Η Φωτεινή Παπαδοπούλου μιλά για την έκθεση "Life" και την πολύχρονη δράση της στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό
Της Κωνσταντίνας Γεωργίου
Επ' ευκαιρίας της έκθεσης "Life", που διοργανώνει ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός- Κλάδος Λευκωσίας, με στόχο την ενδυνάμωση του προγράμματός του κοινωνικής πρόνοιας, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται ευάλωτα κοινωνικά άτομα, η κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου γυρνάει για λίγο πίσω τον χρόνο, τότε που ξεκίνησε την πολύχρονη δράση της, έχοντας πάντα ως οδηγό τις επτά θεμελιώδεις αρχές που συνθέτουν τον οργανισμό και το πολύτιμο έργο του. Παράλληλα, μιλά για την πρωτότυπη αυτή έκθεση, που είναι μια μικρή υπενθύμιση της όμορφης πλευράς της ζωής, καθώς 100 καλλιτέχνες δέχτηκαν την ίδια πρόσκληση/πρόκληση: να δώσουν ζωή σε ένα γλυπτό σε σχήμα αυγού, ενώ αποκαλύπτει ποιο είναι για την ίδια το πραγματικό νόημα της ζωής.
Κυρία Παπαδοπούλου, έχετε μιλήσει αρκετές φορές για τη δράση σας στον Ερυθρό Σταυρό, του οποίου προεδρεύετε τα τελευταία 16 χρόνια. Αν έπρεπε να δώσετε έναν τίτλο σε αυτή την πολύχρονη πορεία, ποιον θα επιλέγατε;
Πιστεύω ότι θα διάλεγα ίσως τη δύναμη του ανθρωπισμού, που ήταν τίτλος κάποιου συνεδρίου μας, διότι έχω ζήσει εμπειρίες ζωής μέσα στα 47 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό. Τα 16 που αναφέρατε στην ερώτησή σας, είναι μόνο της προεδρίας του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Ξεκίνησα με το Τμήμα Νέων το 1973, νέα κι εγώ τότε, συνέχισα μετά ως πρόεδρος του Κλάδου Λευκωσίας και μετά από την αποχώρησή της αείμνηστης Στέλλας Σουλιώτη, ανέλαβα την προεδρία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Έζησα από κοντά τη δύναμη των εθελοντών στην εισβολή και τα χρόνια που ακολούθησαν, την οικονομική κρίση του 2013 και τώρα το μεταναστευτικό, που είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στη χώρα μας.
Η παρουσία σας είναι ταυτισμένη με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό. Παρόλο που σίγουρα κανείς δεν μπορεί να βάλει τελεία στη φιλανθρωπική του δράση, αισθάνεστε ότι πλησιάζει η ώρα να παραδώσετε τη σκυτάλη σε κάποιο άλλο μέλος ή ακόμη δεν έχετε ολοκληρώσει όλα όσα θέλετε να κάνετε επί της προεδρίας σας;
Πάντοτε θα υπάρχει κάτι ακόμη που μπορεί να κάνει κανείς, για να εμπλουτιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός. Εμείς ως οργάνωση, σε σύγκριση με άλλες χώρες, είμαστε μικρός οργανισμός και δυστυχώς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουμε προγράμματα σε όλους τους τομείς που μπορούν να έχουν άλλα κράτη που ανήκουν στο κίνημα. Να θυμίσω επίσης ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισής μας από το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, μας προκάλεσε μια αδυναμία στο να προχωρήσουμε στην όλη εξέλιξη της οργάνωσης. Προσωπικά, ήρθε η ώρα να ετοιμάσω τη διαδοχή μου, διότι πάντα μετά από καιρό σε μια θέση χρειάζεσαι ανανέωση, νέες ιδέες, νέους ανθρώπους. Ίσως χρειαστεί να κάνω ακόμη μία θητεία (4 χρόνια) και μετά σίγουρα θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης. Ένα από τα κύρια προγράμματα μας είναι το θεραπευτικό κέντρο παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη», στα Πολεμίδια, όπου εκεί χρειαζόμαστε ακόμη μια αναβάθμισή των προγραμμάτων. Επίσης, η έκτακτη ανάγκη χρειάζεται συνεχώς νέο εξοπλισμό και εκπαίδευση εθελοντών. Συνεχίζουμε την ψυχοκοινωνική στήριξη ατόμων που τη χρειάζονται, όπως και την παροχή βοήθειας σε όποιον συνάνθρωπό μας έχει ανάγκη.
Η δράση του Ερυθρού Σταυρού βασίζεται στις 7 θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς κινήματος: ανθρωπισμός, αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία, εθελοντική υπηρεσία, ενότητα και παγκοσμιότητα. Αναμφίβολα όλες είναι αλληλένδετες και αναγκαίες, αλλά ποια είναι κατά τη γνώμη σας ο ακρογωνιαίος λίθος, που χωρίς αυτή, είναι αδύνατο να λειτουργήσει ο Ερυθρός Σταυρός;
Η πρώτη μου σκέψη είναι ο εθελοντισμός, διότι είναι αυτό που έχει μεγάλη σημασία στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό. Χωρίς τους εθελοντές, δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε και πραγματικά γίνεται, δυστυχώς, πολύ πιο δύσκολο με τα χρόνια να προσελκύεις άτομα που να έχουν τον χρόνο να αφοσιωθούν σε αυτό τον τομέα. Είχαμε και έχουμε ακόμα εξαιρετικούς εθελοντές, που εργάστηκαν μαζί μας και έδωσαν την ψυχή τους στο όλο έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Θα μπορούσα να μιλώ με τις ώρες για ανθρώπους που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους όλα αυτά τα χρόνια σε ώρα κρίσεως, όπως και για τα καθημερινά προβλήματα των συμπατριωτών μας. Πρέπει να πω πως είχα πάντοτε πολύ καλούς συνεργάτες και η συλλογικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας.
Στα τόσα χρόνια δράσης σας, υπάρχει κάτι που σας κάνει να αισθάνεσθε ιδιαίτερα περήφανη απ' όλα όσα έχετε επιτελέσει ως Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός;
Είμαι περήφανη που είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω αυτό τον διεθνή οργανισμό και μέσω του να βοηθήσω τον κόσμο της Κύπρου, που δυστυχώς πέρασε πολλές φουρτούνες. Με την αναγνώρισή μας το 2012, έχουμε πάρει μια άλλη διάσταση διεθνώς.
Ο Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει τη φιλανθρωπική έκθεση/δημοπρασία “Life”, για την οποία 100 καλλιτέχνες ζητήθηκαν να φιλοτεχνήσουν ένα αυγό που συμβολίζει τη ζωή. Σας συγκινεί κάθε φορά όταν βλέπετε πόσος κόσμος είναι διατεθειμένος να στηρίξει και να συνεισφέρει στη δράση του Ερυθρού Σταυρού, με όποιον τρόπο μπορεί;
Αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρωπισμού. Βεβαίως, με συγκινεί και μας δίνει όλους τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας. Η έκθεση LIFE είναι μια πρωτοβουλία του Κλάδου Λευκωσίας, ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους μας. Είναι μια πρωτότυπη έκθεση και μια υπενθύμιση της όμορφης πλευράς της ζωής. 100 καλλιτέχνες δέχτηκαν την ίδια πρόσκληση και πρόκληση, να δώσουν ζωή σε ένα γλυπτό σε σχήμα αυγού, με στόχο την ενδυνάμωση του προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού - Κλάδου Λευκωσίας, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται ευάλωτα κοινωνικά άτομα. Η επιλογή του αυγού δεν έγινε καθόλου τυχαία, καθώς συμβολίζει το ξεκίνημα και τη συνέχεια της ζωής, της ζωής που εξελίσσεται, δημιουργεί και είναι το θαύμα της φύσης. Τα 100 συνολικά εκθέματα, τα οποία αποτελούν όλα ανεξαιρέτως μοναδικά έργα τέχνης, θα βρίσκονται από τις 18 μέχρι τις 23 Μαρτίου, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη Λευκωσία. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δρ. Γιώργος Μαγγίνης, επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Ο κύριος Μαγγίνης κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων και συμβάλλει ουσιαστικά στα πολιτιστικά δρώμενα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες. Είναι μεγάλη λοιπόν τιμή για εμάς να είναι μαζί μας στα εγκαίνια αυτής της όμορφης έκθεσης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, καθώς επίσης ευχαριστούμε τη Λεβέντειο Πινακοθήκη που θα μας φιλοξενήσει και όλους που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης.
Για εσάς, τι είναι αυτό που συμβολίζει τη ζωή, που όταν το φέρνετε στο μυαλό σας, θεωρείτε ότι είναι το πραγματικό νόημά της;
Για μένα, αυτό που συμβολίζει τη ζωή, είναι να βλέπεις γύρω σου τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου να μεγαλώνουν, να παίρνουν τον δικό τους δρόμο. Να αισθάνεσαι ότι έδωσες τα εφόδια που χρειάζονταν για να φτάσουν ως εδώ που είναι σήμερα. Επομένως, θα έλεγα η συνέχεια και η ανανέωση της ανθρωπότητας.
Μπορείς να διαβάσεις επίσης: Η Φωτεινή Παπαδοπούλου σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της (βίντεο)
Να σημειωθεί ότι τα 100 συνολικά έργα, τα οποία αποτελούν όλα ανεξαιρέτως, μοναδικά έργα τέχνης, θα εκτίθενται από τις 18 μέχρι τις 23 Μαρτίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη Λευκωσία. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.
Τα εκθέματα θα δημοπρατηθούν, ώστε όλα τα έσοδα να δοθούν για την ενίσχυσή του προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού- Κλάδου Λευκωσίας. Ο καθένας από εμάς θα έχει την ευκαιρία να δείξει έμπρακτα τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία του, βοηθώντας έτσι τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται.
Περισσότερα για την έκθεση και την πολύ όμορφη αυτή πρωτοβουλία, μπορείς να μάθεις ΕΔΩ