Thumbnail

Ας γεμίσουμε με μπλε χρώμα τα social media μας με αφορμή την παγκόσμια μέρα αυτισμού Ας γεμίσουμε με μπλε χρώμα τα social media μας με αφορμή την παγκόσμια μέρα αυτισμού

Φόρεσε κάτι μπλε, βγάλε μια φωτογραφία και ανήρτησε την στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δημιουργώντας μια "αλυσίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης "
Αυτή η μέρα όμως, είναι πολύ περισσότερα. Δεν είναι απλώς να φορέσεις κάτι μπλε, να φωτογραφηθείς και να δείξεις τη συμπαράστασή σου στις 2 Απριλίου, παγκόσμια μέρα αυτισμού. Είναι συνάμα μια μικρή ευκαιρία να αναλογιστείς τι κάνεις καθημερινά για να στηρίξεις τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους. Γιατί ήδη ζουν σε μια πολιτεία που δεν κάνει καθόλου εύκολη την καθημερινότητά τους. Στο χέρι όλων μας είναι λοιπόν αν μη τι άλλο ο πολίτες να βοηθήσουμε ουσιαστικά, αντί να σφυρίζουμε αδιάφορα.

Η 2 Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα  ενημέρωσης του κοινού για τα θέματα που σχετίζονται με τον αυτισμό.  Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα του αυτισμού. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και διαχρονικά, έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη αναπτυξιακή διαταραχή η οποία μπορεί να περιορίσει την ικανότητα ενός ανθρώπου  να επικοινωνήσει με άλλους, αφού τα ‘άτομα αυτά μπορεί να επικοινωνούν και εκφράζονται με τον δικό τους τρόπο. Εντούτοις, η νοημοσύνη των ατόμων αυτών μπορεί να είναι  υψηλότερη από του μέσου ανθρώπου. 

Η διάγνωση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού γίνεται συνήθως με αξιοπιστία γύρω στην ηλικία των 2,5 ετών. Σύμφωνα με έρευνες, η πρώιμη θεραπευτική, εκπαιδευτική παρέμβαση κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να συμβάλει σημαντικά και  ορισμένες περιπτώσεις η αναπτυξιακή πορεία του ατόμου μπορεί να είναι θεαματική.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι χαρισματικοί και μπορούν να έχουν πολύ ξεχωριστές ικανότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 11 χρόνο αγόρι που σχεδίασε σε έναν πίνακα έναν λεπτομερή και απόλυτα ακριβή παγκόσμιο χάρτη από μνήμης. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να καταφέρουν πράγματα που για εμάς φαντάζουν αδύνατα. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 επικίνδυνα αντικείμενα για το παιδί που έχεις στο σπίτι 

autism

Γιατί λοιπόν ο όρος αυτιστικό άτομο φοβίζει κάποιους από εμάς; Αναμφίβολα, τα άτομα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις, όμως με την αποδοχή και στήριξη μας, αυτοί οι άνθρωποι θα καταφέρουν πολλά.

To  1990  ιδρύθηκε ο «Σύνδεσμος για άτομα με Αυτισμό» με σκοπό να στηρίζει τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του. Κύριο μέλημα του συνδέσμου  είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με Αυτισμό έτσι ώστε να τους εξασφαλίζεται καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς επίσης και πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις θεραπείες που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη. 

autism

Ο Σύνδεσμος παρέχει και κοινωνική υπηρεσία με 7 λειτουργούς οι οποίοι παρέχουν συμβουλευτική τόσο στα άτομα με αυτισμό, όσο και στις οικογένειες τους από τη στιγμή της διάγνωσης. Όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών, αυτή είναι ανάλογη των αναγκών και της ηλικίας των ατόμων.  Για παράδειγμα, ο Σύνδεσμος παρέχει στα παιδιά αυτά  απογευματινά μαθήματα εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, μουσικοθεραπείας και  ειδικής αγωγής. Οι ενήλικές μπορούν να φοιτούν στα Κέντρα Ημέρας που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση και την ενδυνάμωση τους, ώστε να αυτοεξυπηρετούνται  Επιπλέον, ο Σύνδεσμος έχει «Σπιτάκια» στη Λεμεσό που φιλοξενούν  άτομα με αυτισμό, των οποίων οι γονείς  χουν φύγει από τη ζωή ή αδυνατούν πλέον να στηρίξουν τα παιδιά τους. Στόχος του Συνδέσμου είναι στο μέλλον να παρέχεται η δυνατότητα αυτή σε περισσότερους ανθρώπους , αλλά και σε όλες τις πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πηγαίνει σχολείο το παιδάκι σου; Δες πώς να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά! 

Για φέτος, θέλοντας να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, ο Σύνδεσμος ατόμων με Αυτισμό το καλεί να συμβάλει φορώντας μπλε, βγάζοντας μία φωτογραφία και κοινοποιώντας τη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τα εξής hashtags: #bluetrailcy2021 #lightupbluecyprus #cyprusautismassociation

Αυτή την Παρασκευή λοιπόν, 2 Απριλίου, παίρνουμε  μέρος στην παγκύπρια εκστρατεία και γινόμαστε μέρος της μεγάλης αγκαλιάς που κατανοεί, αποδέχεται και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα.

autism

 

Κεντρική Φωτό: https://unsplash.com/@caleb_woods 

Home