε πέρσι στην Κύπρο που ένας άγνωστος ζήτησε στους μαθητές να τον βοηθήσουν να μεταφέρει βιβλία», προσποιούμενος τον δάσκαλο.
«Επίσης, πριν από μερικά χρόνια έγινε έναν κοινωνικό πείραμα και εξηγούσε πόσο εύκολα κάποιος άγνωστος για τα παιδιά μπορεί να τα αρπάξει εάν τους προσφέρει γλυκό. Συγκεκριμένα, ένας άνδρας σε ένα αυτοκίνητο- παγωτάρικο, έλεγε στα παιδιά ότι θα τους έδινε δωρεάν παγωτό και σχεδόν όλα τα παιδιά αποδέχονται την πρόταση χωρίς κανένα δισταγμό».
5. Δεν πάνε πουθενά αν δεν το γνωρίζουν οι γονείς
Ο βασικότερος κανόνας σύμφωνα με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια είναι «τα παιδιά δεν πάνε πουθενά, αν δεν έχεις δώσεις εσύ τη συγκατάθεση σου προηγουμένως. Επίσης, δεν φεύγουν από σχολείο, φροντιστήριο κ.λ.π. εάν δεν τους έχεις ειδοποιήσει εσύ ότι θα πάει κάποιος άλλος τη συγκεκριμένη μέρα να τα πάρει, για παράδειγμα η γιαγιά ή άλλος συγγενείς».
6. Τι να κάνουν αν χαθούν στο πλήθος
Παρόλο που μπορεί να προσέχεις όσο πιο πολύ μπορείς, τα παιδιά στο πλήθος μπορεί να χαθούν σε κάποιο mall, σε ένα πολυκατάστημα ή μια μεγάλη εκδήλωση. Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Άνθια Χριστοδούλου-Θεοφίλου συμβουλεύει «εκπαίδευσε τα παιδιά να πάνε σε κάποιο υπάλληλο για παράδειγμα ταμία ή σε κάποιο που έχει υπεύθυνη θέση. Ή άλλη επιλογή είναι να πάνε σε μια μητέρα που κρατάει άλλα παιδάκια και να ζητήσει να τηλεφωνήσει σε εσάς».
Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι «εμείς οι γονείς έχουμε την ευθύνη των παιδιών μας, άρα οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα είσαι ο γονιός του παιδιού σου και όχι το "αφεντικό" του
H Άνθια Χριστοδούλου- Θεοφίλου, είναι Ψυχολόγος, Σύμβουλος και Ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας “Για την Ιθάκη”. Ακολουθείστε το facebook page