Thumbnail

Οχτώ πρωτότυπα βιβλία που διδάσκουν στα παιδιά πώς να θωρακίζονται από κάθε μορφής κίνδυνο Οχτώ πρωτότυπα βιβλία που διδάσκουν στα παιδιά πώς να θωρακίζονται από κάθε μορφής κίνδυνο

Πες τα μ' ένα παραμύθι! Αυτά τα βιβλία δεν πρέπει να λείπουν από καμιά παιδική συλλογή!
Δεν υπάρχει γονιός που να μη θέλει να προστατεύσει τα παιδιά του από οποιοδήποτε κίνδυνο. Στις μέρες μας ειδικά, με τόσα που ακούμε να συμβαίνουν γύρω μας, έχουμε ακόμη ένα λόγο να θέλουμε οποσδήποτε να μάθουν τα παιδιά πώς να προστατεύονται από τους κινδύνους. Ένας τρόπος λοιπόν για να το πετύχεις αυτό με το δικό σου παιδί, είναι να το παροτρύνεις να διαβάσει τα πιο κάτω βιβλία που συγκεντρώσαμε, ή να τα διαβάσετε παρέα, ώστε να κατανοήσει καλύτερα τους τρόπους που μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του αν έρθει αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις.

Δες 8 πρωτότυπα παιδικά βιβλία και άκρως ενδιαφέροντα, που αποτελούν την ιδανική αφορμή για να διδάξεις στο παιδί πώς να μάθει να προστατεύεται από κάθε μορφής κίνδυνο.

"Στιγμές άουτς: Μια ιστορία για τις λέξεις που πονάνε" του Genhart Michael (για παιδιά 5+) Εκδότης: Κλειδάριθμος

book

Αν το τσιμπίσει μέλισσα, πονάει! Αν κλείσει το δάχτυλό του στην πόρτα, πονάει πολύ. Αν του πουν μια άσχημη κουβέντα ή μια προσβολή, κι αυτό πονάει, το ίδιο πολύ. Όταν άλλα παιδιά του λένε κάτι κακό, είναι δύσκολο να ξέρεις ως γονιός, πως θα αντιδράσει τη συγκεκριμένη στιγμή. 

Το βιβλίο αυτό, εξηγεί τι είναι οι "στιγμές άουτς" με φιλικούς όρους προς τα παιδιά. Τα ενθαρρύνει μαθαίνοντάς τους τεχνικές για να διαχειρίζονται τυχόν προσβλητικές κουβέντες. Περιλαμβάνει μάλιστα σημείωμα για γονείς και εκπαιδευτικούς, με εκτενείς πληροφορίες για τη μικροεπιθετικότητα, καθώς και τεχνικές για να μιλήσεις στο παιδί για την προσβλητική γλώσσα.

Έτοιμος; του Γιάννη Διακομανώλη (για παιδιά 6+) Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

book

Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. Ο Οδυσσέας, ένα μικροκαμωμένο και αδύνατο αγόρι με τεράστια στρογγυλά γυαλιά, κάθισε στο παγκάκι του σχολείου. Στα χέρια του κρατούσε, όπως πάντα, ένα εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων το οποίο σκόπευε να διαβάσει στο διάλειμμα. Δίπλα του ήρθε και κάθισε ο νέος συμμαθητής του, ο Αχιλλέας «ο γίγας». Όλα κυλούσαν ήρεμα, μέχρι τη στιγμή που… έγινε ο σεισμός!

"Χάθηκα"! του Jennifer Moore Mallinos (για παιδιά 5+) Εκδόσεις: Παρισιάνου

book

Όταν ένα παιδί χάνεται σε έναν δημόσιο χώρο και αδυνατεί να βρει τους γονείς του, είναι μια τρομακτική εμπειρία. Κυρίως για τα μικρά παιδάκια. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που χάνεται σ’ ένα πλήθος αγνώστων. Αρχίζει και φοβάται, κλαίει... δεν ξέρει που να πάει.  Όμως, έχει την τύχη με το μέρος του, επειδή το πλησιάζει ένας αστυνομικός και το βοηθά να βρει τους γονείς του. Η ιστορία ενθαρρύνει τα παιδιά και τους γονείς να επιλέξουν ένα ασφαλές μέρος συνάντησης, κάθε φορά που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και είναι πιθανό να χαθεί κάποιος.

Διάβασε ακόμη: 5 βιβλία που προσφέρονται για ανάγνωση το φθινόπωρο

"Ήταν το ίνδαλμα μου: Μια ιστορία για τη βία στα γήπεδα" του Βασίλη Παπαθεοδώρου (για παιδιά 9+) Εκδόσεις: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

book

Η βία στα γήπεδα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο ανά το παγκόσμιο. Με το βιβλίο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τα αθλήματα και «παιδεύονται» στις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και  του φίλαθλου πνεύματος. Είναι η ιστορία δύο παιδιών, του Μάνθου 19 χρονών, το καμάρι της ποδοσφαιρικής ομάδας και του Ηλία, 13 χρονών, μαθητής Γυμνασίου και αδερφός του Μάνθου. Ζουν για το ποδόσφαιρο και προσπαθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα μέσω αυτού σε μια επαρχιακή πόλη. Στην πορεία θα γνωρίσουν πολλά: Τη βία στα γήπεδα, τα στημένα παιχνίδια, τα αναβολικά, το ρατσισμό. Η αθωότητά τους θα χαθεί σε έναν κόσμο που δεν ήξεραν. Μαζί της θα χαθούν οι φιλίες, οι γνωριμίες, οισχέσεις.

Το «Ήταν το ίνδαλμά μου» φωτίζει μια σκοτεινή πτυχή του κόσμου του ποδοσφαίρου με ειλικρίνεια. Εκείνη την πτυχή που αρχίζει με όνειρα και τελειώνει με απογοήτευση και που όλοι θέλουμε και οφείλουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να εξαλειφθεί. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι πάνω απʼ όλα ένα συναρπαστικό παιχνίδι, είναι χαρά, είναι γιορτή.

"Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ!" του Sanders Jayneen (για παιδιά 4+) Εκδόσεις: Μίνωας

book

Αυτό το βιβλίο θα ενδυναμώσει το παιδί ψυχολογικά, καθώς μιλά για την σωματική του ασφάλεια. Είναι γραμμένο με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, ώστε να μάθουν για τα αισθήματα ασφάλειας και ανασφάλειας, τα Πρώτα Σημάδια Ανησυχίας, το «Δίκτυο Ασφαλείας», τα απόκρυφα μέρη του σώματος, τα ασφαλή ή όχι αγγίγματα, τη διαφορά ανάμεσα στα μυστικά και στις εκπλήξεις, τον σεβασμό στα όρια των άλλων. 

Διάβασε ακόμη: “Πνάσε. Ούλλα εννά παν καλά”

Ο Τεό μαθαίνει να λέει όχι του Seyboldt Franziska (για παιδιά 5+)  Εκδόσεις: Παρισιάνου

book

Αυτό το παιδί, ξέρει τι θέλει. Δεν μπορεί όμως να το εκφράσει. Δεν βρίσκει τον τρόπο. Τότε είναι που εμφανίζεται ο κύριος Όχι και βοηθάει τον Τεό να επιβληθεί. Η ιστορία του αγοριού αυτού, ευαισθητοποιεί και εξηγεί με παιχνιδιάρικο τρόπο πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να λες όχι και να βάζεις τα όριά σου.

Ένα υπέροχο βιβλίο για το πως να είσαι δυνατός. Ένα βιβλίο που «μαθαίνει» στο παιδί, πώς από μια άρνηση μπορεί να γίνει η αρχή για πολλές θετικές σχέσεις και συμπεριφορές. Μαθαίνει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τις επιλογές του, μαθαίνει εν τέλει πώς να γίνει ένας συνειδητοποιημένος ενήλικος.

"Μπροστά στην τηλεόραση" του Μάκη Τσίτα (για παιδιά 5+) Εκδόσεις: Διάπλαση

book

Η μάμα κέρδισε σε έναν διαγωνισμό μία τεράστια τηλερόαση. Την τοποθέτησε στο σαλόνι και την είχε συνέχεια ανοιχτή. Έδειχνε πρωινές εκπομπές, ειδήσεις, σίριαλ, ντοκιμαντέρ, ταινίες, κι όλοι παρακολουθούσαν ενθουσιασμένοι από το πρωί ως το βράδυ. Είχε γίνει το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που ο μπαμπάς έκανε κάτι περίεργο. Και τότε όλα άλλαξαν… Ένα απολαυστικό βιβλίο που δείχνει ότι η πραγματική ζωή βρίσκεται έξω από μια οθόνη.

Διάβασε ακόμη: Συνέντευξη με τη συγγραφέα του παιδικού παραμυθιού «Η απουσία ...

Πηγή

Home