Thumbnail

Πόσο επηρεάζει τα ζευγάρια ο «εγκλεισμός» στο σπίτι; Και τι μπορούν να κάνουν; Πόσο επηρεάζει τα ζευγάρια ο «εγκλεισμός» στο σπίτι; Και τι μπορούν να κάνουν;

Όταν μια σχέση ήταν ήδη προβληματική, με τον «εγκλεισμό» τα προβλήματα μεγεθύνονται! Πώς αντιμετωπίζεται όλη αυτή η διόγκωση; 
Ο κορωνοϊός μάς ανάγκασε όλους να κλειστούμε στα σπίτια μας, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια που μένουν μαζί να είναι συνεχώς στον ίδιο χώρο, πράγμα που αρκετά συχνά φαίνεται πως οδηγεί σε περισσότερες προστριβές. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Ο ψυχίατρος και σεξολόγος, Θάνος Ασκητής, εξήγησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Μαζί σου», πως αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο σε ήδη προβληματικές σχέσεις, όπου ο «εγκλεισμός» φέρνει απλά στην επιφάνεια όλα εκείνα που το ζευγάρι έχει συνηθίσει να «κρύβει κάτω από το χαλάκι».

χ

Όπως εξήγησε, η παραμονή στο σπίτι αποκαλύπτει συμπεριφορές που είχαν εκλογικέψει με τη διαφυγή της καθημερινότητας. Αυτή η αναγκαστική περιοριστική βάση, αλλάζει τη συμπεριφορά και τα ζευγάρια προσαρμόζονται σε πιο δισοίωνες λογικές, εάν η σχέση είχε κακή επικοινωνία.

Η λέξη «επικοινωνία», που ζωηρεύει αυτές τι μέρες λόγω του «εγκλεισμού» μας στο σπίτι, γίνεται πρωταγωνιστική με δύο παράγοντες, την αυτοεκτίμηση και την αυτονομία. Αυτές οι δύο λέξεις, θα χαρακτηρίσουν την ποιότητα ζωής της σχέσης. 

Διάβασε ακόμη: Πόσο σημαντική είναι η συναισθηματική σύνδεση στη ζωή μας;

κ

Όπως τονίζει ο Θάνος Ασκητής, «η καλή σχέση θα το απολαύσει, θα ζήσει καλύτερα, θα βρει πάντα μορφές επικοινωνίας, λειτουργικότητας και καλής διάθεσης και θα χαρεί ακόμα και τη σεξουαλικότητα που είναι ένα βασικό κομμάτι της ποιότητας ζωής της σχέσης. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά από ενα μήνα... αλλά όσο περνάει ο καιρός και είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι θα αυξηθούν οι εντάσεις, οι φορτίσεις, η δυσφορία, η θλίψη που βιώνουμε». 

Η θλίψη, όχι η κατάθλιψη. Αυτή αναμένεται να έρθει αργότερα, μετά το τέλος της δύσκολης περιόδου. 

Και εξηγεί γιατί αναμένεται να συμβεί αυτό: «Όταν ο άνθρωπος ζει σε ένταση, δεν παθαίνει κατάθλιψη, διότι προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανός, άρα κινητοποιεί μηχανισμούς και ορμόνες που ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται έντονα στην προσπάθεια επιβίωσης και προσαρμόζεται σ' αυτές τις συνθήκες. Όταν όμως επέλθει η ηρεμία, όταν δηλαδή ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα, εκεί θα μετρήσουμε το κόστος της συμφοράς, και το αποτέλεσμα μιας πραγματικότητας που θα έρθει τότε». 

Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή, είναι «να μη χάσουμε τον εαυτό μας»!

Δηλαδή, το κλείσιμο στο σπίτι να μη δημιουργήσει μια εικόνα αρνητική, θλιβερή, ο καθένας να παραιτηθεί, να σβήσει τον εαυτό του και να αισθανθεί ότι παθητικοποιείται σε ένα ρόλο που δεν του προσφέρεται η επικοινωνία και η καλή διάθεση με το άλλο του μισό. 

σ

Όσο αφορά τα παιδιά και τον «εγκλεισμό» τους στο σπίτι, ο γνωστός ψυχίατρος, τονίζει:

«Τα παιδιά είναι κρίκοι της ζωής. Μπορούν να ελεγχθούν, αν και είναι πιο παρορμητικά και πιο αυθόρμητα και δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τι σημαίνει περιορισμός και προφύλαξη. 

Οι γονείς όμως, οι οποίοι είναι σταθεροποιητές της ζωής, και δημιουργούν την προοπτική της οριοθέτησης, πρέπει να επιβάλουν συμπεριφορές, για να κρατηθεί το κλίμα σε ηρεμία. Διότι όπου υπάρχει ένταση, έκρηξη, θυμός, δυσφασία, δυσλειτουργία, αυτό θα επιφέρει συγκρούσεις, αλλά οι καυγάδες δε χαλούν τη σχέση. Μια υγιής σχέση έχει φορτίσεις και τσακωμούς. Δεν έχει συγκρούσεις και εχθρότητα».

Διάβασε ακόμη: Το γέλιο είναι δώρο ζωής! Είναι ο γιατρός της ψυχής μας, ενώνει τους ανθρώπους και φυσικά κάνει καλό στην υγεία!

a

Απ όσα λέει λοιπόν ο Θάνος Ασκητής, αυτό που χρειάζεται να αποφύγουμε, είναι να μη φτάσουμε στην εχθρότητα, όπου από εκεί θα ξεκινήσει η διαχρονική πολεμική, η φλεγμονή που θα φέρει τη σχέση σε απόσταση και σε απομάκρυνση, ίσως και στο διαζύγιο. 

Τώρα, και να θέλει κανείς, δεν μπορεί να βγει από το σπίτι να πάει έστω μια βόλτα. Πρέπει να μείνει σπίτι, άρα θα δεχθεί το πρόβλημα. Αλλά μετά, «όταν θα έρθει η περίοδος που θα χαλαρώσουμε, πιθανότητα να δούμε και αύξηση στα διαζύγια», όπως είπε. Γι' αυτό ας είμαστε θετικοί και πιο προσωποποιημένοι στην πραγματικότητα του σήμερα.

Διάβασε ακόμη: Ο περιορισμός λόγω COVID-19 δημιουργεί πρόσφορο εδαφος για επιδείνωσή της ενδοοικογενειακής βίας

Πηγή

Home