Thumbnail

Πώς θα νικήσεις τις κρίσεις πανικού; Πώς θα νικήσεις τις κρίσεις πανικού;

Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου; Δες τα 20 συμπτώματα και πώς να τ' αντιμετώπισεις
Νιώθεις ότι θα πεθάνεις και ότι η καρδιά σου πάει να σπάσει; Ενδεχομένως έπαθες κρίση πανικού. Πώς μπορείς να τη νικήσεις;

Τουλάχιστον ένα άτομο στα δέκα θα βιώσει σε κάποια στιγμή μια κρίση πανικού, που συνήθως προκαλείται από κάποιο αγχωτικό γεγονός. Περίπου ένα άτομο στα 100 έχει γενικότερη διαταραχή πανικού. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν για πρώτη φορά τη διαταραχή όταν είναι περίπου στην ηλικία των 20-25 ετών. Η κατάσταση είναι περίπου δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες.

Διάβασε ακόμη: To άγχος στη ζωή μιας γυναίκας

woman

Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν κρίσεις πανικού, όταν αντιμετωπίζουν ειδικές καταστάσεις 

Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν φοβία των κλειστών χώρων (κλειστοφοβία) και να βιώνουν κρίσεις πανικού, όταν βρίσκονται σε έναν κλειστό χώρο.

Τα συμπτώματα στην κρίση πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά και οδυνηρά ως εμπειρία για τον ασθενή. Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και προφανή αιτία.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα "νικήσεις" το άγχος

woman

Όπως και τα περισσότερα αισθήματα άγχους, μια κρίση πανικού μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως:

  1. Ταχυπαλμία
  2. Εφίδρωση
  3. Τρέμουλο
  4. Εξάψεις
  5. Ρίγη
  6. Δυσκολία στην αναπνοή
  7. Αίσθημα πνιγμού
  8. Πόνος στο στήθος
  9. Ναυτία
  10. Ζάλη
  11. Αίσθημα λιποθυμίας
  12. Μούδιασμα που το νιώθεις “σαν να σε τσιμπούν καρφίτσες και βελόνες”
  13. Ξηροστομία
  14. Αιφνίδια ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα
  15. Κουδούνισμα στα αυτιά σας
  16. Αίσθημα τρόμου ή φόβου θανάτου
  17. Ανακάτεμα στο στομάχι
  18. Αίσθημα “καψίματος” στα δάχτυλά σας
  19. Τουρτούρισμα, σαν να κρυώνεις, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα
  20. Κλονισμός (ολόκληρο το σώμα τρέμει)

Τα σωματικά συμπτώματα σε μια κρίση πανικού είναι δυσάρεστα, και μπορούν επίσης να συνοδεύονται από έμμονες σκέψεις φόβου και τρόμου

Για το λόγο αυτό, τα άτομα με διαταραχή πανικού αρχίζουν να φοβούνται για το πότε θα τους συμβεί η επόμενη κρίση, κάτι που προκαλεί έναν φαύλο κύκλο “φόβου της κρίσης πανικού” και αυξάνει την πιθανότητα να επέλθει όντως μια νέα κρίση πανικού.βοηθήσετε τον εαυτό σας

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αυτοβοήθειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τη θεραπεία των συμπτωμάτων της διαταραχής πανικού στον εαυτό σας. Μερικές από αυτές τις τεχνικές είναι οι ακόλουθες:

Διάβασε ακόμη: Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα αλλά το να κοιμάσαι πολλές ώρες είναι ακόμα πιο επικίνδυνο!

man

Πώς λοιπόν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου;

1. Μείνε εκεί που είσαι

Εάν είναι δυνατόν, μείνε εκεί που είσαι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Η συνολική κρίση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μία ώρα, οπότε ίσως χρειαστεί να παρκάρεις κάπου στην άκρη αν σου συμβεί την ώρα που οδηγείς.

2. Εστίασε την προσοχή σου

Αν έχεις μια κρίση πανικού, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι οι τρομακτικές σκέψεις και τα ακραία συναισθήματα φόβου είναι απλά περαστικά. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, προσπάθησε να επικεντρωθείς σε κάτι που είναι μη-απειλητικό και ορατό, όπως το πέρασμα του χρόνου στο ρολόι.

3. Αργή βαθιά αναπνοή

Ενώ έχεις μια κρίση πανικού, προσπάθησε να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου. Το αίσθημα πανικού και το άγχος μπορεί να επιδεινωθούν εάν αναπνέεις πολύ γρήγορα. Δοκίμασε να αναπνέεις αργά και βαθιά, μετρώντας μέχρι το 3 σε κάθε εισπνοή και εκπνοή.

4. Προκάλεσε το φόβο σου

Όταν έχεις μια κρίση πανικού, προσπάθησε να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σε κάνει να φοβάσαι και “στάσου απέναντί του”. Μπορείς να το πετύχεις αυτό υπενθυμίζοντας συνεχώς στον εαυτό σου ότι αυτό που φοβάσαι δεν είναι πραγματικό και ότι θα περάσει σε λίγα λεπτά.

5. Δημιουργική απεικόνιση

Πολλά πράγματα μπορούν να περάσουν από το μυαλό σου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι σκέφτονται την απόλυτη καταστροφή, ή τον θάνατο. Αντί να συνεχίσεις τις αρνητικές σκέψεις, προσπάθησε να επικεντρωθείς σε θετικές εικόνες. Σκέψου ένα μέρος ή μια κατάσταση που σε κάνει να αισθάνεσαι γαλήνια, χαλαρά και άνετα. Μόλις έχεις αυτήν την εικόνα στο μυαλό σου, προσπάθησε να εστιάσεις την προσοχή σου σε αυτό. Θα σε βοηθήσει να αποσπάσεις την προσοχή σου από αυτό που σου συμβαίνει και μπορεί επίσης να συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων σου εκείνη τη στιγμή. Η δημιουργική απεικόνιση είναι μια τεχνική που απαιτεί εξάσκηση, αλλά σταδιακά θα παρατηρήσεις θετικές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου και τους άλλους.

6. Μην “αντιστέκεσαι” σε μια κρίση πανικού

Το να πιστέψεις ότι μπορείς να “βγεις” από μια κρίση πανικού “με το έτσι θέλω” μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αντ' αυτού, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ηρέμησε τον εαυτό σου αποδεχόμενος ότι σου συμβαίνει και ότι είναι κάτι πολύ περαστικό που δεν σε απειλεί και απλά θα περάσει σε λίγο.

Διάβασε ακόμη: Μήπως πάσχεις από τη λεγόμενη χαμογελαστή κατάθλιψη;

Πηγή

Home