Thumbnail

O Ανδρέας Γιόρτσιος εξηγεί γιατί διαφωνεί με βασικές αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για τους σκύλους O Ανδρέας Γιόρτσιος εξηγεί γιατί διαφωνεί με βασικές αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για τους σκύλους

Ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής του "Happy Hour", μόνο happy δεν είναι τις τελευταίες μέρες
"Φωτιές" άναψαν τις τελευταίες μέρες οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σχετικά με τον τροποποιητικό νόμο που αφορά τους ιδιοκτήτες σκύλων. Διάβαζοντας διάφορα καυστικά σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αυτομάτως, μας ήρθε στο μυαλό ο αγαπημένος συνάδελφος, ο οποίος είναι γνωστός όχι μόνο για τη γνήσια αγάπη του για τα ζώα, αλλά και για τη δράση του, αφού ποτέ δε μένει αμέτοχος σε καίρια κοινωνικά ζητήματα. Στην τυπική ερώτηση: "Τι κάνεις;", η απάντηση δεν ήταν η κλασική "Καλά, εσύ";. Αντ΄αυτού, μας είπε: "Είμαι έξαλλος". Και ο λόγος, δεν ήταν άλλος από το νέο νόμο. Αφού του εξηγήσαμε ότι γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο τον παίρναμε τηλέφωνο, του ζητήσαμε να τον σχολιάσει, καθώς τον αφορά άμεσα ως ιδιοκτήτη και "κηδεμόνα" της ναζιάρας Αλεγκρίας, με την οποία θα τους δεις συνήθως μαζί.

"Ως ιδιοκτήτης σκύλου τα τελευταία 22 έτη, θεωρώ καταρχάς ότι είναι ελλιπής και απαράδεκτη η προτεινόμενη αλλαγή για τον αριθμό σκύλων που μπορεί να έχει κάποιος στην κατοχή του: ένας ανά διαμέρισμα, δύο σε ισόγεια οικία και τέσσερις ανά κυνηγό. Αν σκοπός είναι υποτίθεται η ευημερία των ζώων, δεν μπορώ να αντιληφθώ πως αυτή διασφαλίζεται δίνοντας το δικαίωμα σ' έναν κυνηγό να έχει τέσσερις σκύλους κλεισμένους σ' ένα κλουβί, όπου δεν καθορίζονται καν οι διαστάσεις του κι ένας φιλόζωος υπεύθυνος ιδιοκτήτης να μην μπορεί να έχει δύο σκυλιά που διαβιούν μαζί του σε ένα διαμέρισμα λίγων ή πολλών τετραγωνικών.

giortios

Ενώ εγώ ως κάτοχος σκύλου, είμαι υποχρεωμένος να εγγράφω τον σκύλο μου και να του τοποθετώ μικροτσίπ, οι κυνηγοί δεν είναι, και αν πχ λέω εγώ δεν είναι καλός ο σκύλος στο κυνήγι και τον παρατήσει μέσα στα όρη και τα παραρά και αν είναι τυχερός ο σκύλος βρεθεί ζωντανός, κανείς δεν θα μπορεί να ξέρει ποιος κυνηγός τον παράτησε. Δε θα σχολιάσω στο σημείο αυτό πόσα κυνηγετικά σκυλιά βρίσκονται παρατημένα σε καταφύγια επειδή δεν είναι καλά για το κυνήγι.

allergia

Το θέμα της οχληρίας, δε μπορώ να αντιληφθώ πώς θα διαπιστώνεται και πότε θα επιβάλλεται το πρόστιμο. Γιατί αν μένω στον πρώτο όροφο και κάποιος που μένει στον 3ο ή στον 4ο επειδή θα θεωρεί ότι ενοχλείται, αποφασίσει να μην συμφωνήσει στο πλαίσιο της διαχειριστικής επιτροπής; Γιατί δεν έχεις δικαίωμα να εκφράσεις αρνητική γνώμη αν έχεις γείτονες, που ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού με τα παράθυρα ανοιχτά, είναι αδύνατον να ησυχάσεις από τις φωνές και τις "τσιριλιές" μαμάς και παιδιών; Το θέμα «οχληρία» μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί ως μέτρο τιμωρίας από μη φιλόζωους γείτονες ιδιοκτητών σκύλων. 

allergia

Φωτό: Χάρης Κυπριανού 

 

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της εγκατάλειψης χιλιάδων σκύλων από τους κυνηγούς; Η διευκόλυνση της ευθανασίας που προτείνεται με το νέο νομοσχέδιο; Το ότι εισάγονται προς πώληση χιλιάδες σκυλιά ράτσας από καταστήματα πώλησης, ενώ την ίδια ώρα στέλνουμε για υιοθεσία χιλιάδες παρατημένα σκυλιά στο εξωτερικό; Γιατί δεν αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο το πάγιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής και πώλησης σκύλων από οποιονδήποτε; 

allergia

Και τέλος, θεωρώ τουλάχιστον αστείο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο τέθηκε υποτίθεται σε δημόσια διαβούλευση, αλλά αντί για δημόσια διαβούλευση αυτό που συμβαίνει είναι να μπορείς να στείλεις ένα email στον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με τις απόψεις σου. Δεν έλαβα καν ένα τυποποιημένο email-απάντηση ότι το μήνυμά μου ελήφθη και η άποψή μου θα συνυπολογιστεί στην τελική διαμόρφωση. 

allergia

Δε λέω, καλές οι ψήφοι των χιλιάδων οργανωμένων κυνηγών, αλλά να θυμούνται οι αρμόδιοι και οι βουλευτές ότι και οι ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν τα ζώα για να ζουν μαζί τους και να τους συντροφεύουν σε πραγματικά συνθήκες ευημερίας κι όχι κλεισμένα μέσα σε κλουβιά, είναι επίσης χιλιάδες!

Διάβασε ΕΔΩ σχετικά με το νομοσχέδιο 

Διάβασε ακόμη: 

Πώς να υποδεχτείς ένα κουτάβι στο σπίτι σου

Πώς θα κάνει πετυχημένες γνωριμίες ο σκύλος σου

 

 

Home