Πώς να φτιάξεις μια πεντανόστιμη ομελέτα φούρνου με μπρόκολο και τυρί
Βέβαια αυτό δεν ισχύει μόνο στη σύγχρονη εποχή, αλλά από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι Ρωμαίοι έτρωγαν ζεστές ή κρύες ομελετές, που τις έλεγαν patina. Στην Αγγλία κατά τον Μεσαίωνα, ονομάζονταν herbolacae γιατί τις αρωμάτιζαν με διάφορα μυρωδικά.
Σύμφωνα με τον Ελλαδίτη λαογράφο και συγγραφέα, Ηλία Πετρόπουλο, στα ελληνικά η ομελέτα ονομαζόταν σφουγγάτο και ο λόγος που δεν τη λέμε ακόμη έτσι -ευτυχώς- είναι επειδή επικράτησε η γαλλική ορολογία, omelette. «Δανεική» βέβαια και αυτή από τη λατινική λέξη lamina, υποκοριστικό του lamella, που ονομάστηκε έτσι είτε επειδή ψηνόταν σε λαμαρίνα είτε λόγω της λεπτότητας της.
Προτού όμως επιδείξεις τις εγκυκλοπαιδικές σου γνώσεις, ευκαιρία πρώτα να δείξεις τις μαγειρικές σου ικανότητες για να εντυπωσιάσεις φίλους και οικογένεια, ακολουθώντας την πιο κάτω συνταγή.
Υλικά
- 30 ml ελαιόλαδο (υπολόγισε λίγο ακόμη για το σκεύος)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 300 γρ. μπρόκολο (σε μπουκετάκια)
- 8 αβγά
- ½ ποτήρι φρέσκο γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 πακέτο τσένταρ Vepo (σε κυβάκια)
- 6 φέτες ζαμπόν (σε λεπτές λωρίδες)
- 5 άσπρα μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Αφήνεις στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, ζεματίζεις το μπρόκολο για 2-3 λεπτά. Σουρώνεις και αφήνεις στην άκρη.
- Σε ένα μπολ, με τη βοήθεια ενός σύρματος, χτυπάς τα αβγά και προσθέτεις το γάλα και το αλατοπίπερο.
- Προσθέτεις το τυρί, τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, το ζαμπόν και τα μανιτάρια. Ανακατεύεις.
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200οC. Αλείφεις με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό ταψάκι και το τοποθετείς στο φούρνο για 3 λεπτά.
- Βγάζεις το ταψάκι, ρίχνεις το μείγμα των αβγών, σκορπίζεις το μπρόκολο και ψήνεις για 5-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της ομελέτας.
Δες το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής πιο κάτω