Thumbnail

Η βιταμίνη D μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου Η βιταμίνη D μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου

Θα μπορούσες να τη χαρακτηρίσεις και ως "θαυματουργή"
Παρόλο που ζούμε σε μια χώρα με αυξημένη ηλιοφάνεια, εντούτοις η πλειοψηφία του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη στη βιταμίνη D. Μια βιταμίνη με πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου κατά 13%. Να ένας καλός λόγος για να την εντάξεις άμεσα στην καθημερινότητά σου.

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως η βιταμίνη της ηλιοφάνειας, παράγεται από το σώμα μας ως αντίδραση της έκθεσής μας στον ήλιο. Εκτιμάται ότι η έκθεση στον ήλιο σε γυμνό δέρμα για 5 έως 10 λεπτά 2 με 3 φορές την εβδομάδα επιτρέπει στους περισσότερους ανθρώπους να παράγουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Χαρακτηριστικό της βιταμίνης D είναι η γρήγορη διάσπαση της, γεγονός που σημαίνει ότι τα επίπεδα μπορεί να πέσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όμως, φαίνεται ότι επηρεάζει την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ όλοι ξέρουμε και τις βλαβερές συνέπειες της υπερέκθεσης. 

Άρα, μπορεί κανείς να λάβει την τόσο σημαντική αυτή βιταμίνη, μέσα από τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής.  Οι πλουσιότερες πηγές τροφίμων βιταμίνης D είναι το ιχθυέλαιο και τα λιπαρά ψάρια.

Ο λόγος που η βιταμίνη D συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου οφείλεται στο ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη των κυττάρων, αλλά και τη μεταξύ τους επικοινωνία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καλσιτριόλη (η ορμονικά δραστική μορφή της βιταμίνης D) μπορεί να καθυστερήσει την εξάπλωση του καρκίνου, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων μέσα στον καρκινικό ιστό.  Με αυτόν τον τρόπο,  τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν και μειώνεται η πιθανότητα μεταστάσεων.

Η βιταμίνη επηρεάζει περισσότερα από 200 ανθρώπινα γονίδια, τα οποία μπορεί να υπολειτουργούν όταν είναι χαμηλά τα επίπεδα της. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης, σκλήρυνσης κατά πλάκας, αυτισμού, νόσου Alzheimer,  ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άσθματος.

Διάβασε ακόμη: 

Oι βιταμίνες που θα σε βοηθήσουν να κάψεις θερμίδες

Αυτά είναι τα 10 superfoods που χρειάζεσαι

 

Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να μετρηθεί με 2 τρόπους: με μικρογραμμάρια (mcg) και σε διεθνείς μονάδες (IU).

  • Βρέφη 0-12 μηνών: 400 IU (10 mcg)
  • Παιδιά 1-18 ετών: 600 IU (15 mcg)
  • Ενήλικες 18 έως 70 ετών: 600 IU (15 mcg)
  • Ενήλικες άνω των 70 ετών: 800 IU (20 mcg)
  • Έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν: 600 IU (15 mcg)

Πώς θα καταλάβεις εάν έχεις έλλειψη στη βιταμίνη D;

Αρρωστάς συχνά ή παθαίνεις μολύνσεις. Αισθάνεσαι μονίμως κουρασμένη, χωρίς προφανή λόγο. Αισθάνεσαι έντονους πόνους στη μέση και τα οστά. Αντιλαμβάνεσαι πως έχει καταθλιπτικές τάσεις. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι να αργούν να επουλωθούν τυχόν πληγές σου, να έχεις απώλεια μαλλιών ή μυϊκό πόνο. 

Εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνεχίζεται για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:

  • Παχυσαρκία
  • Διαβήτη
  • Υπέρταση
  • Κατάθλιψη
  • Ινομυαλγία
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Οστεοπόρωση
  • Νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να συμβάλει στη ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, ιδίως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Πηγή 

Home