Thumbnail

Ξυπνάς πριν τις 10 το πρωί; Τότε, κινδυνεύει η υγεία σου Ξυπνάς πριν τις 10 το πρωί; Τότε, κινδυνεύει η υγεία σου

Ένα καλό επιχείρημα προς το αφεντικό σου, αλλά δεν πειστεί, δεν φταίμε εμείς
Για να διαβάζεις αυτό το κείμενο, προφανώς και ξυπνάς πριν τις 10:00. Διαφορετικά, είτε είσαι άνεργη, είτε είσαι τυχερή κι έχεις ευέλικτο ωράριο. Διότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, όχι απλώς ξυπνάμε πριν τις δέκα, αλλά μέχρι αυτήν την ώρα έχουμε πλυθεί, ντυθεί, στρώσει κρεβάτι, έχουμε "πακετάρει" παιδιά-σκυλιά στη γιαγιά ή στο summer school, πίνουμε ήδη το δεύτερο καφέ της ημέρας και τσεκάρουμε τα emails μας. Κακώς, πολύ κακώς, γιατί βλάπτουμε σοβαρά την υγεία μας.

Αγαπάμε αυτούς τους επιστήμονες που έρχονται σε ανύποπτη στιγμή να μας επιβεβαιώσουν. Όχι πως θα αλλάξει κάτι και τα αφεντικά ανά την υφήλιο θα πουν: "Δεν έχει πρόβλημα, να ξεκινάτε τη δουλειά στις 11:00", αλλά είναι ωραίο να ξέρεις πως έχει δίκαιο. Δώρον άδωρον, θα μας πεις, αλλά αυτή η ζωή δεν ήταν ποτέ δίκαιη και για ξεκινήσει τώρα.  

Όπως και να έχει, για να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υποστηρίζει ότι το να ξυπνάμε πριν τις 10:00 είναι επιζήμιο για το μεταβολισμό μας και μπορεί να θεωρηθεί βασανιστήριο για τον οργανισμό. Ο Paul Kelley, κύριος ερευνητής της μελέτης, αποκάλυψε ότι αυτή η ρουτίνα στην οποία είμαστε συνηθισμένοι είναι μια σύγχρονη μορφή βασανισμού και ότι απαιτούνται μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, ώστε οι ώρες εργασίας και μελέτης να ρυθμίζονται από το φυσικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος, επειδή αυτό είναι που ελέγχει την εγκεφαλική μας δραστηριότητα, τα επίπεδα ενέργειας, τις ορμόνες και την αντίληψη του χρόνου, καθιστώντας μας υγιείς.

Διάβασε ακόμη: Πώς να φέρεις τη δουλειά σου, στα μέτρα σου

Τα προηγούμενα πειράματα, τα οποία είχαν μελετήσει τους κιρκαδικούς ρυθμούς, επικεντρώνονταν στο ότι τα παιδιά θα πρέπει να ξυπνάνε μετά τις 08:30 και οι φοιτητές θα πρέπει να ξεκινάνε τα μαθήματα μετά τις 10:00 για να αυξάνεται η απόδοσή τους.

Ο Kelley πιστεύει ότι η αλλαγή του σχολικού ημερολογίου μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αυξήσουν την απόδοσή τους κατά 10%. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους, διαφορετικά κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα υγείας σε σχέση με εκείνους που ξυπνάνε μετά τις 10:00. Τελικά, ένας Kelley μάς χρειάζεται, αλλά το θέμα είναι ποιος τον ακούει. 

Διάβασε επίσης: Υγιεινά σνακ στη δουλειά

 

Πηγή 

Home