Thumbnail

Γιατί το raw foodism είναι η πιο hot τάση στη διατροφή Γιατί το raw foodism είναι η πιο hot τάση στη διατροφή

Η Άννα Χαραλάμπους, ιδιοκτήτρια του κουκλίστικου Ρω / Raw στη Λεμεσό μάς μυεί στη φιλοσοφία του
Aν έχεις στο μυαλό σου το raw vegan food ως κάτι άνοστο και άγευστο, προφανώς δεν έχεις επισκεφθεί το Ρω / Raw στη Γλάδστωνος, που παρά τη σχετικά σύντομη παρουσία του στον γαστρονομικό χάρτη της Λεμεσού έχει καταφέρει να μιλάνε για τα πιάτα του και να το επισκέπτονται άτομα που δεν ακολουθούν αποκλειστικά αυτού του είδους τη διατροφή. Γι΄αυτό κι εμείς θελήσαμε να τα πούμε με την ευγενέστατη Άννα, να μοιραστεί μαζί μας το όραμα και τη φιλοσοφία της, γυρνώντας πρώτα πίσω τον χρόνο για να μας αφηγηθεί πώς άρχισαν όλα.


Της Κωνσταντίνας Γεωργίου 

Γιατί χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί το ΡΩ / RAW; Υπήρχαν πολλά εμπόδια στη διαδρομή; 

Καθετί αρχίζει από μια απλή σκέψη και στη συνέχεια αρχίζει να δομείται σε μια άυλη πραγματικότητα, για να μπορεί στη συνέχεια να δημιουργηθεί στη φυσική μας πραγματικότητα. Το ΡΩ/Raw αποτελεί για μένα ένα μικρό ημερολόγιο της διατροφής μου τα τελευταία 10 χρόνια, το οποίο "κτιζόταν" με ευκολία γιατί απλώς άρχισα να γράφω τις συνταγές μου. Αρχικά των γλυκών μου -10 χρόνια πριν ήταν σχεδόν αδύνατο να βρω τέτοια γλυκά στην Κύπρο - και στη συνέχεια των φαγητών μου. Μέσα σε πέντε χρόνια είχα ένα αξιόλογο γραπτό υλικό, που μαζί με μερικές σκέψεις μου γύρω από το γιατί τρώμε ό,τι τρώμε και πώς αυτές οι επιλογές αντανακλούν τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, άρχισαν να προκύπτουν οι ιδέες για το βιβλίο και τη δημιουργία ενός καταστήματος με τα γλυκά και τα φαγητά μου. Φυσικά αυτό ήταν ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα γιατί είχα ήδη το στούντιο μου με πιλάτες και γιόγκα, ενώ δεν είχα καμία σχέση με την επαγγελματική κουζίνα. Το όνειρό μου όμως παρέμενε πάντα εκεί, με τη σιγουριά πως θα υλοποιηθεί τη σωστή στιγμή. Και η σωστή στιγμή ήρθε με τον σύντροφό μου, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε επαγγελματική κουζίνα. Μαζί λοιπόν δημιουργήσαμε το ΡΩ/Raw

Όντως, λένε πως για όλα υπάρχει το σωστό timing. Αν κρίνεις από την ανταπόκριση που έχει το ΡΩ / RAW από την πρώτη στιγμή, θεωρείς πως αυτό ταιριάζει γάντι στη δική σου περίπτωση; 

Σωστό timing νομίζω πως υπάρχει στα πάντα. Έχει να κάνει με το αν είμαστε εμείς έτοιμοι για τις επιθυμίες και τα όνειρά μας. Τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι, σημαίνει πως είμαστε ήδη σε θέση να προσφέρουμε και να μοιραστούμε αυτό που αγαπάμε, αυτό που πιστεύουμε και το έχουμε κάνει ήδη τρόπο ζωής. Είναι η στιγμή που έχουμε κάνει βίωμα την επιθυμία μας και η υλοποίηση της δεν μπορεί παρά να πετύχει, να εμπνεύσει και να έχει την ανταπόκριση που της αξίζει. Οπότε ναι, η ανταπόκρισή του κόσμου είναι ακόμη μια απόδειξη πως το ΡΩ / RAW δημιουργήθηκε το σωστό timing. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ποια είναι η Κύπρια σχεδιάστρια που εργάστηκε πλάι στη Mary Katrantzou;

rawfood

Φωτογραφία: Χριστίνα Ολυμπίου 

 

Σε εξέπληξε ευχάριστα η αποδοχή που έχει το ΡΩ / RAW, αν αναλογιστεί κανείς πως το raw foodism είναι σχετικά άγνωστο στην Κύπρο; 

Με κάνει τόσο χαρούμενη η αποδοχή που έχει το ΡΩ / RAW  και η ανταπόκριση του κόσμου. Περισσότερο από όλα με κάνει χαρούμενη το ότι ο κόσμος άρχισε να είναι πιο συνειδητοποιημένος για το τι τρώει και τι επιλέγει να βάζει μέσα του. Γιατί αυτή η συνειδητότητα προκύπτει από ένα ουσιαστικό μηχανισμό που αναπτύσσουμε ως άνθρωποι για τη φροντίδα της υγείας μας και του εαυτού μας, και στη συνέχεια των άλλων ανθρώπων. 

Ο κόσμος που έρχεται στο ΡΩ / RAW είναι πλήρως συνειδητοποιημένος τι πρόκειται να φάει ή έρχεται επειδή έχει ακούσει ότι σερβίρεται κάτι διαφορετικό και νόστιμο;

Συναντάμε και τις δύο περιπτώσεις. Φυσικά και οι δύο είναι ευπρόσδεκτες. 

Από τη μέχρι τώρα επαφή που έχεις μαζί του, ποια είναι τα πιο ευχάριστα σχόλια που έχεις ακούσει; 

Γενικά, τα σχόλια είναι πολύ καλά και ευχάριστα. Ακούμε για το πόσο γευστικά είναι τα γλυκά μας, η σοκολάτα και τα φαγητά μας. Αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην είναι ψημένα ή να μην έχουν ζάχαρη. Ένα σχόλιο που λάτρεψα είναι πώς γίνεται ένα εστιατόριο με ένα μόνο μίξερ να βγάζει τόσα φαγητά και γλυκά. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ποιος είναι ο χαρισματικός άνθρωπος πίσω από τις Lash dolls;

raw food

Το μενού το επιμελείσαι αποκλειστικά εσύ; 

Το μενού το επιμελούμαι εγώ, αλλά στην κουζίνα είμαστε μία μικρή ομάδα τεσσάρων ατόμων για την εκτέλεση. Υπάρχει μεγάλη και χρονοβόρα προετοιμασία, παρόλο που  δεν ψήνουμε το φαγητό ή τα γλυκά. Οπότε, σύντομα θα πρέπει να μεγαλώσει τόσο η ομάδα, όσο και η κουζίνα μας. 

Πώς θέλεις να έχει ο άλλος το ΡΩ / RAW στο μυαλό του, όταν ακούει το όνομά του; Ποιά είναι η εμπειρία που θες να αποκομίζει κάποιος ερχόμενος εκεί; 

Να περνάει όμορφα. Να απολαμβάνει την ώρα που περνάει εκεί, να νιώθει άνετα και να γεύεται όμορφες γεύσεις, που μόνο καλό κάνουν στον οργανισμό του και το σώμα του. Δεν είναι υπέροχο να τρως κάτι που ξέρεις πως μόνο καλό σου κάνει; Πως η τροφή είναι και το φάρμακο σου. Ένας τρόπος να φροντίζεις τον εαυτό σου. Αυτό θα μου άρεσε να είναι το ΡΩ / RAW

Δες επίσης: Ραφαέλλα Δημητριάδου: Ένα μουσικό ταλέντο που αξίζει να γνωρίσεις

raw food

 Άννα, εσύ ακολουθείς εδώ και δέκα χρόνια τη raw food διατροφή. Τι σε έκανε να το πράξεις και ποια οφέλη έχεις δει από αυτού του είδους τη διατροφή; 

10 χρόνια πριν ένιωθα πως έπρεπε να κάνω μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου γιατί δεν απολάμβανα την καθημερινότητα μου όπως ήθελα. Και έτσι αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να βγάλω από τη ζωή μου ό,τι μου κάνει κακό και ό,τι δεν με κάνει ευτυχισμένη. Η πρώτη μεγάλη απόφαση ήταν να αφήσω τον επαγγελματικό χορό και την ομάδα χορού μου, που πλέον δεν λειτουργούσε ως πηγή ευτυχίας και απόλαυσης. Μαζί με την επαγγελματική μεγάλη αλλαγή, ήρθε και η φροντίδα του εαυτού μου. Πρώτα κόπηκε η ζάχαρη, μετά η επεξεργασμένη τροφή, στη συνέχεια το κρέας, τα γαλακτομκομικά, το ψάρι κτλ. Η raw διατροφή είναι κυρίως δύο πράγματα, καθόλου επεξεργασμένη ή μαγειρεμένη τροφή. Δεν τρώω καθόλου επεξεργασμένα και 80 % μη μαγειρεμμένα. Το 20% της διατροφής μου περιλαμβάνει βραστά όσπρια, κινόα, κεχρί και φαγόπυρο. Τα οφέλη που είχα είναι τεράστια. Ένα ανοσοποιητικό σύστημα απίστευτα δυνατό, προβλήματα που είχα όπως παλινδρόμηση, σπαστική κολίτιδα, στομαχικές διαταραχές και αρκετά άλλα, εξαφανίστηκαν, διαθέτω ενέργεια και ζωντάνια, και γενικότερα απολαμβάνω μια όμορφη υγιή ζωή. 

 

Παράλληλα, είσαι yoga instructor. Οπότε, θα έλεγε κανείς πως είσαι ένας άνθρωπος που φροντίζει ευλαβικά το σώμα και το πνεύμα σου. Αυτό ήταν βιώμα από μικρή ή μεγαλώνοντας άρχισες να το ψάχνεις και να ενδιαφέρεσαι για τη διατροφή και το σώμα σου; 

Από μικρή ήμουν πολύ συνδεδεμένη με το σώμα μου. Από τον καιρό που με θυμάμαι χορεύω και στα δέκα μου χρόνια αποφάσισα πως θα ακολουθήσω χορό και οι ώρες πρακτικής μου ήταν τέσσερις με πέντε καθημερινά. Στη συνέχεια, σπούδασα στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και άσκησα τον χορό ως χορογράφος, χορεύτρια και καθηγήτρια χορού για δέκα χρόνια. Στη συνέχεια, ήρθε το πιλατες και η γιόγκα, που ακόμη ασκώ. Η διατροφή πάντα ήταν ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου, αρχικά γιατί μου αρέσει πολύ το φαγητό. Οι ποσότητες φαγητού που τρώω είναι πραγματικά πολύ μεγάλες, αλλά πάντα μου άρεσαν οι καθαρές γεύσεις και ο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Έλενα Στρογγυλιώτου: H Κύπρια couturier μάς ξεναγεί στον bridal κόσμο της

raw food

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τη raw food διατροφή. Τι πρέπει να έχει υπόψη; 

Το κυριότερο που πρέπει κάποιος να γνωρίζει είναι πως δεν λειτουργούν όλα το ίδιο για όλους. Κάτι που είναι καλό για μένα δεν σημαίνει πως είναι καλό και για σένα. Πολλές τροφές γίνονται της μόδας κατά περιόδους και όλοι τρέχουν να τις υιοθετήσουν στη διατροφή τους. Θεωρώ πως είναι απαραίτητο να δούμε πραγματικά αν μια τροφή έχει όντως τις θετικές επιδράσεις που πρέπει να έχει στον οργανισμό μας και ο καθένας να κάνει τη σωστή έρευνα για να είναι σίγουρος πως θα βοηθηθεί όντως από τη διατροφή του. Ακόμη και ο ίδιος ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται όλες τις περιόδους τις ίδιες τροφές. Μια περίοδο μπορεί να με ωφελεί η κανέλα και στη συνέχεια να αρχίσει να έχει αντίθετες επιδράσεις στο σώμα μου. Οπότε, χρειάζεται έρευνα, καθοδήγηση από ειδικούς και ό,τι άλλο απαιτείται για μια ισορροπημένη διατροφή και ζωή. 

Ακολούθησε το Ρω/Raw στο Facebook και το Instagram 

  

Home