Thumbnail

Πώς να φροντίσεις άτομο με άνοια εν καιρώ κορωνοϊού Πώς να φροντίσεις άτομο με άνοια εν καιρώ κορωνοϊού

Τι να προσέξεις αν είσαι ο φροντιστής του ατόμου με άνοια και ποιές δραστηριότητες συστήνονται για μέσα στο σπίτι 
Η πανδημία του Covid-19 υποχρέωσε τις τελευταίες εβδομάδες πολλές χώρες και τη χώρα μας, να πάρουν πολύ αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Τα μέτρα αυτά αφορούν τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στις ευπαθείς ομάδες. Πιθανότατα, η άνοια δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με την άνοια, όπως η μεγάλη ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων ή κάποια από τα συμπεριφορικά συμπτώματα της άνοιας είναι πιθανόν να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσησης.

σδ

Για παράδειγμα, τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας συχνά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν επαρκώς ακόμη και τις πιο απλές προφυλάξεις για την πρόληψη της λοίμωξης από Covid-19. Π.χ. μπορεί να ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια τους, να μην φορούν μάσκα, να μην τηρούν αποστάσεις και γενικότερα να έχουν δυσκολία να προστατευτούν. 

σ

Η απομόνωση, η μειωμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους, η αδυναμία εξόδου από το σπίτι και όλες οι αλλαγές της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να προκαλέσουν άγχος, εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, σωματική δυσφορία στα άτομα με άνοια. Γι' αυτό χρειάζεται να είσαι διπλά προσεκτικός μαζί τους, καθώς σε προχωρημένα στάδια, συμπτώματα όπως η άσκοπη κινητικότητα, το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις πιθανόν να επιδεινωθούν. Χρειάζεται να διαχειριστείς αυτά τα συμπτωμάτα της άνοιας χρησιμοποιώντας εκτός από φαρμακευτικές τακτικές που συνιστά ο γιατρός του, συμπεριφορικές παρεμβάσεις όπως είναι η απόσπαση της προσοχής σε άλλα θέματα και συζητήσεις, οι ευχάριστες εναλλακτικές δραστηριότητες, ο καθησυχασμός κλπ. 

σ

H ανάγκη προφύλαξης των ατόμων με άνοια από την έκθεση στην ασθένεια Covid-19 είναι επιτακτική 

Εάν φροντίζεις άτομο με άνοια, βασικός σκοπός σου πρέπει να είναι να διατηρήσει τις όποιες νοητικές ικανότητές του, την καλή ψυχολογική κατάστασή του και την καλή καθημερινή λειτουργικότητά του.

Οι ειδικοί προτείνουν τα εξής: 

  • Το άτομο με άνοια παραμένει στο σπίτι, εκτός αν συντρέχει επείγουσα ιατρική ή άλλη ανάγκη. Αν χρειαστεί να βγει από το σπίτι, πάντα να συνοδεύεται.
  • Οι επισκέψεις από και προς το άτομο με άνοια πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες. 
  • Είναι καλό, υπό αυτές τις συνθήκες, να υπάρχει ένας μόνο συγκεκριμένος φροντιστής ανά άτομο με άνοια. 
  • Στο βαθμό που είναι σε θέση να το κατανοήσει, ενημέρωσε το άτομο που φροντίζεις με απλά λόγια για τη σοβαρότητα της κατάστασης. 
  • Φρόντισε να έχεις επαρκές απόθεμα σε φάρμακα ώστε να μην παραλείπονται δόσεις της συνηθισμένης φαρμακευτικής αγωγής. 
  • Φτιάξε ένα πλάνο ανάγκης, στην περίπτωση που εσύ νοσήσεις και χρειάζεται κάποιος άλλος να αναλάβει την φροντίδα του ατόμου με άνοια (λίστα φαρμάκων με δοσολογίες, τηλέφωνα ιατρών, συνήθειες και ιδιαιτερότητες του ατόμου που φροντίζεις κλπ). 
  • Φρόντισε όσο είναι δυνατόν για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του ατόμου με άνοια: Η σωστή λήψη φαρμάκων, η διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας (σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα) η ισορροπημένη διατροφή, o επαρκής ύπνος. 
  • Η επικοινωνία με το άτομο με άνοια είναι σημαντική. Μίλησε τακτικά μαζί του, άκουσε με προσοχή τους εξωπραγματικούς ή μη φόβους του, παρηγόρησέ το πρόσωπο με πρόσωπο ή τηλεφωνικά. Αν υπάρχει η δυνατότητα της βιντεοκλήσης, εκμεταλλεύσου το ώστε να μη νιώθει αποκομμένο. 

δσ

Δραστηριότητες στο σπίτι

Πολλές δραστηριότητες για νοητική και σωματική ενδυνάμωση μπορούν να πραγματοποιούνται από το άτομο με άνοια και εντός σπιτιού. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μην πιέζεις για να γεμίσεις όλη την ημέρα με δραστηριότητες. Να θυμάσαι ότι το άτομο που φροντίζεις κουράζεται εύκολα και δεν μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς μερικές, ποικίλες και σύντομες δραστηριότητες είναι αρκετές. 

Στην ιστοσελίδα της Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και στη σελίδα της στο Facebook θα βρεις προτάσεις για μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Προτάσεις για ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, για φυσική άσκηση, για διαχείριση διαταραχών συμπεριφοράς κ.α. 

Αν φροντίζεις λοιπόν ένα άτομο με άνοια, χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις άλλες σου επαφές, για να μην εκθέσεις τον εαυτό σου και το άτομο που φροντίζεις σε κίνδυνο. 

σ

Φρόντισε τον εαυτό σου

  • Μην αισθάνεσαι ενοχές για τα όποια συναισθήματά σου. 
  • Σκέψου τι είναι υπό τον έλεγχό σου και τι όχι. 
  • Προσπάθησε να εστιάζεις σε θέματα για τα οποία μπορείς να κάνεις κάτι. 
  • Να επικοινωνείς καθημερινά με οικεία σου πρόσωπα. 
  • Θυμίσου, η δική σου ευημερία είναι εξίσου σημαντική με του ατόμου που φροντίζεις. 

Πηγή

Home