Μήπως είσαι workaholic; Για να το πούμε και στη γλώσσα μας, είσαι εργασιομανής;
Δεν είναι ότι δεν κουράζεσαι. Κουράζεσαι και μάλιστα πολύ. Επίσης, δεν είναι ότι δεν παραπονιέσαι. Άνθρωπος είσαι και ενιότε γκρινιάζεις με την πρώτη ευκαιρία για τον ασήκωτο όγκο εργασίας που έχεις να διαχειριστείς. Καταβάθος όμως, το ξέρεις καλά πως για την κατάστασή σου, την αποκλειστική ευθύνη την έχεις εσύ και μόνο εσύ. Άρα, το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή και η παραδοχή. Πες το λοιπόν: Είσαι εργασιομανής.
Αφού λοιπόν το έβγαλες από μέσα σου, πάμε στο επόμενο και πιο επώδυνο βήμα. Περιόρισε τις ώρες εργασίας σου. Όσο και αν μπαίνεις στον πειρασμό να τα κάνεις όλα σήμερα, και αύριο μέρα είναι. Μην πάρεις εσύ εκείνο το νέο project. Ξέρουμε πως θα τα καταφέρεις περίφημα, αλλά μην υποτιμάς τους άλλους και κυρίως μην υπερτιμάς τον εαυτό σου. Θα κλατάρεις όπως πας.
Τα μεσημέρια, ο κόσμος να χαλάσει, κάνε διάλειμμα. Κάθε μέρα. Εκτός ότι θα αποφορτιστείς αν βγεις έστω και μισή ώρα από το γραφείο, θα εκπλαγείς ευχάριστα από την τόνωση που θα αισθάνεσαι το υπόλοιπο της ημέρας. Μην κάνεις το λάθος βέβαια, να αναπληρώσεις την ώρα που βγήκες για φαγητό μετά. Το διάλειμμα το δικαιούσαι και με το παραπάνω. Αν θα το δουλέψεις μετά, είναι δώρο άδωρο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά τα 3 tips θα βελτιώσουν τα πρωινά σου
Αν ο λόγος που δουλεύεις τόσες ώρες είναι επειδή δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις και νιώθεις κενή χωρίς να ασχολείσαι με κάτι, είναι απλό. Βρες ένα χόμπι. Κάτι που θα σε αποφορτίζει και συνάμα να σε κάνει να αισθάνεσαι παραγωγική, αν αυτό έχεις ανάγκη.
Σταμάτα επίσης να είσαι τελειομανής. Αυτό μόνο άγχος προκαλεί. Σε σένα. Και τέλος και σημαντικότερο, μάθε να λες "όχι". Δε θα σε εκτιμήσει περισσότερο ο συνάδελφος ή ο προιστάμενος σου αν πάντα λες "ναι". Γιατί για εκείνον είσαι απλώς το θύμα, που κάνει τη δική του ζωή πιο εύκολη. Εις βάρος πάντα εσένα βέβαια.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να ξεκινήσεις υγιεινά και θετικά τη μέρα σου