Thumbnail

To BBC θα κάνει τηλεοπτική σειρά για την Greta Thunberg  To BBC θα κάνει τηλεοπτική σειρά για την Greta Thunberg 

Η 17χρονη Greta Thunberg από τη Σουηδία έγινε παγκόσμια γνωστή τον Αύγουστο του 2018, διοργανώνοντας αποχή από το σχολείο της χώρας της κάθε Παρασκευή, με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Μια κινητοποίηση που πήρε αμέσως παγκόσμιες διαστάσεις και αστραπιαία το άγνωστο κορίτσι από τη Σουηδία ανακηρύχθηκε από πολιτικούς, κυβερνήσεις, ΜΚΟ, επιχειρηματίες, ΜΜΕ, διαδίκτυο, βιομηχανία του θεάματος κ.ά. παγκόσμιο σύμβολο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ενώ είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης 2019. Το περιοδικό Time Magazine, δε, την κατέταξε στους 25 εφήβους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2018.

GretaThunberg

Το BBC Studios αποφάσισε να κάνει μια τηλεοπτική σειρά-ντοκιμαντέρ, αφιερωμένη στη νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία παραγωγής.

Στη σειρά θα καταγράφεται η «διεθνής σταυροφορία» υπέρ του περιβάλλοντος της 17χρονης Greta, παρουσιάζοντας τις συναντήσεις της με επιφανείς επιστήμονες και πολιτικούς ηγέτες, όμως «θα καταγράψει επίσης και το ταξίδι της προς την ενηλικίωση».

Επιπλέον, η τηλεοπτική σειρά «θα παρουσιάσει κάποιες στιγμές ηρεμίας κατά τη διάρκεια της οποίας γράφει τους εντυπωσιακούς λόγους της, που προβάλλονται και αναλύονται σε ολόκληρο τον κόσμο» προσθέτει το BBC Studios.

GretaThunberg

«Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανόν το σημαντικότερο διακύβευμα της ζωής μας. Είναι, επομένως, ενδεδειγμένο να κάνουμε μια σειρά που θα εξερευνά τα επιστημονικά γεγονότα πίσω από αυτό το περίπλοκο ζήτημα. Το να μπορούμε να το κάνουμε με την Greta είναι ένα εξαιρετικό προνόμιο» τόνισε παραγωγός του BBC Studios, που εξέφρασε τη χαρά του για την ιδέα να βλέπει κανείς «εκ των έσω αυτή που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο είδωλο και ένα από τα διασημότερα πρόσωπα του πλανήτη».

Ο τίτλος και ο αριθμός των επεισοδίων δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ούτε η ημερομηνία προβολής της σειράς.

Διάβασε ακόμη:  "Τell me who i am": Γιατί θα σε σοκάρει το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix;

σδ

Ποιά είναι η Greta Thunberg;

Γεννημένη το 2003, η 17χρονη σήμερα Greta είναι η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες μιας οικογένειας καλλιτεχνών. Μητέρα της είναι η Malena Ernman, μια από τις πλέον διάσημες τραγουδίστριες Όπερας.

Πατέρας της ο Svante Thunberg, ηθοποιός, συγγραφέας και μακρινός απόγονος του Svante Arrhenius. Ο τελευταίος ήταν ένας βραβευμένος με Νόμπελ χημικός, ο οποίος εντόπισε τη σημασία των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα για το κλίμα.

GretaThunberg

Σε ηλικία 11 ετών, η Greta διαγνώστηκε με Σύνδρομο Άσπεργκερ, μια αναπτυξιακή διαταραχή που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Το συγκεκριμένο σύνδρομο χαρακτηρίζεται κυρίως από επικοινωνιακές και κοινωνικές δυσκολίες.

Τον Αύγουστο του 2018, εν μέσω του πιο ζεστού σουηδικού καλοκαιριού επί 262 χρόνια, προχώρησε μόνη της στην πρώτη «μαθητική απεργία» για το κλίμα.

Έκτοτε έχει συμπαρασύρει εκατομμύρια μαθητές από όλο τον κόσμο και έχει καταφέρει να γίνει αδιαμφισβήτητα το κεντρικό πρόσωπο των κινητοποιήσεων για την κλιματική αλλαγή.

Διάβασε ακόμη: Οχτώ πρωτότυπα βιβλία που διδάσκουν στα παιδιά πώς να θωρακίζονται από κάθε μορφής κίνδυνο

γα

Όταν ακόμη ήταν μαθήτρια δημοτικού, ο δάσκαλός της είχε προβάλει στην τάξη ένα βίντεο για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Αν και όλα τα παιδιά επηρεάστηκαν από τις πληροφορίες, η Greta δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει ποτέ.

Αυτό συνέβη εν μέρει εξαιτίας του συνδρόμου της, το οποίο δεν της επέτρεψε να αφήσει στην άκρη τις δυσάρεστες σκέψεις και να επιστρέψει στην παιδική της καθημερινότητα. Σύντομα έπεσε σε κατάθλιψη, καθώς ένιωθε πως ήταν η μόνη που ενδιαφερόταν πραγματικά για το ζήτημα του περιβάλλοντος.

Η ψυχολογία της Greta συνέχισε να χειροτερεύει, μέχρι που σε ηλικία 11 ετών, σχεδόν δεν μιλούσε και έτρωγε ελάχιστα για ολόκληρους μήνες. Το δεύτερο αυτό σύμπτωμα της κατάθλιψής της, της ανέκοψε την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά μικροκαμωμένη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

School strike week 74. Lausanne! #fridaysforfuture #climatestrike #schoolstrike4climate

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Η ίδια έχει δηλώσει πως ένιωθε κυρίως μπερδεμένη, καθώς αδυνατούσε να καταλάβει πώς ήταν δυνατόν οι άνθρωποι να μην δίνουν προτεραιότητα σε ένα ζήτημα που απειλεί την ίδια την ύπαρξή τους.

Οι πρώτες της κινήσεις ξεκίνησαν από το σπίτι. Οι γονείς της, αρχικά με στόχο να την παρηγορήσουν, σταμάτησαν να τρώνε κρέας και άρχισαν να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά.

Επίσης, εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά και σταμάτησαν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Το τελευταίο ήταν ίσως και το πιο σημαντικό, αφού ουσιαστικά σήμανε το τέλος της διεθνούς καριέρας της μητέρας της.

sd

Πηγή έμπνευσης της «μαθητικής απεργίας» της Greta , ήταν οι αντίστοιχες διαμαρτυρίες των Αμερικανών μαθητών με αίτημα τον έλεγχο της οπλοφορίας έπειτα από τις μαζικές δολοφονίες σε σχολεία των ΗΠΑ.

Την πρώτη φορά που στάθηκε έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, στις 20 Αυγούστου του 2018, ήταν ολομόναχη. Στα χέρια της κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε:

«Με λένε Greta, πηγαίνω στην Τρίτη Γυμνασίου και απεργώ από το σχολείο για την κλιματική αλλαγή. Από τη στιγμή που εσείς οι ενήλικες δεν δίνετε δεκάρα για το μέλλον μου, λέω να κάνω κι εγώ το ίδιο».

Σύντομα, η φωτογραφία της με το μπλε φούτερ και το πλακάτ με το μαύρο χιούμορ έκανε τον γύρο των social media και έκανε χιλιάδες εφήβους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Οι σχολικές απεργίες για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου 2019 συγκέντρωσαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα σε τουλάχιστον 270 πόλεις.

sdf

Στη χρονιά που μεσολάβησε, η Greta πρόλαβε να παραστεί σε πολυάριθμες συνόδους για το κλίμα. Παράλληλα, παρευρέθηκε στα ίδια πάνελ με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, αλλά και με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η πιο εμβληματική συμμετοχή της υπήρξε αναμφίβολα εκείνη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που έκαναν αξιομνημόνευτη την παρουσία της, ήταν ο τρόπος που έφτασε μέχρι εκεί. Αρνούμενη να ταξιδέψει με αεροπλάνο, διέσχισε τον Ατλαντικό με ιδιωτικό γιοτ. Αυτή η επιλογή συζητήθηκε πολύ. Ένας από τους λόγους ήταν και η πληροφορία ότι μέλη του πληρώματος θα μετέβαιναν στη Νέα Υόρκη με αεροπλάνο.

dfsa

Ο αυτισμός ως υπερδύναμη

Αντικείμενο συζήτησης έχει γίνει και το Σύνδρομο Άσπεργκερ με το οποίο έχει διαγνωστεί η έφηβη. Αν και πολλοί επικριτές της έχουν επιχειρήσει να το χρησιμοποιήσουν εναντίον της, η ίδια πιστεύει ότι από κάποιες απόψεις έχει λειτουργήσει ως υπερδύναμη.

Πρόσφατα δήλωσε στο περιοδικό Time: «Αν ήμουν όπως όλοι οι άλλοι, θα είχα συνεχίσει τη ζωή μου και δεν θα είχα καταφέρει να δω το μέγεθος της κρίσης. Δεν θα μπορούσα να κάθομαι για ώρες και να διαβάζω πράγματα που με ενδιαφέρουν».

Διάβασε ακόμη: Σε αντίστροφη μέτρηση: Οι 100 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα

Πηγή

Home